Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Bryan Mbeumo: Od Toneyjevog Robina do Batmana Brentforda

Otkad je prije dvije sezone ušao u Premier ligu, Brentford je nadmašio sva očekivanja. Nakon što su u prvoj sezoni završile na 13. mjestu, „Pčele“ su prošle sezone napravile korak naprijed i bile plasirane u gornjem dijelu tablice najjače lige na svijetu. S obzirom na to da je Brentford prošle sezone bio klub koji je potrošio najmanje financijskih sredstava u ligi, ovaj uspjeh dodatno dobiva na značaju.

Kroz povijest Premier lige su ekipe s malim budžetima bile uspješne jer su imale jednog vanserijskog igrača koji je „nosio“ momčad.  Najslavniji primjer ovakve pojave je onaj legendarnog Matta Le Tissiera koji je prije 20 godina bio direktno uključen u čak 69,4% golova svoje momčadi te je tako pomogao Southamptonu izboriti opstanak. Sezonu kasnije je Le Tissier ponovno briljirao i dovukao „Svece“ do desetog mjesta na prvenstvenoj ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Toney je ključan igrač Brentforda

Sličnu situaciju kao i Southampton je imao i Brentford. Iako oni nisu u tolikoj mjeri ovisili o jednom igraču, Ivan Toney je svejedno bio ključan igrač momčadi te je prošle sezone bio direktno uključen u 41% golova Brentforda. 27-godišnjak je fokalna točka napada te je osim golova imao i najviše udaraca po utakmici od svih igrača u klubu. Također je bio zadužen za izvođenje penala i direktnih slobodnih udaraca; prošle sezone je samo James Ward-Prowse u Premier ligi zabio više slobodnih udaraca od Engleza.

Važnost Toneyja se najviše isticala u susretima protiv najboljih ekipa u Premier ligi, odnosno protiv „big six“ momčadi. Momčad Thomasa Franka bi u tim susretima igrala u 5-3-2 formaciji u kojoj bi se često oslanjali na svog napadača. Prema podacima FBref-a, Toney spada među 18% najboljih napadača u ligama Petice po broju osvojenih zračnih duela. Stoga bi Brentford dugom loptom gađao Ivana koji bi osvojio zračni duel i tako omogućio svojoj momčadi da dođe na protivničku polovicu. Što se tiče posljednje trećine terena, tu je Toney pokazao da nije isključivo golgeter, već je u stanju uključiti i suigrače u igru. Očituje se to i u brojkama s FBref-a, koje kažu da Englez spada u 15% napadača u ligama Petice po broju ubačaja, progresivnih dodavanja i dodavanja u posljednju trećinu.

Ovakva igra protiv najboljih ekipa je bila ekstremno uspješna. Brentford je prošle sezone protiv „big six“ ekipa upisao šest pobjeda, tri remija i samo tri poraza. Najviše se ističu dvije pobjede protiv Manchester Cityja koji je najbolja momčad na svijetu te je opravdano osvojila trostruku krunu.

Thomas Frank o taktici protiv “big six” ekipa

Brentford je ove sezone u Mbeumou pronašao svog novog junaka

Veliki problem za Brentford se pojavio krajem prošle sezone kada je Toney suspendiran zbog klađenja od strane Saveza. Engleski FA ga je kaznio do 16. siječnja te je Brentford trebao pronaći novog nositelja igre ako su željeli biti konkurentni u sezoni 2023./2024. U posljednja tri kola prošle sezone su odlučili postaviti Yoana Wissu kao centralnog napadača, ali on nije postao ključan igrač u napadu. Ta uloga je pala na igrača koji je većinu svoje karijere u Brentfordu bio druga violina napada.

Njegovo ime je Bryan Mbeumo. Ako je Toney Batman ovog Brentforda, onda je Kamerunac bio njegov Robin. Englez je bio centralni napadač, a on je igrao na desnom krilu te je protiv jačih ekipa bio drugi napadač u 5-3-2 formaciji. Bio je drugi najbolji strijelac i najbolji asistent ekipe te je kreirao najviše velikih prilika od svih igrača Brentforda. Također je imao najviše driblinga i ključnih dodavanja po utakmici u klubu.

