Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Brescia i Feralpisalò, toliko blizu, a toliko daleko

Nešto neobično događa se u nogometu u Bresciji ove godine. Naime, Brescia Calcio predsjednika Massima Cellina doživljava neobjašnjiv kolaps i sada je praktički jednom nogom u Serie C. U prošlom kolu prvenstva “Le Rondinelle” su izgubile rezultatom 4:3 od Ascolija, a golovi za 3:2 i 4:2 došli su u posljednjim minutama susreta. Predsjednik Brescie je uvijek bio sklon pretjeranim promjenama trenera, ali ove godine situacija je postala nadrealna s čak 5 promjena na klupi.

Sezona je počela pod vodstvom Pep Cloteta kojeg je zamijenio Alfredo Aglietti, potom se vratio španjolski trener kojeg je na samo dvije utakmice zamijenio Davide Possanzini te na kraju sadašnji trener Daniele Gastaldello. S obzirom da je Brescia u 31 kolo skupila mizernih 28 bodova, uz samo 6 pobjeda, od kojih je posljednja bila 2:0 protiv SPAL-a 27. studenog, očito je da situacija nije u potpunosti do trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što zabrinjava navijače i sve oko Brescie su projekt i pravosudne poteškoće njenog predsjednika. Cellino je od prvog trenutka pokazao volju za gradnjom novog stadiona, ali pravi projekti zapravo nikad nisu viđeni. Cellinova avantura je započela na najbolji mogući način, osvajanjem Serie B u sezoni 2018./2019. i promocijom u Serie A.

No, transfer politika Brescije je ostala na razini Serie B. Neki igrači poput Sandra Tonalija i Ernesta Torregrosse su napustili Bresciu zbog velikih ponuda, a neki poput Alfreda Donnarumme zbog nesporazuma i napetih odnosa s predsjednikom. Od momčadi koja je dominirala prvenstvom ostalo je samo nekoliko igrača, poput Andree Cistana, kapetana Dimitrija Bisolija i Emanuelea Ndoja.

U isto vrijeme, u klub su došli igrači upitnih kvaliteta koji ni u drugom rangu natjecanja ne rade razliku. Jedini zanimljivi igrač koji je stigao je nizozemski veznjak rođen 1999. Tom van de Looi. Osim problema na terenu, Cellino je imao problema i sa zakonom što je čak dovelo do prvotne ostavke samog predsjednika koju je kasnije povukao.

Navijači su se u više navrata otvoreno protivili vođenju bivšeg predsjednika Cagliarija i Leedsa. U domaćoj utakmici odigranoj 18. ožujka 2023. protiv Genoe u kojoj je Brescia poražena 3:0, ultrasi Curve Nord su počeli tražiti ostavke uprave, a nakon toga su čak i napustili tribinu. Na kraju utakmice potom su upali na tribinu tražeći sukob sa samim Cellinom koji se zabarikadirao u svlačionici do smirenja situacije.

Kad ne ide u gradu, ide u okolici

Dok u Bresciji ne cvjetaju ruže, u okolici Brescie jedna momčad se već godinama pokušava domoći Serie B, a to je Feralpisalò. Za razliku od onoga što se događa u Bresciji, projekt Feralpi (jednu od najvećih europskih tvrtki za proizvodnju čelika) karakteriziraju svježe ideje, organizacija i ono najvažnije, novac kojeg je inteligentno trošio predsjednik Giuseppe Pasini. Klub je nastao 2009. godine spajanjem klubova A.C. Salò Valsabbia, osnovanog 1985., i Feralpi Lonato del Garda, osnovanog 1963.

U kratkom vremenu postigli su izvrsne rezultate te su već u prvoj sezoni Lege Pro 2 – A (4. ranga talijanskog nogometa) završili četvrti i igrali doigravanje za promociju u Legu Pro, no ispali su u polufinalu. Promocija zato dolazi iduće sezone, 2010./2011. Od tog trenutka svaka sezona donosi napredak, sve do prošle sezone kada je Palermo svladao Feralpisalò u polufinalu playoffa. Već tada je svima bilo jasno da je pitanje vremena kad će se napraviti korak dalje i da je momčad predsjednika Pasinija predodređena za uspon u Serie B.

Predsjednik kluba Giuseppe Pasini

Ove sezone Feralpi bilježi odlične rezultate zahvaljujući momčadi sastavljenoj od vrlo iskusnih igrača koji imaju iskustvo igranja Serie A kao što su Luca Siligardi, bivši igrač Bologne, Livorna i Parme i Marco Sau, kapetan Cagliarija. Najbolji strijelac momčadi, a ujedno i najbolji strijelac u povijesti zeleno-plavog kluba je Simone Guerra. Sredinom sezone je iz Cosenze stigao i Karlo Butić, igrač rođen 1998. godine koji je svoje prve nogometne korake napravio u Zadru s kojim je osvojio titulu najboljeg strijelca poznatog turnira za mlade igrače u Viareggiu.

Trener je drugu sezonu u nizu bivši trener Interove mlade momčadi Stefano Vecchi. Rezultati su ove sezone odlični. Nakon domaće pobjede nad Novarom, momčad je došla na prvo mjesto s istim bodovnim učinkom kao Pro Sesto s kojim remizira u sljedećem kolu za kraj polusezone na prvom mjestu.

U drugome dijelu nogometne godine, Feralpisalò je pretrpio dva poraza u 22. i 24. kolu, protiv Piacenze i Virtus Verone, ali ostaje pri vrhu, zahvaljujući istodobnim remijem Lecca i Pro Sesta i porazu od Pordenonea. U susretu koji je odigran ovog vikenda momčad je povećala prednost nad drugim mjestom na pet bodova nakon pobjede 3:1 protiv mlade momčadi Juventusa.

Sada dolaze odlučujući izazovi kako za Feralpisalò, koji traži povijesnu promociju u Seriu B, tako i za Bresciju da izbjegne ispadanje u Serie C, rang u kojem Rondinelle nisu igrale od 1984./1985. U sljedećoj sezoni bismo dakle, mogli imati dvije momčadi koje će igrati na stadionu Mario Rigamonti budući da stadion Lino Turina u Salòu ima maksimalan kapacitet od 2.400 ljudi, a minimalni kapacitet koji se traži za drugi rang natjecanja je 5.500.

Vidjet ćemo kako će se situacija rasplesti, ali razlika između dva kluba je više nego jasna. Jedni s jasnim idejama što učiniti i dobrom vizijom i Brescia koja je sada daleko od slave vremena Corionija, koji je u grad doveo igrače poput Baggia, Guardiole, Hagija i Hübnera. Tu je i posao u školi nogometa u kojoj Brescia godinama nije iznjedrila kvalitetnog igrača, uz iznimku Tonalija. Daleko su od slave Pirla i blizanaca Filippina. S druge strane Feralpi i u mlađim kategorijama pokazuje viziju i dobar rad u svim segmentima kluba. Situacija u Bresciji neodoljivo nas podsjeća na onu u Veroni prije 15-ak godina i uspon Chieva kojeg je pratio pad Hellas Verone.

Komentari

Povezano