Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Barcelonin novi X faktor

Jedna od najgore čuvanih javnih tajna prošle sezone bila je ona o tome kako İlkay Gündoğan na kraju sezone napušta Manchester City. Kao glavna destinacija spominjala se Barcelona.

Na prvu se to činilo kao idealan spoj. Unatoč tome što su prošle sezone uvjerljivo osvojili naslov, Barceloni je trebao igrač koji će preuzeti odgovornost u velikim utakmicama. Nešto što im je falilo posljednjih godina, pogotovo u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Gündoğan više od 300 nastupa za City okrunio s dva gola u finalu FA kupa, odličnim utakmicama u polufinalu i finalu Lige prvaka te povijesnim osvajanjem trostruke krune, Nijemac se odlučio kako neće produljiti ugovor, već kako će svoju karijeru nastaviti u Barceloni.

Tamo je zasada sjeo kao kec na desetku. Njegov jučerašnji nastup protiv Atlético Madrida samo je još jedan dokaz o kakvom se igraču radi. Unatoč tome što na kraju nije upisao niti gol niti asistenciju, Gündoğan je bio uvjerljivo najbolji igrač na terenu.

Naravno, pobjedi su doprinijeli i João Félix s odličnom završnicom u kojoj je lagano potkopao loptu preko Jana Oblaka te vratar Iñaki Peña koji se u odsustvu Marc-Andréa ter Stegena prometnuo u adekvatnu zamjenu.

Nijemac je imao čak 113 dodira s loptom uz 89/100 točnih dodavanja. Kreirao je dvije velike prilike, koje nisu znali iskoristiti Raphinha i Robert Lewandowski. Uz to, imao je i sjajan doprinos u obrani gdje je lakoćom oduzimao lopte.

Njegovoj predstavi definitivno je kumovala grozna postavka Atlética. Posebno je to loše izgledalo u prvih pola sata. Barcelona je u tom periodu stvorila čak 4 (slovima ČETIRI) velike prilike. Unatoč tomu što zadnjih nekoliko mjeseci gledamo dosta drugačiji Atlético, na kojem pada više golova, niti za njih nije karakteristično toliko curenje u obrani.

Gündoğan je prolazio kroz sredinu kako je htio te Atlético nije imao odgovor. Diego Simeone i njegovi igrači mogu se zahvaliti Bogu i Lewandowskom što su na predah otišli sa samo jednim golom zaostatka. Stoga ne čudi što se Argentinac na poluvremenu odlučio za čak tri zamjene.

U svlačionici su ostali Rodrigo Riquelme, José María Giménez i Nahuel Molina. Umjesto njih ušli su Ángel Correa, Samuel Lino i César Azpilicueta. Promjenom formacije iz 5-3-2 u 4-3-3, Atlético je dobio prijeko potrebnu stabilnost i mogućnost da zadrži loptu u svojim nogama.

Tako se u drugom dijelu u potpunosti promijenio omjer snaga. Barcelona je u prvih 45 minuta imala čak 65% posjeda, dok se u nastavku ta brojka kretala oko 50%. Xavi je odlično pripremio utakmicu, ali je izostala pravovremena reakcija što ga je moglo koštati.

Ulaskom Saúla Ñígueza i Memphisa Depaya, Atlético je dodatno pritisnuo Barcelonu koja je energetski pala. Pogotovo je upitno zadržavanje Lewandowskog na terenu do kraja susreta. Poljak ne samo da je odigrao jako lošu utakmicu u kojoj se napromašivao, već i ne donosi brzinu koja je potrebna kada se Barcelona krajem utakmice orijentirala na kontre.

Madriđani su pred sami kraj utakmice dobili ono što su htjeli. Pritisnuli su Barcelonu i stvorili nekoliko vrlo dobrih šansi. Srećom za Barcelonu, na golu je bio raspoloženi Peña koji je obranio sve što je obrana propustila. Posebno se ističe sjajna obrana Depayu iz slobodnog udarca te obrana Correi u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Kada se sve prikazano sinoć na Olimpijskom stadionu zbroji i oduzme, Barcelona je došla do zaslužene pobjede. Katalonci su u potpunosti nadigrali Atlético koji je u prvih 45 minuta odigrao najgore poluvrijeme ove sezone.

Ono što se ponovno pokazalo kao veliki problem za Barcelonu je realizacija prilika. Lewandowski je daleko od forme na koju nas je navikao te je trenutno uteg za Barcelonu. Poljak je trenutno na 7 golova što samo po sebi nije loš učinak, ali količina velikih prilika koju je Lewandowski promašio ove sezone je zabrinjavajuća.

To bi se moglo promijeniti u siječnju kada u Barcelonu dolazi Vitor Roque. Barcelona je za Brazilca rođenog 2005. izdvojila 40 milijuna te im se prvotno trebao priključiti na ljeto. No, nakon ozljede Gavija, Katalonci su dobili zeleno svjetlo za dolazak Roquea na zimu. Mladi Brazilac bi mogao biti rješenje za napadačke probleme Barcelone.

Najvažnije što je Barcelona dobila iz ove utakmice je nešto što dugo nisu imali. U Gündoğanu su dobili igrača za kojeg znaju da će uvijek biti na najvišoj razini kada je to najpotrebnije. Nešto što je Barceloni bilo prijeko potrebno.

Ova momčad Barcelone je prepuna potencijala i mladih igrača. Upravo zato im je potreban Gündoğan koji je pokazao da se može ukazati kada momčadi ne ide i pogurati ju naprijed. Očekivalo se da će Barcelona to dobiti s Lewandowskim, no on zasada nije donio ono što se mislilo.

On će zabiti svoju cifru golova, ali će u nekim važnim utakmicama, kao što je bila ona sinoćnja, odmoći. No, u utakmicama kada Lewandowskog ne ide Barcelona sada ima Gündoğana koji će biti ono što je Barceloni nedostajalo. Koji će biti X factor.

Komentari

Povezano