Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Borna Gojo: Povratak Slim Shadyja

Borna Gojo svoj je posljednji meč odigrao osmog siječnja protiv Alejandra Tabila. Gojo je već tada imao upalu kostiju, a Čileanca, koji je osvojio turnir u Aucklandu je dovukao do tri seta.

Splićanin je još jednom propustio Australian Open, ovaj put ne zbog nepažnje svog tima već zbog ozljede te će tako morati pričekati još jednu godinu za debitantski nastup u glavnom ždrijebu u Melbourneu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak na mjesto zločina

Iako je u podcastu za Vragolasti Tenis rekao kako bi htio “uhvatiti nešto zemlje”, Gojo je u potpunosti propustio zemljanu sezonu, a nakon toga i travnatu. Splićanin se tako odlučio vratiti na svoju omiljenu podlogu. Zaigrat će na američkoj tvrdoj podlozi, a prvi turnir mu je Challenger u Lincolnu.

Gojin ključni cilj, osim da ostane zdrav, je sigurno povratak u TOP 100. Trenutno će to biti nešto teže s obzirom na to da mu dolazi dio sezone u kojem je prošle godine osvojio najviše bodova. Tu naravno mislimo na US Open gdje brani četvrto kolo što je za igrače oko TOP 100 veliki broj bodova. Teško je očekivati ponavljanje tog uspjeha, ponajviše zbog toga što će vrlo vjerojatno turnir započeti u kvalifikacijama, ali i zbog toga što se tek vraća tenisu.

Zato je za Goju najbitnije da uhvati ritam na Challengerima u Lincolnu i Caryju ne bi li si olakšao situaciju na US Openu. Vjerujemo da, unatoč tome, što opet mora igrati na nižoj razini motivacije za pružanje dobrih rezultata neće nedostajati.

Budući top 20?

Prava je šteta što je Borna propustio prvi dio sezone budući da nije imao puno bodova za obraniti. Australian Open, Indian Wells, Miami i nekoliko 250-ica i 500-ica u kojima bi Gojo sa svojim rankingom imao direktan ulazak u glavni ždrijeb bila je prava prilika da se približi najboljima. Osim ranijeg dijela sezone u kojem se igralo na tvrdoj podlozi, Gojo nije branio puno bodova ni na zemljanoj, a ni na travnatoj podlozi. Zato se trenutno i nalazi na 189. mjestu, a ne puno niže što bi netko očekivao. Svejedno ostaje žal zbog ozljede jer je lako mogao poboljšati ranking na turnirima gdje nisu igrali oni najbolji.

Uz dužno poštovanje svima koji su ove godine bilježili dobre rezultate na tim turnirima, Gojo je ipak bolji od nekolicine igrača, a neke je već i pobjeđivao. Tommyja Paula je lani u Beču i pobijedio, a Amerikanac ove godine ima naslov u Queen’s Clubu, finale Delray Beacha, polufinale Indian Wells te četvrtfinale Wimbledona. U tenisu ne znači puno jedna pobjeda već je bitan kontinuitet, ali usporedba Goje i Paula se sigurno može napraviti i ne bi se ludim smatralo čovjeka koji misli da Gojo većinu udaraca ima slične kvalitete ili čak i bolje nego Paul. Usporediti ga s igračem koji je među najboljih 20 se možda čini pretenciozno, ali Gojo u najboljoj formi vrlo vjerojatno tamo i pripada. Bornina statistika na servisu iz 2023. je u svakom segmentu, osim poena na drugom servisu, bolja nego Paulova. Istina je da je Gojo imao znatno manje mečeva nego Paul na Touru, ali Gojina igra na servisu je takva da se u budućnosti njegova igra na početnom udarcu ne bi trebala pogoršati. Štoviše, uz kontinuitet igranja mogao bi tu razliku nad Paulom i povećati.

Unatoč tome što ga se može uspoređivati s Paulom, ne znači da će Gojo sigurno do kraja godine doći do Paulove razine. Splićanin prvo treba na najbolji mogući način odraditi američku turneju da bi se zatim sa što boljim rankingom vratio u Europu na “sezonu” unutrašnjeg harda. Najbitnije za njega je da ne žuri s povratkom i velikim očekivanjima jer je lako moguće da baš zbog toga ne bude bilježio svoje najbolje rezultate.

Foto: Mario Ćužić/HTS

Što nosi budućnost?

Prognoze oko rankinga su uvijek nezahvalne. Gojo je prije par sezona kao svoj cilj postavio ulazak u 150 najboljih, a prije no što je došao do tog uspjeha pao je ispod razine najboljih 300 tenisača. Teško je sada reći da će Gojo do kraja sezone stići do svog rankinga karijere. Trenutno je to 72. pozicija iz 11. mjeseca prošle godine, a to mjesto mu trenutno bježi 117 pozicija. Da je ovakva situacija bila na početku godine, vjerovali bi da će do osmog mjeseca Gojo bez problema proći svoj ranking karijere.

Kada se prvi put nazirao povratak, očekivati ATP titulu nije bilo toliko nerealno do kraja godine. Sad kad se vraća tek četiri mjeseca prije kraja sezone, teško je očekivati da će Gojo podignuti svoj premijerni trofej na ATP turnirima. Međutim, to je sigurno moguće u njegovoj budućnosti. Splićanin je već pokazao kvalitetu svog tenisa kada je u formi, bilo na US Openu ili na nekom okupljanju za Davis Cup. Kada je u zoni je pobjeđivao sjajne igrače poput Tallona Griekspoora, Francesa Tiafoea, Dušana Lajovića i Lorenza Sonega. Sva četvorica igrača u svojoj karijeri već imaju nekoliko titula, a mečeve protiv Goje nisu gubili jer su bili loši, već zato što je visoki Splićanin igrao svoje najbolje mečeve.

Kraj godine će za Splićanina biti najbitniji iz dva jasna razloga. Prvi je povratak nakon teške ozljede, a drugi su rezultati koje je ostvarivao na samom kraju sezone. Osim spomenutog US Opena, Gojo je do kraja sezone izborio i dva četvrtfinala, jedno na challenger razini, a drugo na ATP 500 turniru u Beču gdje je zabilježio dvije pobjede. U prvom kolu je pobijedio Rusa Aslana Karatseva, a četvrtfinale je izborio već spomenutom pobjedom protiv Paula. Borna je na kraju porazom u dva izjednačena seta protiv Stefanosa Tsitsipasa završio svoju sezonu. Iako Gojo najviše bodova brani krajem godine, to je i dio sezone koji njemu najviše odgovara. Američki hard i dvorana su uvjeti u kojima Bornine vrline najviše dolaze do izražaja te bi većina bodova na kraju trebala biti obranjena.

Ciljevi za iduću sezonu

Gojin primarni cilj je vrlo vjerojatno da bude zdrav, a onda nakon toga da napokon zaigra na Australian Openu. Sam je rekao u podcastu za Vragolasti tenis kako mu je najgori poraz u karijeri stigao baš na australskom tlu.

Prije skoro četiri godine je protiv Henrija Laaksonena bio najbliži plasmanu u glavni ždrijeb nekog Grand Slama. Tada je propustio servis za meč u kojem je imao 30-0. Ono što mi Borni želimo je da izbori napokon nastup u glavnom ždrijebu, po mogućnosti s rankingom kojim ne ovisi o otkazivanju drugih.

Komentari

Povezano