Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Bob Myers, kraj jedne ere? Priča o čovjeku koji je promjenio Warriorse

Generalni direktor Golden State Warriorsa, Bob Myers, jučer je objavio da više nije u mogućnosti davati 100% od sebe, te je zbog toga odlučio napustiti franšizu nakon 12 godina, od kojih je 11 proveo kao GM (General Manager).

Myers napušta momčad San Francisco Baya nakon 4 NBA naslova, 2 osobne titule kao direktora godine i mnogih drugih rekorda. Mnogima je u današnje vrijeme logično i normalno vidjeti kako se Warriorsi bore za NBA naslov ili kao franšiza s najvećom vrijednošću u NBA. Ali kada je Bob Myers postao GM, sve je to bilo gotovo nezamislivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Warriorsi prije Steve Kerra

Kada je Myers stigao 2011. godine, tada nije bio GM nego zamjenik glavnog direktora, Warriorsi su još uvijek igrali u Oaklandu, u poznatoj Oracle Areni, ali to je bila momčad koja je samo jednom ušla u doigravanje u posljednjih 15 godina. Mnogi su je vidjeli kao franšizu bez izgleda za rast. Momčad je u sezoni 2010/11 imala rekord od 36 pobjeda i 46 poraza, što im je donijelo dvanaesto mjesto u Zapadnoj konferenciji i dvadeseto u cijeloj NBA ligi. Sve je ukazivalo na to da će Warriorsi ostati momčad bez budućnosti, ali znamo da su najbolje priče one neočekivane.

U to vrijeme, mladog Stepha Curryja mučile su ozljede, posebno gležnjeva, i nije se smatrao igračem koji bio mogao promijeniti franšizu, postati pravi leader. I to je također omogućilo momčadi iz Oaklanda da mu potpišu ugovor daleko od maksimalne plaće, dapače, u ljeto 2012. Curry potpisao je produljenje za 44 milijuna dolara u 4 godine. Jedno od prvih ekonomsko-menadžerskih čuda koje potpisuje Bob Myers, a koje će lakšati budući dolazak Kevina Duranta. Uz Curryja je u ljeto 2011. preko Drafta stigao Klay Thompson.

U istom razdoblju, međutim, najzagriženiji navijači Warriorsa osporavali su odluku da se Monta Ellis zamijeni i pošalje u Buckse u zamjenu za Andrewa Bouguta, australskog igrača hrvatskog podrijetla. U početku su se mnogi navijači GSW-a pojavili u Oracle Areni kako bi prosvjedovali s Ellisovom majicom. U godinama nakon 2012. Myers je uspio iskoristiti svaki pojedini draft kako bi postavio svaki dio koji bi potom stvorio momčad koja je dominirala NBA ligom 5 godina. Harrison Barnes stiže preko Drafta, s izborom broj 7.

Sezona 2012. bit će sezona ponovnog rođenja, zapravo Warriorsi su nakon 7 godina stigli do NBA doigravanja, da bi onda u polufinale Western Conferencea izgubili protiv Spursa. Tog ljeta iz Michigan Statea, s izborom broj 35, Myers je možda izabrao ključnog igrača, odnosno Draymonda Greena. I Andre Iguodala stigao je kao slobodan igrač. Tim je sada bio spreman. Pod vodstvom Marka Jacksona, tim se ponovno vratio u doigravanje. Ali ispali su u prvom kolu, izgubivši u sedmoj utakmici od Clippersa. U ljeto 2014. stigao je posljednji komad slagalice, kad je Myers klupu povjerio Steveu Kerru. A ostalo je, kako kažu Amerikanci – povijest.

4 NBA naslova i oproštaj od franšize

Sezona 2014./15. pokazuje se kao sezona definitivnog preporoda. “Splash Brothers“, Steph Curry i Klay Thompson odvukli su svoju momčad do NBA finala. U finalu su ih čekali LeBron James i njegovi Cleveland Cavaliersi. Warriorsi su dobili seriju 4-2. I uspijeli vratiti trofeja Larryja O’Briana u Oaklandu točno 40 godina kasnije zadnjeg puta. MVP finala je bio Andre Iguodala, nakon što je Steph Curry osvojio nagradu MVP sezone, a Myers izabran za “Executive of the Year“.

