Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Arteta mora dozirati igrače. Ovo što radi će uništiti Arsenal

Arsenal je u drugom kolu Lige prvaka poražen u gostima kod Lensa rezultatom 2:1. Iako je Lens u sezonu krenuo katastrofalno, nakon remija sa Sevillom u prvom kolu ovog natjecanja su uslijedile i prve dvije pobjede u ligi u petom i šestom kolu. Nakon tog mini niza dobrih rezultata, došla je i ova velika pobjeda.

Gosti su bili ozbiljan favorit i to s razlogom. Arsenal nije izgubio niti jednu utakmicu ove sezone te je bilo za očekivati da će u najgorem slučaju izvući barem bod. Šanse za to su porasle kada smo vidjeli početnih 11 jer Mikel Arteta nije štedio svoje udarne igrače, no u konačnici je to postao problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego li se dotaknemo samog elementa fizičke spreme se moramo osvrnuti i na onaj taktički. Nakon prvog, izuzetno jednostavnog, gola je djelovalo kao da Arsenal neće imati nikakvih problema s Lensom. Međutim, kako je vrijeme išlo dalje, tako su neki problemi kod gostiju postali očiti.

Lens je sve češće uspjevao kontrolirati sredinu terena, a igrač kojeg su potpuno ugasili je bio Martin Odegaard. Bio je to veliki problem za Arsenal jer su izgubili puno na progresiji u zadnju trećinu. Kai Havertz na poziciji lijevog srednjeg veznog i dalje izgleda kao potpuni promašaj, a sama činjenica da je on takav imao više dodavanja u zadnju trećinu i veći postotak točnih dodavanja od Odegaarda govori koliko je dobar posao radio Lens.

Istovremeno, Arsenal je igru započeo s Oleksandrom Zinchenkom i Takehirom Tomiyasuom, oba beka koji ne pružaju dovoljno kao trkači uz aut-liniju, dok Zinchenko nije pomogao niti u sredini kao invertirani bek. Daljnje izmjene tijekom utakmice su još više ograničavale Arsenal, a to se najbolje vidjelo kada je Fabio Vieira postavljen na desno krilo umjesto Sake.

Sve do ulaska Bena Whitea, jedinog desnog beka u momčadi koji može protrčati iza leđa suigrača i ponuditi se kao ofenzivna opcija, je Arsenal limitirao sam sebe postavivši igrače u role koje im ne odgovaraju, dok je onaj igrač oko kojeg im se vrti igra u potpunosti zatvoren.

Međutim, pored taktičkih problema, Arteta si je stvorio možda i jedan ozbiljniji problem, a to je upitnost fizičke spreme njegovog najboljeg igrača, Bukaya Sake. Saka je pred utakmicu s Bournemouthom u subotu bio označen kao blago ozlijeđen. Stručni stožer je ipak odlučio da je spreman za igru te su ga gurnuli u prvu postavu. U 76. minuti je Saka zbog ozljede morao izaći s terena.

Pred utakmicu Lige prvaka, Saka je još jednom bio upitan jer se na staru povredu akumulirala i ova protiv Bournemoutha, no kao i tada, i ovoga puta je odlučeno kako je Saka spreman i gurnut je u igru od prve minute. U 34. minuti više nije mogao stajati na terenu.

Pred Arsenalom je utakmica protiv Manchester Cityja, utakmica za koju možemo iskoristiti onu klišej izreku da vrijedi šest, a ne tri boda. Za takav susret je važno da svi igrači budu spremni koliko to mogu biti te da ulaze u njega s nekim oblikom forme i s dovoljnim brojem minuta iza sebe. No, je li bilo potrebno uistinu i protiv Bournemoutha i protiv Lensa Saku koristiti od početka susreta?

Ako je već imao blagu povredu, možda je samo jedan susret u periodu od 4 dana bio dovoljan da ga se održi spremnim za Manchester City. U toj nekoj ludoj žudnji da mu bude, Football Manager rječnikom rečeno, 100% match fitness, je Saku doveo do situacije da možda uopće neće biti spreman. Uostalom, engleski mediji su dobili informaciju upravo od Artete da situacija ne izgleda dobro.

Nitko ne poznaje bolje fizičko stanje igrača Arsenala od njihove vlastite liječničke službe, ali ovo im se događa sada već drugi put. Sjetimo se samo utakmice Arsenala i Foresta kada je Jurrien Timber šepao na kraju prvog poluvremena, da bi ipak procijenili kako je spreman za nastavak. Bilo je potrebno samo pet minuta da Arsenal ostane bez Timbera kojeg neće biti do kraja godine, a potencijalno i do kraja sezone.

Arsenal je kroz povijesti znao imati sličnih problema, no rijetko je kada imao toliko široku klupu da može rotirati igrača na skoro pa svakoj od pozicija. Fabio Vieira, Reiss Nelson, Emile Smith-Rowe, Jorginho, Eddie Nketiah su redom igrači s kojima se može iskombinirati nešto, a da Saka ne igra u prvih 11. Pogotovo ne mora biti u početnoj postavi ako su još u igri i Gabriel Jesus i Leandro Trossard te Kai Havertz za kojeg je stvarno red da ga vidimo u vrhu napada.

Arteta ipak nije htio raditi rošade, a da stvar bude gora po njega, još je upisao i poraz. Gubitak bodova u ovoj skupini Lige prvaka možda i neće biti toliko krucijalan, ali kada se zna da si ih izgubio i pritom svojom odlukom izgubio i svog najboljeg igrača, onda je to ozbiljan udarac. Ukoliko se želi i dalje boriti na svim frontovima, morati će naučiti dozirati i rotirati igrače, pogotovo kada ima povoljan raspored, jer se inače ovi problemi neće zaustaviti samo na Saki.

Komentari

Povezano