Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Arsenal je odigrao savršenu utakmicu

Arsenal je jučer pred svojim navijačima pobijedio Liverpool rezultatom 3:1 i ostvario vrlo važan rezultat u nastavku borbe za titulu prvaka Engleske. Redsima su tako nanijeli prvi ligaški poraz nakon što su trupe Jürgena Kloppa nanizale 15 uzastopnih utakmica bez poraza. Arsenal je također neporažen u svoje posljednje četiri utakmice Premier lige protiv Liverpoola, što je njihov najduži niz bez poraza protiv Redsa od sezona 2014/15 i 2015/16.

Uoči ove utakmice Klopp nije mogao računati na pojedine važne igrače zbog ozljeda, a to su Mohamed Salah, Dominik Szoboszlai, Wataru Endo, dok Andrew Robertson, Trent Alexander-Arnold i Thiago Alcantara još nisu bili u potpunosti spremni. Sve je to išlo u prilog Topnicima, no to ne umanjuje njihovu savršeno odigranu utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsenal je u prvom poluvremenu Liverpool ostavio gotovo bez konkretnije šanse za gol, dopustili su im svega tri udarca bez pokušaja u okvir gola. Uostalom, podatak o zoni gdje je lopta najviše bila u prvih 10 minuta utakmice govori sam za sebe. Najviše zbivanja imali smo u Liverpoolovoj trećini: čak 52% vremena u tom periodu je lopta bila oko šesnaesterca gostiju, 33% na sredini terena, dok je svega 15% bila u Arsenalovoj trećini. Agresivno su Artetini igrači odigrali čitavo prvo poluvrijeme, bili su pravovremeni na svakoj lopti i izgledali energičnije. Eventualno se može spomenuti šansa Codya Gakpa iz 12. minute kada ga je dubinskom loptom pronašao Alexis Mac Allister, no Gakpov udarac je završio pored gola.

Bolju igru je Arsenal kapitalizirao u 14. minuti prekrasnom akcijom kojoj je prethodilo kombiniranje od 19 dodavanja koju nije uspio završiti Kai Havertz na izvanrednu asistenciju Martina Ødegaarda. Njegov pokušaj je zaustavio Alisson Becker, no na Havertzovu sreću, lopta se odbila do Bukaya Sake koji je zabio u praznu mrežu za zasluženo vodstvo Topnika.

Strateg Mikel Arteta je igru postavio na način da se Havertz spušta u sredinu terena i stvara potencijalni višak igrača, a nerijetko se rotirao sa Gabrielom Martinellijem pozicijski na terenu. Iz takve akcije je Arsenal i zabio za vodstvo.

Spuštanje Havertza (strelicom označen) u sredinu terena kako bi sudjelovao u izgradnji napada

Spomenuvši Martinellija, često je na lijevoj strani bio izoliran u situacijama jedan na jedan gdje je mogao koristiti svoju vještinu driblinga. Vrijedno je i napomenuti mirnoću vratara Arsenala Davida Raye pri Liverpoolovom presingu koji je dodatno omogućio lakšu izgradnju napada. Osim njega, vrlo kvalitetnu utakmicu je odigrao Jorginho koji je svojim kretnjama, otpornošću na presing te okomitom igrom zaslužio da ga se istakne kao jednog od najboljih pojedinaca na ovom susretu, a utakmicu je završio sa 85% uspješnih dodavanja (45/53).

Do Arsenalovog gola je Liverpool igrao poluaktivni presing puštajući stopere Arsenala Gabrielu Magalhãesu i Williamu Salibi da kombiniraju. Nakon gola se to promijenilo, Klopp se odlučio na agresivniji pristup u presingu, nisu više dopuštali lako kombiniranje stopera Arsenala s ostatkom vezne družine, već su visoko izlazili u presing. U tome su i uspjeli te su “prodisali” i češće imali loptu u svojem posjedu.

S druge strane Arsenal je odgovorio discipliniranom obranom u formaciji 4-4-2 s isturenima Havertzom i Ødegaardom. Jorginho je u obrambenom dijelu bio zadužen za glavni motorčić veznog reda Redsa Mac Allistera. Joe Gomez se često ubacivao s lijevog beka u sredinu terena, a onda bi ga kvalitetno ispratio Declan Rice. Na taj način su Liverpoolu znatno otežali protok lopte kroz sredinu terena. Generalno cijeli dojam Arsenalovog prvog poluvremena je pokvario naivno primljeni gol pred odlazak na predah lošom obrambenom reakcijom pri ograđivanju lopte stopera Salibe kada se Luis Díaz dočepao lopte koja se nesretno odbila od ruku Gabriela iza leđa Raye.

Drugi dio susreta je protekao u sličnom tonu kao druga polovica prvog dijela susreta. Liverpool je imao većinu posjeda, Arsenal se odgovorno i disciplinirano branio s kvalitetnim kontranapadima. Na njihovu sreću Liverpool im je uzvratio te poklonio gol za 2:1 nesporazumom Virgila van Dijka i Alissona, a taj poklon je objeručke prihvatio raspoloženi Martinelli koji je svoju sjajnu igru okrunio pogotkom. Točku na i susreta je postavio Leandro Trossard fantastičnom solo akcijom po lijevoj strani. U konačnici je Liverpool uputio svega jedan šut u okvir gola sa ukupnim xG-jem 0.37 naspram Arsenalovih sedam udaraca u okvir i xG-jem od 3.54.

Arsenal je pokazao šampionski gard

Arsenal je u potpunosti nadigrao i zaustavio Kloppov zahuktali stroj te su time pokazali kako se i dalje na njih može računati kao kandidata za naslov prvaka Engleske. Jučer su zaista izgledali fantastično kao momčad na oba kraja terena. Pitanje je koliko dugo mogu držati ritam s obzirom na to da imaju i obveze u Ligi prvaka te na koji način će Arteta dozirati glavne igrače na dva fronta.

Nakon kiksa protiv West Hama i Fulhama uspješno su se vratili na pobjedničke staze s tri uzastopne pobjede. Arteta je nakon utakmice izjavio kako trebaju poput Liverpoola imati konstantnost, a sada im je pravo vrijeme da ovu sezonu usmjere prema jednoj od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina.

Komentari

Povezano