Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Bitka za Bundesligu

Nakon što su prošle sezone prilično neuvjerljivo osvojili Bundesligu, navijači Bayerna se nadaju da će njihova momčad ove sezone ponovno biti dominantna. Bavarci su nakon neugodnog poraza u Superkupu od RB Leipziga u prva tri kola Bundeslige upisali tri pobjede. Dovedena su pojačanja među kojima se najviše ističe Harry Kane koji je u prve tri ligaške utakmice upisao tri pogotka i asistenciju.

Idući tjedan počinje Liga prvaka gdje se također očekuje rezultatski napredak za Bayern. Kao uvertira u novu europsku sezonu je odlično došla utakmica protiv Bayer Leverkusena koji je prvi ozbiljni test u ovoj sezoni za momčad Thomasa Tuchela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alonsov Leverkusen je taktički jedna od najpotkovanijih momčadi Europe

Leverkusen je došao na Allianz Arenu sa stopostotnim učinkom u prvenstvu kojeg su ostvarili igrajući odličan nogomet koji je pokazao da su taktički jedna od najpotkovanijih momčadi u Europi. Sinoć su dokazali da takav nogomet mogu igrati i protiv najboljih.

Gosti su ovu utakmicu započeli u 3-4-2-1 formaciji koja bi u obrambenoj fazi igre bila 5-4-1 niski blok. Ideja je bila kroz tranziciju kazniti Bayern, a ključni igrači za tu igru su bili Florian Wirtz i Victor Boniface koji nisu imali dobru večer pred golom Bayerna. Ova startna postavka se nije pokazala idealnom jer je Bayern u prvih 20 minuta u potpunosti gospodario terenom te zasluženo poveo preko Harryja Kanea.

Xabi Alonso je jedan od najboljih mladih trenera jer uvijek ima nekoliko načina kako njegova momčad može igrati. Kada je ustanovio da inicijalna postavka ne donosi rezultate, Španjolac je momčad u fazi obrane preoblikovao u 4-4-2 strukturu; desni stoper Odilon Kossounou se pomaknuo na desnog beka, Jeremie Frimpong je s desnog bočnog prebačen na desno krilo, Jonas Hoffman je povučen na lijevo krilo te je Wirtz podignut da stoji uz Bonifacea. Promjenom strukture u 4-4-2 je Leverkusen počeo izlaziti u pritisak na domaćina te su preokrenuli utakmicu u svoju korist. Koliko je Bayerov pritisak bio efikasan pokazuju i brojke; „Apotekari“ su u prvome poluvremenu imali 10 presijecanja, Bayern je imao samo 2.

Leverkusen je također pokazao da su fleksibilni i u posjedu. Često su mijenjali strukturu u izgradnji igre gdje bi igrali s 3 ili 4 igrača u zadnjoj liniji. U drugome poluvremenu su češće igrali s 4 u zadnjoj liniji u posjedu te je Alonso još jednom prilagodbom omogućio njegovoj momčadi da ima veći posjed lopte nego u prvome dijelu. Lijevi bočni Alejandro Grimaldo bi ulazio u sredinu terena te igrao kao treći centralni vezni. Ovim potezom bi ostavio prazninu na lijevoj strani koju bi nadopunio Hoffman spuštanjem na svoju polovicu. Spomenuti Grimaldo je u drugom dijelu pokazao iznimnu taktičku zrelost te je sveukupno odigrao odličnu utakmicu. Osim što je postigao fantastičan pogodak iz slobodnog udarca, Španjolac je kreirao 2 velike prilike, imao 3 ključna dodavanja, osvojio 7/11 duela na tlu te oduzeo 6 lopti.

Rošade Grimalda i Hoffmana u izgradnji napada Leverkusena

U ovakvoj postavci igračima Bayerna nije bilo naročito jasno koga trebaju čuvati te je Bayer bio bolji suparnik u drugom dijelu. Leverkusen je u drugom poluvremenu imao 54% posjed lopte te su promašili čak 3 velike prilike.

Unatoč pojačanjima, Tuchel i dalje nije riješio probleme iz prošle sezone

Unatoč kvalitetnoj igri gostiju, Bayern je bio momčad koja je dva puta ulazila u vodstvo. Thomas Tuchel je ovo ljeto ostao bez Benjamina Pavarda koji je prodan u Inter. Umjesto njega je na desnom beku odlučio postaviti novopridošlicu Konrada Laimera koji je nominalno igrač sredine terena. Što se tiče ofenzivnog dijela terena, Thomas Müller je dobio prednost ispred Jamala Musiale te je Bayern praktički igrao u 4-2-4 formaciji. Tuchel je neuvrštavanjem Musiale odlučio maksimalno iskoristiti Kanea koji bi se spuštao nisko kako bi primio loptu i pomogao u progresiji napada. Zbog ove odluke se često moglo vidjeti da je Müller u ravnini s Kaneom ili čak bliži protivničkom golu nego Englez.

Prvih 20 minuta je Bayern izgledao uvjerljivo; igrali su odličan presing po izgubljenoj lopti te su konstantno bili ispred kaznenog prostora protivnika. Kada je Alonso napravio prilagodbu te je Leverkusen pritisnuo Bavarce, ponovno su se pojavili problemi kod Bayerna koji su bili vidljivi i prošle sezone. Drugi dio prvoga poluvremena je podsjećao na pretposljednje kolo Bundeslige kada je Leipzig svladao Bayern. Tada je Leipzig u drugom poluvremenu odlučio zatvoriti Kimmicha i pritisnuti Bayern te su tako preokrenuli utakmicu. Bayern se i jučer mučio izigrati pritisak gostiju te su u nekoliko situacija izgubili loptu u opasnim zonama. Pomalo apsurdno je da Bayern u tim situacijama nikada ne pokušava dugom loptom pogoditi Kanea i tako zaobići pritisak, već forsiraju kratkim dodavanjima izigrati protivnika. Takvi pokušaji su često neuspješni jer Leon Goretzka nema potrebnu kvalitetu da leđima okrenut golu može okrenuti svog čuvara i kreirati višak.

Bayern nije imao odgovor na pritisak Leverkusena

O problemima u sredini terena Bayerna je Tuchel bio prilično jasan ovoga ljeta. Njemački strateg smatra da mu je potreban kvalitetan zadnji vezni, ali od kluba ga nije dobio. João Palhinha je bio na korak do prelaska u klub, ali transfer na kraju ipak nije bio realiziran. Koliko je Tuchel nezadovoljan ovom pozicijom je pokazala i jučerašnja utakmica gdje je na zadnjem veznom promijenio čak tri igrača, jedan od njih je bio i Matthijs de Ligt koji je stoper.

Ove godine bi opet mogli imati bitku za Bundesligu

Bayern je prošle sezone osvojio prvenstvo s mizernim 71 bodom. Iako se ove godine očekuje napredak, Bavarci su sinoć pokazali da i dalje imaju određene probleme koji su ih progonili prošle sezone te je moguće da ni ove neće doseći bodovi konto koji bi bio nedohvatljiv ostatku lige. Prošle sezone je Borussia bila ta koja se borila za naslov, ali oni su odlaskom Judea Bellinghama znatno lošija momčad. Bayer Leverkusen je ovo ljeto posložio odličnu momčad koja predvođena Xabi Alonsom može donijeti klubu jednu od najuspješnijih sezona u ovome stoljeću. Jučer su se na Allianz Areni pokazali kao ravnopravan protivnik koji bi na proljeće i dalje mogao biti u borbi za Bundesligu.

Komentari

Povezano