Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

City je izgubio kontrolu, a to su omogućili igrači koje je Guardiola prodao

Nakon što smo prošlog vikenda gledali ludu utakmicu između Tottenhama i Chelseaja, Plavi iz Londona su i ovoga puta bili dio najzabavnije utakmice ovoga kola. Chelsea je na Stamford Bridgeu dočekao Manchester City i u jednoj od najboljih atmosfera koje pamtimo na Bridgeu u novije vrijeme upisao remi protiv aktualnog prvaka Engleske i Europe.

City nije ekipa koja igra ovakve utakmice. Rezultat 4:4 te frenetični tempo pri kojem lopta konstantno leti od jednog do drugog gola nije ono na što su navikli i nije ono što želi Pep Guardiola. Guardiola želi kontrolu, želi plan. Čak i ako mu ta kontrola i taj plan ne donesu rezultat, on će biti zadovoljan što je njegova filozofija provedena precizno na terenu čak i ako mu sreća oduzme pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je utakmica bila potpuno suprotna njegovim željama, a razlog tome je do sada neviđena fizička moć igrača Chelseaja. Niti u jednoj utakmici ove sezone igrači Chelseaja nisu bili toliko angažirani i toliko pritiskali protivnika i tjerali ih na greške. Bilo je trenutaka u kojima ih je City natjerao na dvostruki niski blok, ali u principu je Chelsea jurišao na njihove igrače po cijelom terenu.

U niti jednoj utakmici ove sezone, a možda čak ni dulje, nije viđeno da je geometrija dodavanja Cityjevih igrača bila toliko nepravilna kao u ovoj. Navikli smo na one Guardioline savršene trokute, no ovoga puta su izostajali, odnosno bilo ih je znatno manje nego li inače. Kada uparimo to s nekim nerezonskim dodavanjima i udarcima s više od 20 metara, jasno je da je Chelsea tjerao City da preživljava u kaosu.

U tom kontekstu je sjajnu utakmicu odigrao Conor Gallagher koji je komotno najpodcjenjeniji igrač Chelseaja, a možda i lige. U većini dosadašnjih utakmica je Gallagher bio izuzetan u presingu i u duelima te jako dobar u ostalim elementima igre, od dodavanja do traženja prostora.

U ovoj je utakmici asistirao iz kornera za Thiaga Silvu, opalio udarac na čiji je odbijanac naletio Jackson, ali je jako važno bilo to koliko je namučio Rodrija. Iskoristio je u potpunosti to što je uz Rodrija u duplom pivotu stajao Manuel Akanji koji tu rolu ne igra toliko dobro kao John Stones te im je radio ogromne probleme.

Rodri je imao potpuno atipično osvojena samo 4 duela od 11, 88% točnih dodavanja (i dalje puno, no standard mu je iznad 90) te je tri puta bio predriblan. Gallagher je pak imao 95% točnih dodavanja, osvojio je pola svojih duela te je tri puta oduzeo loptu. Chelsea je kolektivno radio fantastičan posao, ali katalizator to presinga je definitivno bio Gallagher.

Odmah nakon njega su u tom segmentu najjači bili Cole Palmer i Raheem Sterling. Palmer je mogao u dosta ranoj fazi utakmice pokloniti gol Erlingu Haalandu jednim nesmotrenim dodavanjem, ali brzo se oporavio nakon toga pokazavši mentalnu zrelost. Gvardiol i Walker su se poprilično mučili s njih dvoje, bilo da su ih oni pritiskali ili da su jurišali na njih s loptom u nogama.

Sterlinga se često kritizira, no ovoga je puta odigrao uistinu sjajnu utakmicu. Imao je nekoliko sjajnih akcija bez lopte, poput one kada je presjekao loptu i uposlio Malo Gusta koji je mogao postići gol za 4:3, a šlag na tortu su dakako bili postignuti pogodak i lopta za Armanda Broju koja je prouzročila prekršaj Rúbena Diasa za jedanaesterac iz kojeg je Chelsea izjednačio u 95. minuti. I na lopti i bez nje, Sterling je pokazao klasu.

Nije igra Chelseaja bila savršena jer imali su svojih grešaka u obrani i Cucurella i Caicedo i Silva, Jackson je unatoč golu opet kroz većinu susreta imao dosta upitna kretanja pa kada se zbroji to, dosuđen penal, nezgodni odbijanac, se stvari izjednače na tih 4:4.

No, unatoč svim problemima koje su pokazali i u ovoj utakmici pa čak i u onoj pobjedi protiv Tottenhama, Chelsea je u dvije utakmice u kojima su neki možda očekivali i dva poraza s obzirom na recentnu formu, upisao četiri boda. Pochettino je osvojio bodove, ali je i dobio odgovore na nekoliko pitanja vezanih uz momčad.

Komentari

Povezano