Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

City nije razočarao. Pep Guardiola je napokon sazrio

Nakon prvog dvoboja u kojem je Manchester City svladao Bayern München na domaćem terenu rezultatom 3:0 pred nama je bio uzvrat na Allianz Areni. City je u ovaj susret ušao kao veliki favorit, a prema Opti njihove šanse za prolazak u polufinale iznosile su čak 96%. Na kraju su se izračuni pokazali točni te su, nakon 1:1 u uzvratu, Pep Guardiola i njegova momčad ostali neporaženi u ovoj sezoni Lige prvaka i tako prošli u polufinale gdje ih čeka Real Madrid.

U odnosu na prvi susret Thomas Tuchel napravio je dvije promjene, na lijevom beku prednost je dobio João Cancelo umjesto Alphonsa Daviesa dok je u vrhu napada Sergea Gnabrya zamijenio povratnik u momčad, Eric Maxim Choupo-Moting.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Pep Guardiola se odlučio za isti sastav kao i u prvoj utakmici. Tako je Manchester City po prvi puta u povijesti izašao u istom početnom sastavu u tri uzastopne utakmice u Ligi prvaka.

Bayernova dominacija

Bavarci su odigrali odlično prvo poluvrijeme, imali su 59% posjeda lopte, kontrolu igre, te su uputili 10 udaraca prema suparničkim vratima. City je donekle spriječio prvu liniju distribucije u vidu zatvaranja Joshue Kimmicha. Rodri i Ilkay Gündoğan izlazili su na Kimmicha i Goretzku dok je John Stones pratio Jamala Musialu. U takvom odnosu snaga, Bayern je morao pronaći drugo rješenje.

Samim markiranjem Bayernovih veznjaka ostajao je ogroman prostor iza njihovih leđa. Najbolje su to iskorištavali Kingsley Coman i Leroy Sané koji su s krilnih pozicija ulazili u sredinu. Obrambena linija odlično je pronalazila rješenja okomitim dodavanjima nakon kojih su Bavarci bili poprilično opasni. Cancelo (označen bijelom strelicom) ima loptu u posjedu, zatvorene su mu opcije prema veznjacima te daje loptu za Comana (označen crnom strelicom).

Uslijed toga, posebno se istaknuo Kingsley Coman, pogotovo u prvom poluvremenu. Zadavao je velike probleme Nathanu Akéu no Bayern je na kraju ipak na odmor otišao bez postignutog pogotka.

City je odigrao potpuno razumljivo

Bilo je za očekivati da City neće bezglavo jurišati u ovoj utakmici s obzirom na rezultat prve utakmice. U takvom odnosu snaga, prirodno je da će ekipa koja lovi zaostatak od tri pogotka napadati i biti dominantnija, kao i da će ova koja ima tu prednost igrati nešto opreznije. City je nebrojeno puta pokazao kako i na koji način može igrati, u tom segmentu nema potrebe za dokazivanjem. Na kraju krajeva, zašto bi riskirao ako ne moraš, da bi tamo netko rekao kako si sinoć baš lijepo odigrao. Kvragu.

U kontekstu toga, u ekipi imaš imena poput Erliinga Brauta Haalanda i Kevina De Bruynea. Kada si ovakvoj situaciji, uvijek imaš njih dvojicu gdje prvi može pobjeći svakom kroz kontru ili polukontru dok drugi može podvaliti i asistirati kao malo tko na svijetu. Tako je na kraju i bilo kada je u 57. minuti De Bruyne asistirao Haalandu za vodstvo od 1:0.

Čim je lopta u tvojem posjedu moraš barem malo podići linije, ne možeš imati posjed lopte 70% i igrati takvu igru na 30 metara od svojeg gola, barem ne dugoročno. Kada podigneš linije, otvaraš prostor iza svojih leđa te tu dolaze do izražaja igrači koji su dobri jedan na jedan, a Bayern takvih ima na pretek.

Heroj i zločinac

Tuchel je u sastavu odlučio ostaviti svojeg najlošijeg pojedinca iz prvog susreta Dayota Upamecana i to mu se nije baš isplatilo. Nakon što je u prvoj utakmici imao neobjašnjivo puno individualnih grešaka, isti je ponovno bio tragičar za svoju ekipu. Prvo je u 18. minuti srušio Erlinga Brauta Haalanda u izglednoj šansi te zaradio crveni karton koji je naknadno poništen zbog zaleđa. Nakon toga u 37. minuti skrivio je jedanaesterac kada je blokirao udarac rukom nakon što je ruke prvotno postavio iza leđa. Loptu je na bijelu točku namjestio Haaland i promašio svoj prvi jedanaesterac od kad je stigao na Otok.

Kada se u 57. minuti nesretnik Upamecano poskliznuo i kada je Haaland to iskoristio te zabio za 1:0 bilo je jasno kako je to početak kraja za Bavarce. Bayernov branič tako je postao zločinac koji je u obje utakmice radio neshvatljive individualne greške dok je Cityjev napadač nastavio rušiti rekord za rekordom.

Pep je spreman

Overthinkeri su ljudi koji pretjerano razmišljaju o različitim stvarima, a najčešće se to svodi na ponavljajuće i ne pretjerano produktivno razmišljanje. Misli im često skaču s jednog problema na drugi te im to ometa koncentraciju i pažnju. No zato su oni obično vrlo inovativni i puni novih ideja.

Takav je Pep Guardiola, najveći overthinker u svijetu nogometa.

Najveći izazov za ljude poput njega je pronaći granicu u takvom razmišljanju. Pep je uvijek do sada u ključnim trenutcima previše razmišljao, radio promjene u sastavu i u igri kada to možda i nije bilo potrebno te ga je to koštalo u prošlosti, pogotovo u Ligi prvaka.

Ovoga puta nije bilo tako, ponovno ima sustav koji praktički savršeno funkcionira kao i prije no ovaj put je našao granicu. Pep je napokon sazrio te našao balans u tome koliko i u kojoj mjeri treba uvoditi nove elemente u igru svoje momčadi.

Komentari

Povezano