Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Čudo od djeteta koje predvodi PSG

Ovoga ljeta PSG je pomalo iznenađujuće pustio Marca Verrattija u Katar. Talijan je proveo 11 godina u klubu te je osvojio čak 30 trofeja. Činilo se kako će dolaskom Luisa Enriquea, Verratti dobiti još veću ulogu koja će odgovarati taktičkom planu Španjolca.

Unatoč svemu tome, PSG se dosta olako riješio Verratija. Tada se nije znalo jesu li razlozi financijski ili je Talijan doživio neku ozljedu zbog koje više neće moći biti na visokoj razini. No, u tjednima koji su uslijedili razlog je postao jasan. Razlog se zove Warren Zaïre-Emery. Mladi Francuz nije samo uskočio u Verrattijevu ulogu, nego je pokorio ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedan drugi igrač u modernoj povijesti PSG-a ne može se usporediti sa Zaïre-Emeryjem. Sa samo 17 godina, on je zacementirao mjesto u početnoj postavi te je postao jedan od nositelja momčadi u kojoj su Kylian Mbappé, Achraf Hakimi i mnoge druge zvijezde.

I prije Zaïre-Emeryja PSG je imao solidan broj igrača iz akademije. Adrien Rabiot se mlad probio do prve momčadi, kao i Presnel Kimpembe. Zadnji takav primjer je Kingsley Coman koji se u Parizu nije dugo zadržao.

No, ono što Zaïre-Emery pokazuje je na razini iznad. Debitirao je za PSG pretprošlog kolovoza kada je s klupe ušao u 5:0 pobjedi protiv Clermonta. Sa 16 godina, 4 mjeseca i 29 dana postao je najmlađi igrač PSG-a u službenoj utakmici. Dva mjeseca kasnije je s klupe ušao i u Ligi prvaka protiv Maccabija iz Haife te je postao najmlađi igrač PSG-a u Ligi prvaka.

Godinu dana kasnije, Zaïre-Emery oduševljava iz utakmice u utakmicu. Više ga se ne svrstava u najbolje mlade veznjake svijeta, već u najbolje veznjake. Kako je moguće da je tako mladi igrač toliko dobar?

Tajna je zapravo jednostavna. Za razliku od većine svojih vršnjaka, Zaïre-Emery izgleda fizički spremno za seniorski nogomet. Njegovo tijelo bez problema izdržava duele. Zaïre-Emery rijetko gubi duele i posjed. Također, lakoćom nosi loptu prema naprijed u čemu je jedan od najboljih veznjaka u Europi.

PSG-ov prvi gol protiv Milana u 3. kolu Lige prvaka to savršeno opisuje. Vitinha je dao loptu Zaïre-Emeryju na polovici Parižana. Tijjani Reijnders je probao presjeći loptu, ali je Zaïre-Emery uspio doći do lopte ispred njega. Reijnders je nakon toga pokušao prisilno zaustaviti Zaïre-Emeryja koji ga je samo otresao i dao loptu za Mbappéa koji je dovršio akciju.

To nije jedina stvar koja se istaknula kod tog pogotka. Zaïre-Emery je uz to odgodio dodavanje za Mbappéa sve dok Yunus Musah nije krenuo prema njemu. Time je otvorio dodatan prostor za Mbappéa koji je tako ostao jedan na jedan s drugim stoperom. Situacija je to koju Francuz u većini slučajeva rješava u svoju korist.

Ta stavka je nešto što Zaïre-Emery radi često, ali prolazi neopaženo. Kada se gleda sažetak utakmica PSG-a možemo vidjeti Mbappéa, Dembéléa, Kolo Muanija ili nekog četvrtog kako praktički sami idu na golmana. Razlog tomu je najčešće Zaïre-Emery koji na sebe navuče tri igrača nakon čega gurne savršenu loptu u prostor.

Ovakva kombinacija fizikalnosti, driblinga i osjećaja za dodavanje rijetko se viđa kod toliko mladih igrača. No, za Zaïre-Emeryja to je samo pola jednadžbe. Uz sve navedeno, Zaïre-Emery ima i završnicu. Najbolji primjer toga je njegov gol Brestu kada je s 20-ak metara probio vratara.

Zaire-Emery u usporedbi s ostalim veznjacima u ligama Petice; Izvor: FB ref

Također, Zaïre-Emery se često spušta među stopere u fazi build-upa. Sistem je to koji forsira Luis Enrique, a Zaïre-Emeryju je kao najboljem dodavaču u ekipi dodijeljena ta uloga. Manuel Ugarte je drugačiji tip veznjaka, a Gianluigi Donnarumma nikada nije bio vratar koji je pretjerano kvalitetan u igri nogom.

Stoga je pritisak da prenosi loptu iz prve trećine pao na mladog Zaïre-Emeryja. Kao rezultat toga Zaïre-Emery je znao nekoliko puta izgubiti loptu u opasnoj zoni. Cijena je to koju je PSG spreman platiti jer znaju kako će se jedino tako mladi Francuz dodatno razviti.

Upravo u tim dubljim područjima najviše podsjeća na čovjeka kojeg je zamijenio, Verrattija. Zaïre-Emery je u potpunosti uskočio u njegove cipele te je uz to nadodao nekoliko dimenzija koje PSG s Talijanom nije imao.

Kada toliko mladi igrač impresionira ne samo na Ligue 1 razini, nego i u Ligi prvaka, jasno je kako se radi o generacijskom talentu. Ono što je pokazao protiv Milana i Borussije Dortmund u Ligi prvaka još je jednom dokazalo o kakvom se igraču radi.

To je primijetio i Didier Deschamps koji ga je uvrstio na posljednji popis reprezentativaca. Ako zaigra u ijednoj od te dvije utakmice Zaïre-Emery će postati jedan od najmlađih reprezentativaca u povijesti Francuske. I to apsolutno zasluženo.

Većini mladih igrača trebaju godine da svoj talent i potencijal pretvore u nešto konkretno i etabliraju se na nogometnoj sceni. Zaïre-Emery je tu tranziciju iz juniorskog (kadetskog) nogometa u seniorski učinio bezbolno i brzo. Učiniti to u zvjezdanom okruženju kakvo je PSG je utoliko impresivnije.

Sve ovo nas dovodi do logičnog zaključka. Warren Zaïre-Emery je generacijski igrač koji će u godinama koji dolaze konstantno biti među najboljim igračima svijeta. Gledajući ga na terenu lako se zaboravi kako ima samo 17 godina te kako najbolje od njega tek dolazi.

Igrači PSG-a i iz Ligue 1 općenito često prolaze ispod radara. Jednostavno, liga nije toliko praćena zbog čega većina igrača dođe pod svjetla reflektora tek kada ju napuste. Zato ako nađete viška vremena za vikend, pogledajte PSG i Zaïre-Emeryja. Nećete požaliti.

Komentari

Povezano