Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Bayer Leverkusen je zabavna, ali po protivnike i opasna momčad

Xabi Alonso je drastično unaprijedio Bayer Leverkusen svojim dolaskom na trenersku klupu prošle sezone, a ove su krenuli sjajno s maksimalnim učinkom – iz tri utakmice imaju tri pobjede uz 11 postignutih i samo 3 primljena gola.

U Bundesligi imaju najveći xG koji iznosi 9.12, dok xG njihovog prvog pratitelja Bayerna iz Münchena iznosi 8.10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljala su se pitanja kako će nadoknaditi izostanak Mousse Diabyja koji je otišao u Aston Villu, a Bayer Leverkusen ne samo da je pronašao dostojnu zamjenu na toj poziciji, već su se pojačali i na drugim. Od igrača koje su doveli spomenut ćemo zvučnija imena, a to su: Victor Boniface, Granit Xhaka, Jonas Hofmann, Josip Stanišić, Alejandro Grimaldo i Nathan Tella.

Od pojedinih igrača je Xabi Alonso dobio instantan odgovor na terenu. Osim pojačanja, tu je i jedan domaći mladić koji će također biti spomenut u tekstu. Pa krenimo redom.

Victor Boniface

Nigerijac koji je stigao iz Royale Union SG se barem za sada pokazuje kao dobra zamjena za Diabyja, a usubio bih se reći da je čak i upgrade. U sezonu je ušao fantastično. U prvenstvu je zabio četiri gola i podijelio dvije asistencije u tri odigrane utakmice. Trenutno se nalazi u samom vrhu lige po xG-u koji iznosi 3.61. Nastavno na to, također se nalazi u samom vrhu lige i po broju ukupnih udaraca kao i po broju udaraca u okvir gola. Ukupno je pucao 21 put od čega mu je osam udaraca završilo u okviru protivničkog gola.

Ono što je zanimljivo, prvi njegov pratitelj je Harry Kane koji trenutno broji 14 udaraca, međutim puno je neprecizniji – samo je pet puta pucao unutar okvira gola. Što se tiče uspješnih driblinga, Boniface dijeli drugo mjesto Bundeslige s Alphonsom Davieseom i Konradom Laimerom sa po 9 uspješnih driblinga. Ispred njih je samo Leroy Sane s njih 14.

Ono u čemu odskače od ostalih napadača u Ligama Petice prema podacima s FBrefa na prosjeku od 90 minuta su udarci, asistencije, xG golovi iz igre, uspješni driblinzi i progresivno iznošenje lopte.

Victor Boniface u usporedbi s drugim napadačima u ligama Petica, Izvor: FB ref

Mladi 22-godišnji Nigerijac bi ove sezone mogao imati dvoznamenkast broj postignutih golova i podijeljenih asistencija te biti novo ime u kategoriji “Elitni napadač”.

Sljedeći igrač kojeg ćemo se dotaknuti u redovima “Apotekara” jest 20-godišnji mladi Nijemac – Florian Wirtz.

Florian Wirtz

U dresu Bayer Leverkusena je dosad upisao 107 nastupa na kojima je ostvario učinak od 25 golova i 32 asistencije. Riječ je o mladom virtuozu koji je x faktor ove ekipe. U konkurenciji igrača uzrasta do 23 godine koji nastupaju u klubovima iz Liga Petice, Wirtz je najkreativniji igrač među njima gledajući statistiku od sezone 2021./22. Po utakmici prosječno kreira 3.12 šansi za svoje suigrače prema podacima sa Squawke.

U dosadašnja uvodna tri kola Bundeslige, Wirtz se pronašao na vrhu nekoliko statističkih parametara:

  • xA – 1.64
  • xT – 0.99
  • xT kroz dodavanja – 0.83

Dakle, nešto poznatiji xA je iznos očekivanih asistencija po susretu, dok je xT očekivana prijetnja koja mjeri povećanje vjerojatnosti bodovanja koju osiguravaju dodavanja i nošenja lopte, isključivo na temelju njihove početne i krajnje lokacije (početak i završetak akcije). Udarci nisu uključeni u ovu metriku. Radnje unatrag mogu rezultirati negativnim vrijednostima. Ono što je zanimljivo jest to da se njegov suigrač Granit Xhaka nalazi odmah iza njega na drugom mjestu po iznosu xT (0.84), a u TOP 5 igrača te rubrike se pronašao i još jedan “Apotekar”. Na četvrtom mjestu po iznosu xT (0.68) se pronašao Edmond Tapsoba.