U već spomenuta posljednja tri kola sezone u kojima Toney nije igrao, moglo se naslutiti da će Mbeumo biti taj koji će nadomjestiti pogotke Engleza. Brentford je u posljednja tri kola svladao West Ham, Tottenham i Manchester City, a Kamerunac je u tim utakmicama upisao tri gola i dvije asistencije.

Frank je u toj završnici sezone vidio da ima dobitno rješenje kako će nadomjestiti Toneyja te ga je odlučio implementirati ove sezone. Iako se Mbeumou nije promijenila pozicija, dobio je značajniju ulogu u napadu. Kamerunac je postao zadužen za izvođenje većine prekida te je postao više uključen u igru. Počeo je više biti na lopti što pokazuju i brojke. Broj udaraca po utakmici mu je porastao za 42,11%, broj dodavanja mu je porastao za 50,32%, te je broj ključnih dodavanja skočio za 14,29%. Pad je doživio u driblinzima, ali je zato skočio broj osvojenih duela za 29,41%, dok je broj dodira narastao za 34,29%.

Ove sezone je većina Mbeumovih statističkih parametara doživjelo porast

Ova prilagodba u igri je rezultirala time da je Mbeumo počeo zabijati više pogodaka; prošle sezone ih je u ligi postigao devet, a ove sezone ih već ima šest. Također je narastao i Brentfordov broj pogodaka. Prošle sezone su postizali 1,53 golova po utakmici, a ove sezone je taj broj porastao na 1,6. Ovo nije naročito veliki porast, ali kada se uzme u obzir da „Pčele“ ne mogu računati na svog najboljeg napadača, ovo je veliki uspjeh za klub iz Londona koji se ponovno nalazi u gornjem dijelu tablice.

Može li Mbeumo igrati na najvišoj razini?

S gustom bradom, proćelavom glavom i mrkim izrazom lica, lako je zaboraviti da Mbeumo ima samo 24 godine. Kamerunac je svake sezone sve bolji igrač te je blizu trenutka u karijeri u kojem će prerasti Brentford. Na elitnoj razini je danas ekstremno mali broj desnih krila koja su ljevaci i imaju kvalitete kakve ima Mbeumo. Potvrdu ovoj tezi se može pronaći u Liverpoolu i Arsenalu.

Oba kluba se najviše muče zamijeniti Mohameda Salaha i Bukaya Saku kada oni nisu spremni zaigrati. Mbeumo je već došao na razinu gdje bi u oba kluba bio fantastična zamjena za njihova desna krila te je trenutno na usporedivoj razini na kojoj je bio Salah u Romi prije nego što je potpisao za Liverpool. Klubovi iz Saudijske Arabije su ovo ljeto nudili ozbiljne novce za Egipćanina te postoji velika mogućnost da će u idućem prijelaznom roku te ponude ponovno biti na stolu. Ako Liverpool dobije ponudu koju ne može odbiti, Mbeumo bi bio jedna od najboljih opcija na tržištu za zamijeniti Salaha.

U drugom dijelu sezone bi mogli gledati najbolji Brentford do sada

Brentford je izgubio dosta suspenzijom Toneyja, ali je u međuvremenu i puno toga dobio u Mbeumou čije su partije jedan od glavnih razloga zašto se klub trenutno nalazi na desetom mjestu. Ako veliki klubovi dođu po njega na zimu, klub iz Londona će sigurno zaraditi ozbiljne novce na njegovoj prodaji. Ako do izlaznog transfera ne dođe, Brentford će povratkom Toneyja imati jedan od najboljih napadačkih parova u cijeloj ligi s kojim se mogu nadati da ove sezone mogu uhvatiti najbolji premierligaški plasman u povijesti kluba.

Komentari

Povezano