Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Atlético Madrid ne treba João Félixa

U jednom od najvećih prelazaka zimskog prijelaznog roka João Félix je došao na posudbu u Chelsea jer kako sam kaže više nije mogao igrati pod Diegom Simeoneom i trebao je promjenu. “Tražio sam promjenu sredine već neko vrijeme jer mi je bilo teško naviknuti se na način igre. Otišao sam jer mi je glava bila puna činjenice da pokušavam, a ne mogu. To je moralo biti u ovom prijelaznom roku i mislim da je bilo dobro za Atlético i za mene.”

Nakon što je promijenio sredinu, bio je iznimno sretan, međutim na njegovu nesreću karte su se okrenule kada je Chelsea objavio da će od sljedeće sezone Mauricio Pochettino voditi posrnulog londonskog velikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavno na to, Atlético Madrid je službeno potvrdio da se 23-godišnji Félix vraća u Španjolsku s posudbe s obzirom na to da ga Pochettino ne vidi u svojim planovima. Predsjednik španjolskog kluba, Enrique Cerezo je objasnio cijelu situaciju:

Istina je da vam ne mogu reći kakav je plan s Joãom Félixom. To je vijest koju smo dobili, da novi trener ne računa na njega. Vratit će se pa ćemo vidjeti. Nemamo još ništa u planu, João je igrač Atletija.

Dakle, Félixova sudbina je trenutno puna upitnika, ali jedno je ipak sigurno – njemu Atlético ne odgovara, a Atlético bez njega puno bolje izgleda. Zasigurno je da Félix ima puno kvaliteta i može igrati gotovo u svakom klubu.

Međutim njemu treba klub koji će mu dati potpunu slobodu u napadu, i rasteretiti ga obrambeno kao što mu je to dao izbornik Portugala Fernando Santos na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a Félix mu je uzvratio sjajnim partijama. Gdje će otići možemo samo pretpostavljati. U jednom intervjuu je opisao zašto mu baš ne odgovara stil igre koju gaji Simeone, a izjavio je sljedeće:

On je jako dobar trener. Ima svoj način shvaćanja i viđenja nogometa koji drugi nemaju. To je za neke dobro, a za druge loše. Ovisi o svakoj osobi. U osnovi je patiti na terenu. Patiti, imati priliku i zabiti je. To je njegov način natjecanja. Nije loše, ali je drugačije od drugih trenera.”

Atlético Madrid nakon odlaska João Félixa

Nakon što je Félix otišao put Engleske, Atlético je u La Ligi upisao samo 2 poraza (Elche 1:0, Barcelona 1:0) i nijedna momčad nije skupila više bodova nakon Svjetskog prvenstva u La Ligi od njih (53). U čemu je tajna?

Simeone je Antoineu Griezmannu dao slobodu da diktira kako utječe na igru te je na koncu završio s 15 golova i 16 asistencija (najveći G+A u La Ligi ove sezone). Suigrači mu u potpunosti vjeruju, a Rodrigo De Paul ga je usporedio s Lionelom Messijem izjavivši sljedeće:

“Igraju praktički na istoj poziciji, potpuno su slobodni. To su momci koji su zapravo zaduženi za napade u svojim momčadima. Želimo da se osjeća ugodno i želimo mu dodati što više lopti kako bi se mogao osjećati glavnim u ofenzivnoj strani momčadi. Antoine je vrlo pametan igrač, vrlo je inteligentan. U nogometu je najteža stvar učiniti da stvari izgledaju lako. Ponekad ono što mislite u svojoj glavi ne izvrše vaše noge, a on ima specifičan kapacitet i inteligenciju da učini da sve izgleda lako.”

Na Francuza se gleda se gleda kao na sve ono što portugalski napadač nije bio. Nijedan igrač ove sezone nije imao veći expected assists (xA) od njega – 9,85. Gledajući njegov aspekt dodavanja u igri, Griezmann dodaje loptu otprilike 45,76 puta tijekom utakmice sa točnom uspješnosti dodavanja od 82,32%. Također ima 2,64 ključna dodavanja u svakoj utakmici što dovodi do značajnih prilika za postizanje pogotka.

