Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Borussia je imala uspješan recept za jedno od najtežih gostovanja u Europi

Da je skupina F uistinu skupina smrti nekako pokazuju i dosadašnji rezultati. Milan je u prvom kolu mogao s nekoliko golova razlike dobiti Newcastle, no engleski klub je ipak izvukao remi. Onda je isti taj Newcastle razbio PSG, koji je pak kolo prije razbio Dortmund, da bi Dortmund nakon dvije dosta slabe utakmice sada slavio na paklenom gostovanju na St. James Parku.

Newcastle je bio prema kladionicama čak i ozbiljan favorit u ovom susretu s koeficijentom od 1.65 na njih, dok je na Dortmund on bio skoro pa 6.00. Izostanak Juliana Brandta, njihovog najboljeg igrača ove sezone, je također kao posljedicu imao navedenu procjenu snaga. Ipak, Dortmund je slavio. Ne bez poteškoća, ali Edin Terzić je postavio igru svjestan nekih rizika, ali i prednosti koje može dobiti. U konačnici, isplatilo mu se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dortmund ove sezone u ligi još ne zna za poraz, no imaju ozbiljnih problema s kreacijom šansi. Niti jedna od najboljih 6 ekipa Bundeslige nije zabila manje golova od njih, dok su ovi na prva tri mjesta čak i na nekih 8 ili 9 zabijenih golova više. Spomenuti izostanak Brandta je naizgled značio da će u ovoj utakmici to izgledati još teže, pogotovo ako znamo koliko je Newcastle dobra defenzivna ekipa.

Međutim, znajući da Dortmund neće moći diktirati tempom i dominirati posjedom na ovoj utakmici, Terzić se potpuno svjesno odlučio dati loptu Newcastleu. Nije to taktika bez rizika jer dopustiti Kieranu Trippieru, trenutno najboljem desnom beku Premiershipa, da neometano traži rješenja je dosta opasno, no to je značilo da će biti prostora iza njegovih leđa. Istovremeno, stoperski par Newcastlea, ScharLascelles, nije najbrži i najokretniji par na svijetu te svaki okomiti trk na njih u tranziciji predstavlja problem.

U prvom poluvremenu je Trippier imao 48 dodira s loptom od kojih je 31 bilo na protivničkoj polovici. Nakon samo 10 minuta, posljedica toga je bila vidljiva. Sean Longstaff, koliko god da je radišan i srčan, zna imati problema s posjedom i s dodavanjima. Nakon što je izgubio jednu loptu, otvorio se čitavi koridor za Marcela Sabitzera koji je projurio tom stranom i uposlio u sredini Donyella Malena čiji udarac brani sjajno Nick Pope, a potom i još bolje reagira na udarac Niclasa Fullkruga do kojeg je bila došla lopta.

Imao je Dortmund nekoliko kontranapada kroz čitavu utakmicu, no onaj u 45. minuti je bio koban i pokazao je, pomalo nekarakteristično za Eddieja Howea koji inače jako dobro reagira na stvari kroz susret, da Newcastle nije ništa naučio iz prethodnih situacija.

Dortmund je radio fantastičan posao u izolaciji određenih igrača Newcastlea i tu je lavovski dio posla odradila srednja trojka. Omogućilo je to i Nici Schlotterbecku da pravovremeno intervenira (najviše oduzetih lopti na utakmici) kada bi oni sužavali prostor protivničkim igračima što je sjajno napravio na kraju prvog poluvremena. Cijeli taj segment – njegovo oduzimanje lopte, dodavanje pored presinga za Marca Reusa, trk do ruba šesnaesterca da primi loptu od Reusa i asistira za Felixa Nmechu je možda najbolja sekvenca nekog obrambenog igrača u europskom nogometu ove sezone.

Nmechi je pak ova utakmica možda bila ono što mu treba da ga zapali u narednim susretima. Kupljen je za 30 milijuna eura iz Wolfsburga, no nije nešto posebno oduševio u dosadašnjim izvedbama. Pokazao je da ima ozbiljne fizičke predispozicije, da može biti sjajan duel igrač i da može pokrivati oba kraja terena. Međutim, nedostajalo je dodatnog razumijevanja za prostor i trenutaka u kojima će pokazati da ima i potrebna tehničke sposobnosti. U ovoj je utakmici pronašao oboje. Daleko je to od novog Bellinghama, ali takvi kao što je Jude trenutno ne postoje.

U konačnici, Newcastle je vjerojatno trebao doći do pogotka jer je imao i Gregor Kobel nekoliko sjajnih obrana, a tresla se i vratnica dva puta, no to je bila cijena koju je Terzić bio voljan platiti. Uostalom, mogla je vaga otići još više na njegovu stranu da su Malen ili Fullkrug pospremili svoje udarce.

Za razliku od one utakmice s PSG-om gdje su također bili u podređnom položaju posjedom, ovoga puta su izašli u pravoj strukturi, s jasnom vizijom i postavom igrača koja im takav nogomet omogućuje. Tada nisu postavili trojicu igrača da šire teren u tranziciji, nisu dobro izolirali protivničke trkače te nisu imali dovoljno mira da pri osvojenoj lopti reagiraju ovako na kontrapresing kao što su to radili sada. Terzić je sve to dobio i to s kadrom koji je vjerojatno u ovoj skupini kvalitetom najslabiji te je učinio Dortmund opet kandidatom za prolazak dalje u osminu finala. I to na strahovito teško gostovanju.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano