Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Bišćanova greška na grešku

Četiri dana nakon prvog susreta na Maksimiru gdje je Dinamo odigrao odlično prvo i vrlo slabo drugo poluvrijeme na rasporedu je bio uzvrat u Ateni. Djelomično i dalje pod dojmom tragičnog događaja koji je prethodio ovom dvomeču između AEK-a i Modrih, Igoru Bišćanu se zamjerao oprezniji pristup iz drugog dijela prve utakmice. Gosti po lokalnim kafićima pitali su se kako je moguće da jedna momčad takve razine odigra dva toliko različita poluvremena u jednoj utakmici. Eh, što će tek reći sada nakon uzvrata, kvragu, jel moguće ovo.

„Teško je pronaći prave riječi nakon ovakve utakmice…Nogomet je ponekad okrutan, ponekad uzme, ponekad vrati…“, objavili su nakon utakmice iz Dinama na službenim društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je zaista na nevjerojatan način ispao iz borbe za Ligu prvaka. Nakon minimalnog poraza u prvoj utakmici, u drugoj je remizirao rezultatom 2:2 u poprilično infarktnoj završnici. Modri su vodili golovima Josipa Šutala iz 45. i Roberta Ljubičića iz 65. minute iako je teško reći da su do tog trenutka bili bolji protivnik na terenu, naprotiv. Što je utakmica više odmicala svom kraju, to je više mirisalo na gol u Dinamovoj mreži. Samo su reakcije Dominika Livakovića omogućile Dinamu da u samom smiraju susreta i dalje bude u prednosti.

Na kraju, u sudačkoj nadoknadi obrana Modrih je kapitulirala te primila dva pogotka. Kola su u drugom dijelu ponovno krenula nizbrdo, a Bišćan opet nije reagirao na pravi način kako bi ih zaustavio. Nakon prvog gola u 92. minuti, osam minute kasnije nakon kaznenog udarca koji je prethodno pregledavala VAR soba i kojeg je Livaković obranio, na odbijenu loptu naletio je ni manje ni više nego Domagoj Vida i poslao Modre u borbu za Europa ligu.

Problemi s iznošenjem lopte

Josip Mišić ključni je igrač ovog Dinama, njegova distribucija lopte u prvoj fazi izgradnje napada je od krucijalne važnosti za momčad, a to je prepoznao i trener AEK-a Matías Almeyda. Još u drugom dijelu prve utakmice na Maksimiru totalno je ugasio Mišića i ono što on donosi pri izlaženju iz svoje polovice s loptom u nogama. Isto je napravio i u uzvratnom susretu u Ateni, potpuno ga je zatvorio tako što je za njega zadužio Stevena Zubera ili Orbelína Pinedu ovisno o situaciji. Njegovo markiranje značilo je da Dinamo mora naći alternativu te da će igra ponajviše ovisiti o tome koliko će stoperi ili ostali veznjaci kvalitetno unositi loptu u suparničku polovicu.

Marko Bulat i Ljubičić kao preostala dva veznjaka praktički se uopće nisu spuštali niže u svoju polovicu kako bi pomogli u izgradnji napada. Dinamo u tom segmentu nije imao previše rješenja, a u nekoliko navrata Bruno Petković bi se spustio do centra igrališta po loptu, okrenuo stranu i razigrao suigrače, ali to se nije događalo dovoljno često da bi u kontinuitetu bili opasni po gol suparnika. Tako je Dinamo najčešće iz svoje polovice izlazio preko lijeve strane i Josipa Šutala. Kada bi on iznosio loptu, Mišić je u većini slučajeva bio pokriven, a ovisno o iskakanju protivničkog veznjaka Šutalo je imao opciju ili dodavanja na Bulata ili unošenja lopte visoko na protivničku polovicu.

U trenucima kada Šutalo nije bio slobodan kao opcija za dodavanje Livakoviću, drugog načina za izlazak s loptom na zemlji nije bilo. Alternativa je bila napucavanje i duge lopte na Petkovića, a Bišćan nije napravio nikakvu adaptaciju niti nakon drugog dijela prve utakmice, niti tijekom uzvrata. Nije spustio Bulata kao drugog veznjaka da pomogne u izgradnji napada, nije poslao Petkovića da se spusti do centra 20 puta, nije uputio Ivanušeca da više ulazi u sredinu kako bi se ponudio kao dodatna opcija za dodavanje. Zapravo, Bišćan tijekom utakmice nije napravio ništa.