Uz sve navedeno, Wirtz se s 13 kreiranih šansi nalazi na diobi drugog mjesta Bundeslige zajedno s Bayernovim Alphonsom Daviesom. Na prvom mjestu, s 15 kreiranih šansi, je hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić.

Prema podacima s FBrefa, violina “Apotekara” se ističe u nekoliko parametara naspram ostalih ofenzivnih veznjaka/krila iz Liga Petica. Nadvisio je ostalu konkurenciju u prosječnom broju asistencija, očekivanih asistencija, akcija koje dovode do udarca na gol, uspješnih dodavanja, progresivnih dodavanja i uspješnih driblinga.

Wirtz u usporedbi s drugim ofenzivnim veznima u ligama Petice, Izvor: FB ref

Radi se o nevjerojatnom igraču i generalno gledajući, upitno je koliko će ga Bayer Leverkusen uspjeti zadržati u svojim redovima. Ono što je gotovo sigurno jest to da će ovaj prvoklasni igrač iz kluba otići u rekordnom transferu.

Kako Bayer Leverkusen izgleda na terenu?

Definitivno se treba istaknuti prekrasna akcija za vodstvo od 1:0 protiv Borussije Mönchengladbach koju je glavom završio Boniface na asistenciju Grimalda.

Izvor: Youtube Bundesliga screenshot

U završnicu akcije su ”Apotekari” ušli s čak pet igrača u posljednjoj trećini suparničke polovice. Sjajna kretnja i postavljanje Bonifacea koji se odvukao od stopera te je, u trenutku nabacivanja Xhake na utrčalog Grimalda, bio spreman okomito napasti protivnički gol.

Izvor: Youtube Bundesliga screenshot

Preciznu dugu loptu Xhake je Grimaldo idealno glavom spustio u prostor gdje je ostala rupa iza braniča Borussije Mönchengladbach. Ono što je za svaku pohvalu jest činjenica da su tri igrača u ovoj situaciji bila u gol šansi.

Izvor: Bundesliga youtube screenshot

Ovom prilikom je asistent bio Alejandro Grimaldo, no ništa manje vrijedan nije ni na drugoj strani Jeremie Frimpong koji već duže vrijeme igra na zavidnoj razini. Frimpong u dosadašnje tri utakmice nove sezone Bundeslige ima učinak od jednog gola i tri asistencije. Na obje bočne strane ”Apotekari” posjeduju, za današnje pojmove luksuzne igrače u vidu Grimalda i Frimponga.

Build up

Apotekari u izgradnju napada kreću u formaciji 3-3-4 s visoko podignutim wing-backovima Grimaldom i Frimpongom. Glavni igrač za distribuciju lopte je Xhaka koji se konstantno nalazi između linija i traži rješenja. Prema podacima sa SofaScorea, Xhaka ima 105 dodira po utakmici što puno govori. Nastavno na to, prosječno ima 84.7 (91%) točnih dodavanja po utakmici, 32.3 (100%) točnih dodavanja na svojoj polovici, 52.3 (87%) točna dodavanja na suparničkoj polovici. Leverkusenov dirigent.

Granit Xhaka heatmap; izvor SofaScore

Obrambena postavka

U obrambenoj postavci formiraju 5-2-3, a istureni trojac vrši presing na posljednju liniju, dok se dvojac sa sredine terena priključuje presingu što ponekad ostavi dosta prostora za brzi protivnički napad.

Nakon postignutog gola, trojac Wirtz – Boniface – Hoffman, instantno je krenuo u vršenje pritiska na obrambenu liniju protivnika.

Bayer Leverkusen je momčad koju se isplati gledati

Xabi Alonso je sastavio fantastičnu momčad kojoj je napadački dio zaista zastrašujuć. Momčad je to koja konstantno vrši pritisak te gaji brz i atraktivan nogomet što nam jasno sugerira da bismo trebali često gledati golijade na utakmicama “Apotekara”. Uz dovedena pojačanja i prema prikazanoj igri, može se reći da je ova momčad jasno dala do znanja da mogu i žele napasti titulu prvaka Njemačke, nešto u čemu ovaj klub dosad nikad nije uspio.

Komentari

Povezano