Sveukupno, Griezmannov prosječno po utakmici ima učinak 0,47 xA Ova statistika ga stavlja iznad svih igrača u La Ligi. Njegovo sudjelovanje u golovima iznosi 0,98 po utakmici, a xG bez penala iznosi 0,39. Ovo stavlja npxG (očekivanih golova bez penala) učinak Griezmanna na 12,49 što ga ponovno svrstava u sami vrh La Lige.

Stoga, kada uzmemo sve u obzir, ključno je bilo da Griezmann dobije potpunu slobodu po čitavom terenu. Usporedit ćemo heatmap Griezmanna i Félixa u slikama ispod gdje možete vidjeti razliku između ova dva tipa igrača i zašto Portugalcu ne paše Simeonova taktička postavka sa “patnjom”.

Antoine Griezmann; izvor: SofaScore
João Félix; izvor: SofaScore

Uz sve navedeno, Grizemann je među napadačima pri vrhu lige što se tiče defanzivnih akcija. Iznimno zahvalan igrač. Naravno, Francuz nije jedini igrač koji je ključ napretka, iako igra veliku ulogu svojim zalaganjem i kreacijom na terenu.

Što se obrambenog dijela tiče, uveo je fleksibilnost – niski blok u formacijama 4-4-2, 3-5-2 i 5-3-2. Ipak, tu još trebaju dodatno napredovati za sljedeću sezonu. Što se izgradnje napada iz obrane tiče, rješenje je pronašao u Mariju Hermosu. Lijevom braniču koji mu je dao novu dimenziju.

Simeone u build-up kreće u formaciji 3-5-2, a Hermoso ima slobodu ulaziti u središnji dio terena i na taj način praviti razliku. Hermoso ponekad igra i lijevog beka s dozvolom da ide naprijed gdje gotovo zauzima poziciju lijevog krila. Drugim riječima, zbog svestranog Hermosa Atlético je postao napadački bolja ekipa. Dakle, Simeone koristi Hermosa na isti način kao što Pep Guardiola koristi John Stonesa.

Statistička usporedba Marija Hermosa s ostalim braničima u posljednjih godinu dana gdje je u većini statistike prvi samom vrhu. (izvor: FBref)

Riječ je o elitnom modernom stoperu, a koliko je podigao razinu napadačke igre potvrđuje podatak s Opte da je Atlético pobijedio u gotovo 75% svojih utakmica s Hermosom kao starterom, zabijajući u prosjeku 2,2 gola po utakmici. Bez njega su pobijedili 42,9%, zabijajući samo 1,2 gola.

Sljedeća sezona Atlético Madrida će biti zabavna

Prvo pojačanje se već zna. Çağlar Söyüncü će zamijeniti Stefana Savića na stoperskoj poziciji, ali može igrati bilo gdje u zadnjoj trojci. 27-godišnji turski branič još je jedan dokaz kako se Atlético sve više okreće pristupu koji se više temelji na posjedu lopte.

Kad na to dodamo činjenicu od 20 milijuna eura gubitka zbog neuspjeha u Ligi prvaka, Atlético će nakon dugo vremena ponovno računati na mlade igrače. Riječ je o Rori Riquelmeu (22 godine), Samuelu Linu (22) i Pablu Barriosu (19) kao igrače na koje se klub želi kladiti od sljedeće sezone.

Također, nameće se pitanje što će biti s João Félixom. Točnije, hoće li Cholo uspjeti naći nekakvo rješenje i za njega? Puno su veće šanse da će Felix u potpunosti napustiti klub tražeći ono što mu je potrebno da bi ispunio sav svoj potencijal. Sve u svemu, navijače Atlética očekuje uzbudljiva sljedeća sezona.

Komentari

Povezano