Napravio je jednu jedinu zamjenu i to u 86. minuti, a argument kako mu kadar nije dovoljno širok djelomično stoji jer očito ne vjeruje dovoljno igračima s klupe. Ali, Dinamo je odlučio zadržati svoje najvažnije igrače i nositelje igre do dvomeča s AEK-om. I potpuno je jasno zašto su to učinili, plasman u playoff kvalifikacija za Ligu prvaka donosi veće financije i siguran plasman u grupe Europa lige. Samim time prolongirani su neki potencijalni dolasci prvenstveno u vidu Lukasa Kačavende i Luke Stojkovića, a u isto vrijeme vrlo su se olako riješili igrača poput Marka Tolića, Sandra Kulenovića i Petra Bočkaja. Daleko od toga da su to igrači na razini prvog sastava Dinama, ali bi sigurno imali što za reći kao rotacijske opcije s obzirom na trenutni kadar.

Obrani se, samo se obrani

Lopte koje su išle iza leđa zadnje linije radile su dosta problema Dinamovoj obrani, pogotovo u prvom dijelu. Bišćanova momčad se u prvom poluvremenu branila većinu vremena u srednjem bloku, a zadnja linija je bila postavljena na otprilike 40-ak metara od Livakovićevog gola. Iz takve postavke u naletima su izlazili u pritisak na posljednju liniju AEK-a i zapravo radili to poprilično uspješno. U pravom trenutku bi odlučili kada je vrijeme za prebaciti u brzinu više i izaći u pritisak pa su tako u nekoliko navrata i natjerali domaću zadnju liniju na pogreške.

Bez obzira na to, Dinamo je mogao biti zadovoljan što u prvom poluvremenu nije primio pogodak. AEK je imao izglednije prilike, što je dulje na semaforu bila nula to je po Modre bilo bolje, a nekako je izgledalo kao da i Bišćan razmišlja na taj način. Dinamo je na kraju na odmor otišao s prednošću iako nisu izgledali bajno, a rezultat na poluvremenu bio je samo paravan za probleme koje su imali u igri. Nije Bišćan krenuo bezglavo po drugi pogodak niti u drugom dijelu, ponovno je povukao linije bliže svom golu i dignuo ručnu za par centimetara prema gore. I opet se dogodio isti scenarij. Dinamo se povukao u drugom dijelu i bio kažnjen zbog toga, a Bišćan očito nije naučio lekciju iz prethodnih utakmica.

Kvragu

U Atenu se došlo s očitim planom, što je duže moguće sačuvati vlastitu mrežu te se kako susret bude odmicao otvarati prema naprijed. To je legitimna ideja igre, ali Bišćan nije apsolutno ništa poduzeo tijekom utakmice kako bi se prilagodio situaciji na terenu, a rezultat na poluvremenu samo je zamaskirao probleme u igri koje je momčad realno imala. Ako kola krenu nizbrdo, što za Dinamo ponovno u drugom dijelu utakmice jesu, nije baš fora da ih samo pustiš i nadaš se kako će sve biti u redu. Kvragu, pokušat ćeš ih valjda zaustaviti na neki način, kakav god on bio. Bišćan to nije napravio, ponovio je greške iz prijašnjih utakmica i ispao iz Lige prvaka, a što je najbolje od svega pravi problemi za Dinamo tek slijede.

Šutalo je već na putu za Amsterdam gdje će obaviti liječnički pregled, a uskoro će isto vjerojatno napraviti Livaković i Ivanušec samo na drugim lokacijama. Dinamo je odlučio zadržati stožerne igrače do dvomeča s AEK-om i u međuvremenu prolongirati eventualne dolaske. Sve karte su bacili na to i na koncu im se nije isplatilo. Podbacio si u utakmici sezone, Hajduk ti u domaćem prvenstvu potencijalno bježi na osam bodova prednosti, a novim igračima koji stignu će trebati određeno vrijeme za prilagodbu. Dinamo već u četvrtak čeka prva utakmica protiv praške Sparte za ulazak u Europa ligu, a pitanje je kakvu će momčad Bišćan tada imati na raspolaganju.

Komentari

Povezano