Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Benefiti Hajdukovog remija u derbiju na Maksimiru

Jučer su Dinamo i Hajduk u sklopu 19. kola uoči zimske stanke SuperSport HNL-a odigrali derbi bez golova, u ne baš pretjerano zanimljivoj i gledljivoj utakmici. Ishodom jedino mogu biti zadovoljni igrači i navijači Hajduka jer ovaj osvojeni bod u suštini znači “dva boda”. Podsjećamo, Bijeli su pobijedili u prva dva ovosezonska derbija te su uz ovaj remi u međusobnom omjeru na nedostižnih sedam bodova naspram jednog osvojenog Plavih.

Ta činjenica dosta i govori o samoj igri Hajduka na Maksimiru gdje nisu bili pretjerano zainteresirani za nešto konkretnije napasti gol Dinama, tj. momčad Mislava Karoglana je odigrala “na nulu” i u tome uspjela. Doduše, može se i slobodno reći da je i šteta što nisu probali u pojedinim situacijama odlučnije ići prema naprijed s obzirom na ove sezone zaista lošu obranu Plavih. No, cilj opravdava sredstvo, a Hajduk je osvojenim bodom zaradio benefite u smislu “mira u kući” uoči Božićnih blagdana, ipak lijep je osjećaj ostati neporažen u tri uzastopne utakmice protiv najljućeg rivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče same utakmice, izostanak Mihaela Žapera se Hajduku znatno osjetio, njegovu trku i kvalitetu je teško nadomjestiti, uostalom njegovo silno čekanje za dovođenje u svoje redove se ispostavilo punim pogotkom. S druge strane, u redovima Dinama, a i u samoj utakmici igrač utakmice je definitivno bio Japanac Takuro Kaneko. Radio je pravi dar mar po desnoj strani te je lijevi bek Hajduka Ismaël Diallo imao ogromne probleme. Za usporedbu ćemo uzeti statističke podatke sa Sofascore te dvojice igrača.

Diallo je bio predriblan četiri puta, osvojio je tek 6/17 duela, s druge strane je Kaneko imao 5/5 uspješnih driblinga, 2 ključna dodavanje te jednu veliku kreiranu priliku. Uostalom i Karoglan je izjavio da su uoči utakmice odradili cijeli jedan trening samo zbog hitrog Japanca.

Najbolji igrač Hajduka je bio Fahd Moufi koji je odradio sjajan posao na desnoj strani. Oduzeo je četiri lopte, četiri puta je otklonio opasnost, osvojio je 7 od 9 duela na tlu i jedno ključno dodavanje koje Yassine Benrahou nije dobro zahvatio, a mogla je biti velika opasnost po gol Danijela Zagorca.

Foto: HNK Hajduk Split

Sveukupno gledajući, jučer su obrane bile na nivou. Obrana Dinama je ugušila Marka Livaju koji nije uspio uputiti niti jedan udarac na gol Dinama ponajviše zahvaljujući vrlo raspoloženom Kévinu Théophile-Catherineu, a i samoj alibi igri Hajduka koji je išao s malim brojem igrača u završnicu i samim time je lakše bilo ga zaustaviti. Francuz je imao maksimalan učinak u duelima, susreo se tri puta na tlu te četiri puta u zračnim duelima te je u svakom od njih izašao kao pobjednik.

Kao što je već spomenuto na početku teksta, utakmica je bila nezanimljiva, mogle su obje ekipe nešto više ponuditi. Dinamo je bio momčad koja je trebala ići puno agresivnije i odlučnije, međutim očito više od ovoga nisu mogli. Istina je da su imali inicijativu i da su generalno gledajući bili bolji protivnik, no ne izgledaju šampionski.

Govor tijela Dinamovaca je sugerirao nervozu od samog početka susreta koji se u konačnici prenio i nakon utakmice izjavom Arijana Ademija da ih je glavni sudac susreta Patrik Kolarić rasjekao na komade, da je previše puštao igračima Hajduka.

Sergej Jakirović je izjavio kako je očekivao ofenzivniji Hajduk, a Karoglan se baš suprotno postavio što je i bilo logičnije s obzirom na već spomenuti izostanak ključnog kotačića Hajduka Žapera. Dinamo je po drugi put izgledao nemoćno protiv Hajduka i to je po njih bolna istina. Također, Jakirović je zavapio za pojačanjima koja su nužna u nastavku prvenstva.

Kad se podvuče crta, remi je bio najrealniji ishod sinoćnjeg dvoboja u kojem je Hajduk jedini sretan. Došli su po oni što su htjeli, izvukli su benefite iz ove utakmice. Pokazali su opet da mogu i znaju odigrati derbije s Dinamom, a navijače Bijelih raduje i činjenica da su pod Karoglanom i dalje neporažena momčad. Psihološka prednost je tu, na sedam bodova prednosti su naspram Dinama koji doduše ima dvije utakmice manje, no ipak je uvijek bolje biti lovina nego lovac. Majstori s mora mirno plove ususret proljeću.

Nameće se pitanje koliko je Hajduk spreman biti lovina, no barem za sada izgledaju kako se znaju nositi s tim pritiskom. Zasluženo su jesenski prvaci, Karoglan uz to što i dalje ne zna za poraz, treba i odraditi pune pripreme s momčadi te ih dodatno uigrati. Osim toga, oči su uprte na Mindaugasa Nikoličiusa i Lukšu Jakobušića, trebaju zasukati rukave u zimskom prijelaznom roku i dodatno učvrstiti i poboljšati momčad.

S druge strane, Dinamo je tek na trećem mjestu na što zasigurno nisu navikli. Postavlja se pitanje koliko su oni spremni biti lovac. Također moraju poraditi na pojačanjima, a sa stanjem u Upravi kluba je upitno može li se kvalitetno taj dio odraditi.

Međutim jedno je sigurno. Očekuje nas izuzetno uzbudljiva zimska pauza gdje će se svaka glasina, svaki igrač i svaki transfer pomno pratiti i komentirati. Prvenstvo je maraton, svaki potez je bitan, a na nama je da vidimo koliko su klubovi u zanimljivoj i ujednačenoj utrci spremni izvući aseva iz rukava te odlučno napasti titulu prvaka Hrvatske sezone 2023./24.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano