Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Cirkus i klaunovi

Jučer je u hrvatskom medijskom prostoru glavna tema bila izjava Roberta Jarnija, izbornika U-17 reprezentacije Hrvatske koji je u ponedjeljak za Večernji list kazao da će u susretu Real Betisa i Dinama navijati za svoj bivši klub Real Betis. Ova izjava je tek jučer postala tema kada je na press konferenciji ususret današnje utakmice Bruno Petković izjavio da je bivši lijevi bek Hajduka, Real Madrida i hrvatske reprezentacije “klaun“.

Koliko je ova izjava postala velika tema dovoljno govori da su u HRT-ovoj emisiji posvećenoj Ligi prvaka o njoj diskutirali Anton Samovojska i Vedran Ješe. Sve je kulminiralo jutros kada je HNS objavio da je Jarni dobio otkaz na poziciji izbornika U-17 reprezentacije koja je samo nekoliko sati kasnije igrala utakmicu protiv svojih vršnjaka iz Bugarske. Zasada je Jarni jedini koji je platio kaznu za cijeli „cirkus“, ali i ostali dionici cijele priče nisu bez grijeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđivanje Jarnija ispituje smisao sportskih intervjua u Hrvatskoj

Jarni je za samo dva kluba u svojoj karijeri prikupio više od 90 nastupa. Jedan od njih je Hajduk Split za koji je igrao pet godina, a drugi je Real Betis čiji je član bio tri godine. S ljudske strane, potpuno je razumljivo da takva osoba želi navijati za svoj bivši klub koji ga je plaćao i dao mu priliku da se bavi s onim što voli. Kada se na to još doda činjenica da Betis igra protiv Dinama koji je najveći rival kluba za kojeg je Jarni u karijeri najviše puta igrao, prilično je očekivano da će takva osoba u ovom ogledu Konferencijske lige navijati za svoj bivši klub.

Međutim, Jarni je izbornik mlade reprezentacije i samim time svojevrsni predstavnik hrvatskog nogometa zbog čega nastaje dvojba u cijeloj situaciji. HNS je u svom priopćenju kazao da je neprimjereno da jedan izbornik navija protiv hrvatskog kluba u europskom natjecanju i da je to glavni motiv otkaza. Ako je HNS zaista strogo protiv ovakvih izjava, koja je uopće svrha onda postavljanja ikakvih pitanja o hrvatskim klubovima u Europi osobama koje su zaposlene u HNS-u? Ako kažete svoje stvarno mišljenje i ono se ne poklapa s vizijom Saveza, možete ostati bez posla. Sama pitanja koji novinari većinom postavljaju onda imaju već pripremljen odgovor iza kojeg se ne zna je li individua koja je odgovorila na pitanje to stvarno misli ili to izgovara pro forma. Cijeli smisao takvih intervjua u potpunosti pada u vodu te se u budućnosti onda uopće ne trebaju postavljati, ili neka se postave isključivo ljudima koji su na vrhu Saveza i odlučuju o tome što je primjereno, a što ne za odgovoriti.

Foto: Screenshot (Twitter HNS)

Jarni je na kraju samo bio iskren, što bi možda u nekim drugim zemljama bilo i poželjnije rješenje. Zamislimo hipotetski da je Steven Gerrard izbornik mlade reprezentacije Engleske i da ga mediji pitaju za koga će navijati u susretu Europa lige između Rangersa, kluba kojeg je vodio kao trener, i Evertona koji je mrski rival Liverpoola u kojem je bivši veznjak proveo gotovo cijelu karijeru. Englezi bi vjerojatno podigli veću hajku ako bi Gerrard navijao za Everton koji je klub iz Engleske.

Međutim, u Hrvatskoj postoje drugačija pravila (koja su svoja zasebna tema) a toga je Jarni morao biti svjestan te je drugačije trebao odgovoriti na pitanje.

