Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Barceloni je Lewandowski postao uteg

U večernjem terminu subote iza nas je Barcelona kod Valencije osvojila jedan bod nakon što je utakmica završena rezultatom 1:1. Valencia je bila zrela za poraz jer se po tko zna koji put nalazi u krizi, iako su ih neki rezultati prije toga podigli na tablici. No, u zadnje četiri utakmice do one s Barcelonom su upisali tri poraza i remi pritom zabivši tek dva gola.

Barcelona je pak morala isprati sa sebe gorak okus dva poraza, onog bitnijeg protiv Girone u kolu prije, te onog po ishod u grupi manje bitnog od Royal Antwerpa u Ligi prvaka. Umjesto tri boda su osvojili jedan, a problemi viđeni u nekim prijašnjim ligaškim utakmicama su opet isplivali na vidjelo. Ovoga puta ih je adresirao i Xavi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo vrlo vjerojatno jedna od najgorih ekipa u Europi što se tiče učinkovitosti. Dogodilo nam se protiv Mallorce, protiv Granade, protiv Atlética, protiv Girone. Jednostavno nismo efikasni pred protivničkim golom.

Xavi

Pokušavao je protiv Valencije kreirati Frenkie de Jong, pokušavali su i Pedri, João Félix, a možda najviše asistent za jedini gol Barcelone na utakmici, Raphinha. Robert Lewandowski ga je gledao bez pretjerane empatijem jer bila je to još jedna utakmica u kojoj nije zabio gol. Točnije, u kojoj mu suigrači nisu namjestili dovoljno dobru šansu zbog čega je djelovao razočaran njima.

Poljak je u posljednjih šest utakmica u svim natjecanjima zabio tek jedan gol Gironi, a prije toga je također imao niz od šest utakmica bez gola, sve do utakmice protiv Alavésa u kojoj je zabio dva, a koja se smjestila između ta dva niza.

Nakon prošlosezonskog učinka od 23 gola u sezoni i 7 asistencija, teško je netko mogao prigovoriti Lewandowskom. Došao je kao zvijezda, taj je status odmah opravdao podigavši na kraju sezone naslov prvaka pri čemu je bio i prvi strijelac lige.

Gledajući surovu statistiku reklo bi se da ova sezona nije toliko kritična s obzirom na to da Lewandowski i dalje zabija svakih 150 minuta provedenih na terenu čime mu treba 27 minuta više da zabije nego li prošle sezone. Međutim, ove serije utakmica bez zabijenog gola te njegovo ponašanje na terenu izazivaju zabrinutost.

Teško se sjetiti sezone u Bayernu pa možda čak i u Borussiji Dortmund u kojoj je Lewandowski izgledao toliko isfrustrirano sa svojim suigračima. Igrač kojeg se nekoć hvalilo zbog pozitivnog pristupa prema mlađim kolegama je postao spremnik negativne energije na terenu.

Vidjelo se to još u utakmici protiv Alavésa u kojoj je Lewandowski zabio dva gola, ali je svejedno prigovarao na igru mladog Laminea Yamala kojem je na kraju utakmice odbio i dati ruku. Oba igrača su naravno izjavila da se radilo o slučajnosti te da nikakav sukob nije postojao, no od njih se i očekuje da to kažu.

Činjenica je da se na Lewandowskom vidi da je isfrustriran time što ne dobiva dovoljno kvalitetne lopte kako bi mogao postići pogodak, no češće ustvari on, što zbog loše kontrole lopte, slabijeg pozicioniranja ili nervoze bude kriv za loše realiziranu šansu, nego li što je to neki od potencijalnih asistenata.

Kako bi taj problem bio riješen, Barcelona je odlučila ove zime registrirati Vitora Roquea. Mladi napadač je još na ljeto potpisao za Barcelonu, no tada ga nisu mogli registrirati zbog čega je ostao u Brazilu. Pravila La Lige govore da klub može registrirati novog igrača čija vrijednost nije veća od 80% vrijednosti dugotrajno ozlijeđenog igrača u ekipi kojeg ovaj novi zamjenjuje.

Kako će Gavi biti van pogona još neka četiri mjeseca, Barcelona je to iskoristila i pokazala da ih uistinu brine manjak golova s obzirom na to da dovode napadača u korist ozlijeđenog veznjaka.

Barcelona je ove sezone klub koji je promašio najveći broj velikih prilika u Europi, kako u 90 minuta, tako i unutar prvog poluvremena. Valencia, Mallorca, Girona, Getafe, Granada, Real Madrid, Rayo Vallecano, sve su to klubovi od kojih je Barcelona na kraju utakmica imala veći očekivani broj golova, a niti u jednoj nisu slavili.

Kada oduzmemo broj postignutih golova Barcelone od očekivanog broj golova, klub ćemo naći skoro pa na zadnjem mjestu lige. Jedini klub čija je efikasnost još gora je Alavés koji tu negativnu top listu predvodi s 9,7 golova za koje se očekivalo da će ih postići, a nisu. Barcelona je tu s visokih 8,3.

Efikasnost je Barceloni u ovom dijelu sezone oduzela priliku da bude na istom broj bodova kao što su Real Madrid ili Girona, no ovako kaskaju za njima sa 7 bodova zaostatka za drugim Realom, dok šansu za preskočiti ih ima i Atlético Madrid koji ima bod manje, ali i utakmicu manje.

Razmatranje da osamnaestogodišnji Brazilac mora doći već ove zime kako bi donio golgeterski učinak kojeg ne može pronaći jedan od najvećih napadača modernog nogometa dovoljno govori o tome u kakvom se problemu s efikasnosti Barcelona nalazi.

Komentari

Povezano