Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Carlos Moyá: Neprikosnovena legenda Umaga

Nakon priče o Thomasu Musteru koji je tri puta podizao pehar prvaka na ATP Umagu, red je došao na apsolutnu legendu ovoga turnira. Čovjek koji je protiv Mustera 1996. igrao čak četiri puta u isto toliko tjedana te prekinuo slavni niz Austrijanca od 38 pobjeda zaredom na zemlji.

Riječ je o Carlosu Moyi, bivšem broju jedan koji je u Umagu nastupio nestvarnih 14 godina u nizu te u tom periodu osvojio turnir rekordnih pet puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav na prvi pogled

Moyá je 1995. godine kao 18-godišnjak počeo svoju profesionalnu karijeru. Jedan od prvih turnira u kojima se natjecao je upravo ATP Umag gdje je igrao kvalifikacije. „Otac turnira“ i tadašnji organizator Slavko Rasberger se 2015. godine prisjetio tog debitantskog nastupa mladog Moye te ga prepričao za Večernji list:

Bilo je to 1995. i Moyá je igrao kvalifikacije s Albertom Berasateguijem, Baskijcem rođenim u Bilbau, tada sedmim igračem svijeta. Tukao je Charlieja (nadimak Carlosa Moye) već u prvom kolu. A on, tada još praktički klinac, bio je nakon meča na rubu plača. Sjećam se da je došao k meni u ured, posve očajan. Rekao sam mu: “Slušaj mali, gledao sam te kako igraš, gledao sam cijeli meč. Za turnir je bolje da je pobijedio Berasategui doli ti. No mogu ti reći jedno: znam da ćeš se vratiti u Umag i da ćeš pobijediti.

Slavko Rasberger, 2015. Izvor: Večernji list

Moyá je tako razočaran ispao s turnira kojeg je na kraju osvojio Muster, ali njegova karijera je od tog trenutka išla samo uzlaznom putanjom. U studenome je osvojio svoj prvi ATP turnir u Buenos Airesu te je u svibnju 1996. godine porazio legendarnog Mustera i prekinuo njegov niz od 38 mečeva bez poraza na zemljanim terenima.

Ohrabren svojim napretkom, mladi Španjolac je nazvao Slavka i rekao mu da želi ponovno zaigrati na Umagu. Slavko je uvažio njegovu želju, dao mu pozivnicu za turnir te je sve ostalo povijest. Moyá je dogurao do finala u kojem je svladao sunarodnjaka Felipea Mantilla 6:0, 7:6 i postao najmlađi osvajač turnira s 19 godina i 11 mjeseci.

Uspon prema broju jedan

1997. Carlos je dogurao i do svog prvog Grand Slam finala u kojem je izgubio od Petea Samprasa. Na Australian Openu je svladao branitelja naslova Borisa Beckera, Jonasa Björkmana i 3. igrača svijeta Michaela Changa za ulazak u finale. Godinu dana kasnije je došao i do svoje prve Grand Slam titule. Riječ je bila o Roland Garrosu nakon kojeg je uslijedila prva ATP masters titula u Monte Carlu. Do kraja godine je došao do polufinala US Opena te finala ATP Finalsa u kojem je izgubio unatoč tomu što je vodio 2-0 u setovima. Kada se na sve navedene uspjehe u 1998. godini nadoda i finale Indian Wellsa, u ožujku 1999. je Moyá postao prvi Španjolac u povijesti koji je došao do prvog mjesta na ATP ljestvici.

Neviđena dominacija u Umagu

Nakon što je postao broj jedan, Moyá je imao probleme s ozljedama koji su se odrazili na njegove rezultate te pad u plasmanu na ATP ljestvici. 2001. godine je dobio „Wildcard“ pozivnicu za Umag i tu započinje neviđena dominacija Španjolca u Istri. Moyá je u finalu svladao Golmarda 6:4, 3:6, 7:5 te došao do svog drugog naslova u Umagu. Iduće godine Španjolac brani svoj naslov i postaje jedini tenisač u povijesti turnira uz Thomasa Mustera koji je obranio titulu u Umagu.

2003. Moyá postiže povijesni uspjeh koji nije nitko napravio u povijesti Umaga. U iznimno napetom i zanimljivom finalu pobjeđuje Filippa Volandrija 6:4, 3:6, 7:5 i ispisuje povijest Umaga kao jedini tenisač koji je osvojio 3 titule zaredom te jedini igrač s 4 naslova prvaka.

Španjolac je kroz ovaj niz postao apsolutni miljenik publike u Umagu. Ta ljubav je bila uzajamna, a „Charlie“ nije skrivao svoju ljubav prema organizatoru turnira Slavku Rasbergeru. Nakon što je 2007. osvojio svoju petu titulu u Umagu, Moyá je prokomentirao svoj odnos s Rasbergerom te izjavio: “Uvjeren sam, da je barem jedan od nas dvojice žena, da bismo Slavko i ja bili u braku“.

Carlosov govor nakon osvojene pete titule u Umagu

Moyá je iznimno cijenio Umag te je uvijek bio spreman odazvati se pozivu na turnir. Slavko se u već spomenutom intervjuu za Večernji list također prisjetio i situacija kada turnir nije imao novca:

Nisam nikada zlorabio tu činjenicu, no nekada zaista nije bilo novca, a Moyá bi ipak dolazio u Umag. Tako se, pamtim, dogodilo da jedne godine uopće nismo imali novca. Teško je uopće bilo dobiti igrače. Nazvao sam Moyu i rekao sam mu: Charlie, nemam ni novca ni igrača. A on mi je uzvratio: “Imaš mene!” Došao je i, dakako, ponovno osvojio turnir. To je naprosto – Carlos Moyá.

Slavko Rasberger, 2015. Izvor: Večernji list

Španjolac je stvarno ljubitelj turnira u Umagu te je oduvijek bio voljan pomoći kako god je mogao turniru. Moyá je 2003. godine doveo Rafaela Nadala na prvenstvo koji je tada kao 58. igrač svijeta došao do polufinala (gdje ga je upravo Moyá pobijedio) te je osvojio turnir u parovima zajedno s Moronom. Velikodušnost Moye kroz sve ove godine nije prošla nezapaženo te je postao jedini strani sportaš koji je odlikovan lentom Danice hrvatske s likom Bučara zbog svojih dostignuća u sportu.

Umag će zauvijek pamtiti Charlieja

Carlos Moyá se umirovio 2010. godine s 20 osvojenih trofeja od kojih je čak 5 titula ATP Umaga. Legenda sporta koja je nastupila nestvarnih 14 godina zaredom u Umagu će ostati upamćena u Istri kao najveći miljenik publike. 2015. se legendarni Španjolac vratio na svoj najdraži teren odigrati egzibicijski meč u kojem je upisao još jednu pobjedu te uz oduševljenje publike još jednom potvrdio tko je vječiti Kralj Umaga.

Teško ćete pronaći u svijetu tenisa veću ljubav između tenisača i turnira nego što je dijele Moyá i Umag. „Charlie“ je s najvećim hrvatskim turnirom prošao sve uspone i padove te će njegovo ime biti zauvijek upisano zlatnim slovima na zapadu Hrvatske.

Komentari

Povezano