HNS je bio previše strog te je još jednom pokazao licemjerstvo

Dojam ostaje da je HNS odlučio dati otkaz Jarniju isključivo zbog medijskog pritiska. Intervju iz kojeg dolazi izjava je nastao u ponedjeljak te je Savez mogao odmah isti dan objaviti kako je izbornik u-17 reprezentacije napravio nešto što je za njih nedopustivo i uručiti mu otkaz. Međutim, HNS se odlučio na taj potez dan nakon što je gotovo cijela Hrvatska pričala o tome i dala je otkaz izborniku nekoliko sati prije utakmice reprezentacije što je bizarno vrijeme za uručiti otkaz. Mogli su pružiti priliku Jarniju da se javno ispriča i dati mu određenu novčanu kaznu što bi možda bilo i puno prikladnije jer u suštini njegova izjava nikako ne narušava stanje U-17 reprezentacije na koju nema nikakav utjecaj rezultat Dinama u Konferencijskoj ligi ili podatak tko će za koga navijati u tom susretu.

Umjesto određene novčane kazne, HNS je bivšem reprezentativcu uručio otkaz te je u priopćenju za medije rečeno:

Promicanje zajedništva unutar hrvatske nogometne obitelji uvjet je bez kojeg se ne može uspješno voditi neka hrvatska selekcija. Izbornici hrvatskih selekcija imaju jasnu zadaću promicati zajedništvo, suradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova, pa HNS smatra ovakvu odluku jedinom ispravnom kako bi se zaštitilo jedinstvo hrvatske nogometne obitelji.

Izvor: HNS

Savez se opet poziva na obitelj i zajedništvo, nešto što nije postojalo kada se dogodio famozni incident na treningu seniorske reprezentacije u kojem Marko Livaja nije dobio javnu podršku od saveza, a nedugo zatim su je dobili Luka Modrić i Dejan Lovren protiv kojih su bile podignute optužnice zbog davanja lažnog iskaza čime su pokazali da su u „obitelji“ neki jednakiji od drugih.

U već spomenutoj izjavi je rečeno da izbornici moraju promicati zajedništvo i poštovanje između svih hrvatskih klubova, a to je nešto što Vedran Ćorluka, član stručnog stožera Zlatka Dalića, nije napravio kada je povlačio paralele između igrača Hajduka i Dinama o tome tko je veća zvijezda HNL-a te je time samo dodao ulje na vatru za koju HNS tvrdi da ne želi da tinja. Tada Ćorluka nije dobio nikakvu kaznu ili javnu opasku, a bivši reprezentativac je napravio usporedivu stvar kao i Jarni; iskreno, ali nepromišljeno odgovorio na pitanje novinara. Doduše, Ćorlukina izjava je dosta blaža od otvorenog navijanja za klub van Hrvatske, ali to nije tolika razlika da jedna izjava rezultira otkazom, a druga nema nikakve posljedice.

Također ostaje za vidjeti hoće li Petković snositi ikakve posljedice od strane Saveza. Napadač Dinama je iznio mišljenje s kojim se većima javnosti i Savez slažu, ali pretjerano je bilo nazvati Jarnija „klaunom“ kada se uzme u obzir da je on jučer i dalje bio dio HNS-a, a samim time i „hrvatske nogometne obitelji“ u kojoj ne bi trebalo biti vrijeđanja.

Jarni je morao bolje postupiti, ali isto se odnosi i na ostale dionike

Kada se sve zbroji i oduzme, Jarni je trebao pripaziti kod svoje izjave jer mora biti svjestan kakva su „pravila igre“ u Hrvatskoj, a na nama je kao društvu da procijenimo dali nam se ta „pravila“ sviđaju ili ih želimo mijenjati. Otkaz nekoliko sati prije utakmice je bio i prestroga kazna za jedan iskren odgovor na pitanje novinara, naročito kada uzmemo u obzir da se HNS do sada oglušio na vrijeđanja reprezentativaca na treningu i izjave stručnog stožera reprezentacije koje su bile suprotno zadaći da „promiču zajedništvo, suradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova“.

Na kraju cijele predstave je Jarni jedini ispao „klaun“, ali HNS je nastavio svoj „cirkus“ u kojem svi ne dobivaju jednaki tretman.

Komentari

Povezano