Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Andiamo Calcio: Inter kreće u obranu Scudetta, Milan prijeti, Juventus u remontu, Roma sve jača

Devedesetih godina prošlog stoljeća talijansku Serie A nazivali su NBA ligom nogometa. I to s pravom. Sve moguće najveće zvijezde svijeta igrale su na čizmi, a talijanski klubovi su osvojili dvije Lige prvaka od sedam odigranih finala, tadašnji Kup UEFA osvojen je šest puta u 11 finala u kojima su se tri puta međusobno sastajali, Kup pobjednika kupova je osvojen dva puta iz tri pokušaja, a tri puta u šest odigranih sezona osvojen je i legendarni Intertoto kup.

Generacija rođena 80-ih godina prošlog stoljeća, uključujući i autora ovog teksta, dobrim se dijelom zaljubila u nogomet prateći Serie A kroz Peticu i prijenose nedjeljnih večernjih derbija na državnoj nam dalekovidnici, a mi koji smo živjeli na Jadranskom moru uvijek bi se nekako snašli pa putem dobrih starih satelitskih antena, ali i pomicanjem kućnih antena da bi uhvatili Rai, Rette4 ili Canale5, uz već standardno izvještavanje Andree Marsanicha o događanjima u Serie A i Serie B na Radio Rijeci nedjeljom popodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani su se još nekako držali do druge polovice prvog desetljeća ovoga stoljeća, Milan je osvojio dvije europske titule, uz po poraz u finalu i njih i Juventusa, ali tadašnje stupanje na scenu velike ekonomske krize uništilo je talijansko gospodarstvo, čime se jedini oduprio nakratko Inter te na čelu s Joseom Mourinhom stigao do još jedne, do danas posljednje titule u Ligi prvaka jednog talijanskog kluba 2010. godine.

Kriza je dobro potresla talijanske klubove, a loši europski rezultati samo su bili odraz godina neulaganja u igrački kadar, ostarjeli stadioni, loš rad u omladinskim kategorijama, što se na koncu, uz jedan sjajan bljesak 2021. godine, odrazilo i na reprezentaciju Italije. Ipak, taj osvojen EURO kao da je bio okidač za dodatan zamah na putu ozdravljenja talijanskog nogometa. Tako su u posljednje tri sezone Talijani odigrali jedno finale Lige prvaka, dva finala Europa lige od čega su jedno i osvojili, dok su jednom u tri odigrana finala podigli i pehar Konferencijske lige.

Još uvijek je to daleko od glamura Premier lige, kvalitete Primere, pa i Bundeslige, čiji se nogomet barem igra na najmodernijim stadionima, za razliku od onih talijanskih koji se tek povremeno ušminkavaju. U posljednjih 13 godina tek su Cagliari i Juventus dobili nove stadione, Udinese i Atalanta su svoje potpuno renovirali pa osim iste lokacije nemaju nikakve veze s prijašnjim reliktima prošlosti, dok je osim ovih nabrojanih najmlađi stadion onaj Monze iz 1988. godine, a prije njih Empolija i Genoe iz 1965. i 1966. godine. Dok se i te stvari ne pokrenu, teško će se Calcio vratiti među tri najatraktivije lige za gledanje.

Međutim, ima nas dovoljno luđaka koji smo spremni svaki vikend izdvojiti nekoliko sati za pogledati Empoli-Monza, Cagliari-Milan i Atalanta-Roma. A s novom, 123. po redu sezonom krenut ćemo baš danas, od 18:30h susretima Genoe i Intera te Parme i Fiorentine.

Branitelj naslova Inter izgleda mrvicu jači nego lani, iako nije puno mijenjao na svome rosteru. Nitko od igrača uže rotacije osim Alexisa Sáncheza nije napustio momčad, ali pojačana je konkurencija u vezi dovođenjem Piotra Zielińskog te u napadu Mehdija Taremija i povratkom s posudbe Martína Satriana. Problema s ozljedama trenutno imaju četvorica igrača koji će većinu svojih minuta tražiti s klupe, ali imaju sasvim dovoljno širine za iznijeti sezonu, pa ako ostanu na okupu i izbjegnu ozljede ili neke unutarnje trzavice, za očekivati je da će obraniti postojeći i osvojiti svoj 21. Scudetto.

Njihov gradski rival Milan solidno je tržio ovoga ljeta, dovevši u svoje redove Alvara Moratu, Emersona Royala i Strahinju Pavlovića za ukupno tek 46 milijuna Eura, a blizu dolaska je i veznjak Monaca, reprezentativac Francuske Youssouf Fofana, dok osim Oliviera Girouda nitko iz uže rotacije nije napustio redove Rossonera. I dalje je to slabiji roster od Intera u kojem nedostaju kvalitetniji pojedinci u sredini veznog reda i obrambene linije da bi se ozbiljnije uputili u borbu za naslov, ali možda nas na čelu s novim trenerom Paulom Fonsecom pozitivno iznenade.

