Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Barbara Matić: Uvjerljivo najbolja

Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić je u srijedu postala besmrtna. Osvajanjem zlatne olimpijske medalje u kategoriji do 70 kilograma, Splićanka se pridružila ekskluzivnom popisu od pet Hrvatica koje su osvajale olimpijsko zlato zajedno s Janicom Kostelić, Sandrom Perković, Sarom Kolak i Mateom Jelić.

Učinila je to na izrazito dominantan način ne dopustivši protivnicama gotovo pa nikakvu priliku. Kim Polling, Ai Tsunoda Roustant, Sanne van Dijke i Miriam Butkereit su već dugi niz godina sama krema ove kategorije, no Hrvatica je toliko dominantna da joj, izuzev predstavnice Španjolke koja je borbu odvela u zlatni bod, nijedna nije stvorila veći problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularna “Barbie” je tako osvojila prvu olimpijsku medalju za hrvatski judo, ukupno 15. olimpijsko zlato u povijesti samostalne Hrvatske na Ljetnim olimpijskim igrama kao i ukupno 43. medalju na istima.

Nagovještaj velikog rezultata je bio samo jedan jedini poraz u 2024. godini

Barbara Matić je 2023. godinu zaključila s brončanom medaljom oko vrata s Europskog i Svjetskog prvenstva, a u novu godinu, onu olimpijsku, ušla je na spektakularan način. Članica JK Pujanke, u čije se prostorije ulazi ispod parkirališta istoimenog splitskog kvarta i kroz limena vrata, osvojila je Grand Prix u Portugalu pobijedivši pritom u polufinalu jučerašnju protivnicu iz finala, Nijemicu Butkereit. U finalu je onda, na račun tri opomene protivnice, svladala Uzbekistanu Gulnozu Matniyazovu.

Poslije zlata u Portugalu uslijedio je pariški Grand Slam, vjerojatno i najsnažnije natjecanje u svijetu juda. Tamo je na putu do polufinala svladala Južnokorejku Hyeonji Yu, Britanku Katie-Jemimu Yeats-Brown i aktualnu svjetsku prvakinju Francuskinju Margaux Pinot prije nego što ju je Butkereit svladala u borbi za finale. Nijemica je trijumfirala tehnikom držanja Tate-Shiho-Gatame. Nije Barbara francusku prijestolnicu napustila praznih ruku jer je u borbi za broncu svladala drugu Nijemicu – Giovannu Scoccimarro.

Pokrenulo je to niz od čak 17 (!!!) uzastopnih pobjeda koji traje i dan danas. Vodeća sa svjetske ljestvice je redom osvajala zlata na Grand Slamovima u Bakuu i Tbilisiju, Europskom prvenstvu i sada na Olimpijskim igrama. Nažalost, zbog ozljede palca, koji joj je bio zamotan i u Parizu, nije mogla nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju.

Tijekom tog niza je barem jednom pobijedila čak sedam judašica iz društva 10 najboljih na svijetu. Poraz su izbjegle samo sunarodnjakinja Lare Cvjetko, Japanka Saki Niizoe i Francuskinja Pinot koju je svladala prethodno na Grand Slamu u Parizu.

Drugoplasiranu Grkinju Elisavet Teltsidou je dobila u finalu Europskog prvenstva, trećeplasiranu Austrijanku Michaelu Polleres u polufinalu Bakua, petoplasiranu Nizozemku Van Dijke u finalu Tbilisija i polufinalu Olimpijskih igara, sedmoplasiranu Francuskinju i europsku doprvakinju Marie Eve Gahie u finalu Bakua, osmoplasiranu Nijemicu Butkereit u finalu Igara, a desetoplasiranu Španjolku Tsunodu Roustant u polufinalu Europskog prvenstva i četvrtfinalu Olimpijskih igara. Tako je gotovo polovicu svojih pobjeda tijekom aktualnog niza ostvarila protiv judašica iz društva najboljih 10 (8/17). Dokaz je to nevjerojatne sezone uvjerljivo najbolje judašice te kategorije.