Sljedeće godine, Warriorsi su dominirali regularnom sezonom, pobijedivši u 73 utakmice. Postavili su rekord za najbolju sezonu ikad, oborivši rekord Jordanovih Bullsa iz 1995/96, koji su u sezoni imali 72 pobjeda i 10 poraza. Curry je bio potvrđen kao MVP sezone, a Steve Kerr je dobio nagradu za trenera godine. Doigravanje se pokazalo pravim vrtlogom emocija, prvo su Warriorsi preokrenuli seriju protiv OKC-a zaostavši 3-1 u finalu konferencije, da bi im se zatim isto dogodilo protiv LeBronovih Cavsa u NBA finalu, kad su propustili vodstvo od 3-1. Myersovo remek-djelo potom je stiglo u ljeto 2016. godine.

Otpustio je Harrisona Barnesa, koji je završio u Dallasu zajedno s Andrewom Bogutom putem tradea, Warriorsi su također srezali Festusa Ezelija i Marreesea Speightsa kako bi dovršili kupnju Kevina Duranta, koji je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 54,3 milijuna dolara s opcijom igrača u drugoj sezoni. S Durantom u timu, Warriorsi su postali favorit broj 1 za NBA naslov. Titule 2017. i 2018. godine su stigle bez ikakvih problema, svladavši LeBrona Jamesa 2 od 2 puta, ostavivši mu samo jednu pobjedu u 9 finalnih utakmica. Durant je oba puta osvojio nagradu za MVP finala, iako je možda Curry to zaslužio jednako kao i Durant 2018. Nakon titule 2016/17 Myers je još jednom dobio titulu od executive of the year.

Finalna serija 2019. ipak je bila gubitnička za Warriorse. Uzeli su prvo mjesto u Zapadnoj konferenciji, ali sezonu su obilježile svađe Cousinsa i Duranta, s kojima su ušli u playoff. Durant je pokušao s prisilnim i preuranjenim povratkom tijekom NBA finala, u kojem je Toronto došao do svog prvog NBA finala, međutim, pukla mu je Ahilova tetiva tijekom pete utakmice, dok je Klayu Thompsonu puknuo križni ligament tijekom šeste. Toronto je maksimalno iskoristio ozljede, pobijedio u šestoj utakmici i odnio kući NBA naslov.

U ljeto je Durant napustio Golden State, koji je, s obzirom na brojne ozljede (među ostalima i teška ozljeda Curryeve ruke) iskoristio ove sezone za ponovno osnivanje. U ove 2 sezone Myers uspijeva identificirati mlade igrače budućnosti na koje će se Warriorsi morati fokusirati, kao što su Wiseman, Kuminga i Jordan Poole. U sezoni 2021./22. vratio se Klay Thomspon nakon 2 godine ozljede, a Kerr i njegov tim ipak nisu startali kao favoriti za naslov. Iguodala se vratio nakon nekoliko godina izbivanja iz San Francisca. Tome su pridodani Andrew Wiggins, koji se smatrao vječno nepotpunim, i sin Garyja Paytona, Gary Payton II. Warriorsi su neočekivano postali NBA prvaci, svladavši Jasona Tatuma i Celticse 4-2. Curry je dobio svog zasluženog MVP-ja finala, a Myers svoju 4. NBA titulu predvodeći jednu od najljepših, pobjedničkih i najdugovječnijih momčadi ikada.

Ovogodišnja sezona za Warriorse završila je brže nego što su očekivali. Morali su se predati Lakersima u konferencijskom polufinalu, pretrpjevši između ostalog i prvu eliminaciju prije finala NBA u doigravanju otkako je povijesna skupina Myers, Kerr, Curry, Green, Thompson.

Sad kad je Myers odlučio odstupiti od franšize za koju je oduvijek navijao od djetinjstva, dvojba je i kod Greena. I za mnoge se postavlja prirodno i očito pitanje “Je li kraj jedne ere?

Komentari