Jako turbulentno ljeto je iza Juventusa, a ono još nije gotovo. Novi trener Thiago Motta početkom kolovoza zahvalio se osmorici igrača, uključujući prvu zvijezdu momčadi Federica Chiesu, a tu se još nalaze Wojciech SzczesnyMattia De SciglieWeston McKennieFilip Kostić i tako dalje. Problem je što nitko od njih još nije prodan, pa trenutni sastav Stare Dame izgleda jako tanko. Unatoč svemu, prvih 11 izgleda sasvim pristojno, a jako dobrim su se na pripremama, unatoč lošim rezultatima, pokazali novopridošli vratar Michele Di Gregorio te veznjaci Khéprem Thuram i Douglas Luiz. Ukoliko ne nađu načina kako pojačati i obrambenu liniju i krilne pozicije i klupu, pred Juventusom je jako teška sezona u kojoj bi upitna mogla biti i treća pozicija, a kamo li nešto više od toga. Da bi to učinili moraju se riješiti balasta na kojeg Motta ne računa, a to za sada ide mnogo sporije nego su očekivali.

Za vratom bi im mogla ozbiljno zapuhati Roma, koju svi hvale kako je odradila dobar prijelazni rok. A upravo u tome se najbolje ogleda pad talijanskog nogometa. Svaka čast Artemu DovbykuEnzu Le FéeuSamuelu Dahlu i meni omiljenom Matiasu Souléu koji su dovedeni za ukupno 83 milijuna Eura, ali usporedimo to s 2000. godinom kada su za isti iznos, iako bi to danas bilo puno više novaca, dovedena puno jača imena – Gabriel BattistutaEmersonJonathan Zebina, Walter Samuel i doduše već veteran Abel Balbo. Solidnu momčad po svome guštu složio je Daniele De Rossi, ali teško da se mogu upustiti u borbu za prva dva mjesta, iako Liga prvaka ne bi trebala biti toliko nedostižna koliko u prethodnim sezonama.

Nešto jači u odnosu na prošlu sezonu trebao bi biti Napoli, koji je u svoje redove doveo Andreu BuongiornaLeonarda Spinazzolu i Rafu Marina, dok su s posudbe vraćeni Michael Folorunsho i Walid Cheddira, a nitko od važnijih igrača nije napustio klub, pa se prošlosezonsko katastrofalno 10. mjesto ne bi trebalo ponoviti.

Dva preostala člana Lige prvaka osim Intera, Milana i Juventusa imala su potpuno različita ljeta po kadrovskom pitanju. Najveći nedostatak Atalante biti će dugotrajni izostanak Gianluce Scamacce zbog ozljede koljena, a umjesto njega u Bergamo je iz Genoe doveden reprezentativni mu suigrač Mateo Retegui. Valja još spomenuti akvizicije stopera Bena Godfreya te veznjaka Nicóla Zaniola, uz odlaske nekoliko rotacijskih igrača koje će nastojati nadoknaditi s nekoliko povratnika s posudbi, a uz dozu sreće mogli bi se uputiti u borbu za novi plasman u Ligu prvaka. Od našeg Marija Pašalića očekuje se da opet bude važan kotačić u Atalantinoj veznoj liniji te da ponovno koketira s dvoznamenkastim brojem golova u sezoni.

Bologna s druge pak strane izgleda bliže sredini tablice, nego ponovno vrhu. Joshua Zirkzee i Andrea Calafiori nastavljaju svoj nogometni put u Engleskoj, a prave zamjene za dva najvažnija prošlosezonska igrača nisu dovedene. Ako tome dodamo da se Lewis Ferguson neće vratiti na travnjak prije siječnja te da će zbog ozljeda još petorica veznjaka i jedan stoper propustiti otvaranje sezone, to ne zvuči optimistično za klub koji će se morati boriti na dva fronta. Ipak, to možda znači više minuta za naše Martina Erlića i Nikolu Moru.

LazioFiorentina i Torino u novu sezonu ulaze s gotovo istim sastavima i ambicijama, a to je plasman u gornju polovicu tablice i borba za što kvalitetnije europsko natjecanje. Momčad na koju bi trebalo obratiti pažnju je novajlija Como, čiji je sportski segment odradio sjajan prijelazni rok, pojačavši se s nekoliko kvalitetnih igrača u svakoj od linija, a spomenuti ćemo samo neke – Emil Audero i Pepe Reina na vratima, Alberto Moreno i Raphaël Varane u obrani, Gabriel Strefezza u vezi te Andrea Belotti u napadu.

GenoaVeronaMonza i Udinese prema trenutnom stanju stvari trebali bi se boriti za pozicije u sredini tablice, dok borba za ostanak čeka CagliariLecceParmuVeneziju i Empoli, koji trenutno izgleda dosta tanko i kao naizgledniji kandidat za ispadanje na kraju sezone, gdje bi nijanse trebale odlučivati o tome tko ostaje, a tko ispada.

Osim već nabrojanih Pašalića, Erlića i More, od hrvatskih nogometaša ove ćemo sezone u Serie A gledati još nepoderivog Milana Badelja s kapetanskom trakom u Genoi, gdje će mu društvo praviti Marko Pajač, zatim trenutno ozlijeđenog Nikolu Vlašića u Torinu, Marina Pongračića u Fiorentini, Tomu Bašića u Laziju, Mirka Marića u Monzi, Filipa Benkovića u Udineseu, Marina Šverka i Matu Jajala u Veneziji te Mirka-Antonija Čolaka u Parmi.

Koliko nas kvalitetniji nogomet očekuje u novoj sezoni, vidjeti ćemo nakon prvih nekoliko kola, a do tada će se dogoditi još nekoliko promjena u sastavima momčadi. Mi se samo nadamo da uzbuđenja, koja su oduvijek krasila talijanski klupski nogomet, neće nedostajati ni ove sezone te da ćemo nakon svakoga kola pričati više o lijepim akcijama i pogocima te o Zoni Cesarini nego o sudačkim greškama.

Komentari

Povezano