Foto: Tino Marić (Hrvatski judo savez)

Ždrijeb joj nije bio nimalo naklonjen što ovo zlato čini još većim uspjehom

Kada je ždrijeb Olimpijskih igara postao poznat, već pogled na prvu potencijalnu protivnicu nije bio ugodan oku. Status prve nositeljice je Matić gurnuo izravno u drugo kolo gdje je čekala Kim Polling, vječna Barbarina “neprijateljica” koja je ove godine odlučila promijeniti sportsko državljanstvo te je Nizozemsku zamijenila Italijom što joj je omogućilo nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Polling, četverostruka europska prvakinja u judu, već duže vrijeme živi i trenira u Italiji, a uz to ima i supruga Talijana Andreu Regisa. Ove godine joj se ukazala sjajna prilika i mogućnost uvrštenja u vrhunski sportski izbor talijanske policije i obrambenih snaga što je i učinila.

Polling i Matić su se, do Pariza, u dosadašnjoj karijeri susrele ukupno osam puta, a hrvatska judašica je slavila tek jednom. Ovog puta nije bilo problema. Barbara je slavila ipponom poslije samo minutu i sedam sekundi borbe.

Najteža borba cijelog turnira je bila ona četvrtfinalna protiv Ai Tsunode Roustant koja predstavlja Španjolsku. Njih dvije su se prije jučerašnjeg obračuna susrele ukupno sedam puta, a Matić je vodila s 4-3. Kao i njihove prethodne dvije borbe, i ova je bila dramatična pa je odlučena tek na račun opomena. Najbolja judašica svijeta je kontrolirala borbu od početka te je neutralizirala sve pokušaje protivnice koja je poslije pet minuta i 10 sekundi borbe morala priznati poraz nakon tri opomene.

Ta pobjeda ju je odvela u polufinale i osigurala borbe za medalju. Nije Matić prihvaćala ništa manje od zlatne medalje. Nizozemku Sanne Van Dijke je svladala poslije dvije minute borbe nakon što ju je bacila u parter Uchi-Mata tehnikom da bi onda prešla u zahvat držanja kojeg je zadržala potrebnih 10 sekundi za pobjedu ipponom. U konačnici je zlato osvojeno pobjedom nad Miriam Butkereit koja je kapitulirala već poslije 33 sekunde kada je Barbara došla do waza-arija te je zahvat držanja čvrsto držala 18 sekundi, međutim za ippon su bile potrebne još dvije. Ipak, tu prednost je Hrvatica bez problema sačuvala do kraja te je došla do jedinog zlata koje joj je nedostajalo.

Barbara sada sjedi za stolom s najvećim hrvatskim sportašicama svih vremena

Barbara je postala tek četvrta hrvatska stjegonoša koja je nosila zastavu na otvaranju Igara te se s istih Igara vratila sa zlatnom medaljom. Janica Kostelić je to učinila 2002. i 2006. godine na Zimskim olimpijskim igrama, a Josip Pavić i Sandra Perković 2016. odnosno 2021. godine.

Matić sada ima impresivnih 12 zlatnih medalja s natjecanja elitne kategorije. Po jedno olimpijsko i europsko zlato, dva svjetska zlata, tri zlata s Grand Slamova i pet s Grand Prixeva, dok je ukupno osvojila čak 38 medalja bilo kojeg sjaja.

Na najvećoj svjetskoj sceni se nalazi već 10 godina, međutim tijekom posljednje tri godine pripada samom svjetskom vrhu. U tom razdoblju je nastupila na 21 natjecanju, a uz omjer 69-16 se s njih 17 vraćala s medaljom oko vrata. Na prvom mjestu IJF ljestvice se nalazi od ožujka 2024. godine, odnosno od naslova na Grand Slamu u Tbilisiju, a aktualni niz od 17 uzastopnih pobjeda potvrđuje to da je Barbara Matić, u ovom trenutku, uvjerljivo najbolja.

O Los Angelesu i Olimpijskim igrama 2028. godine ne želi još razgovarati. Sada joj slijedi odmor od sporta nakon kojeg će donijeti odluku što je sljedeće s obzirom da, kako sama kaže, obiteljski planovi i ženski judo ne idu baš zajedno. U slučaju da se ne odluči na novi olimpijski ciklus i da su ovo bile njezine posljednje Igre, možemo reći kako će se oprostiti na samom vrhu. Kao prava hrvatska sportska heroina.

Komentari

Povezano