Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Damien Duff i Shelbourne: Spasitelji irskog nogometa

U geografski dalekoj, a mentalitetom bliskoj Irskoj odvija se zanimljiva priča. Sve otkad su se u Shelbourneu krajem 2021. odlučili za dovođenje Damiena Duffa na trenersku klupu stvari su se u klubu, a i u Irskoj počele mijenjati na bolje.

Legenda Chelseaja je osim svojim trenerskim kvalitetama svoje Irce kupio i nečim drugim: Duff je Zeleni otok najviše pridobio svojim ljudskim kvalitetama. U skoro svakoj izjavi ne propusti obraniti čast svoje lige te često naglašava kako je Irska Premier Liga nepravedno zapostavljena. Duffove izjave ćemo ostaviti za kasnije te ćemo prvo krenuti s logične točke polazišta – od početka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debitantska sezona

Početkom studenog 2021. Damien Duff je dobio priliku preuzeti kormilo treće najuspješnije momčadi u povijesti Republike Irske. Preuzeo je klub koji je u Hrvatskoj poznatiji po tome što je u sezoni 2004./2005. Hajduk izbacio iz drugog pretkola Lige prvaka.

Duff je u razdoblju od 2019. do 2021. bio u omladinskom pogonu Shelbournea, a na klupu je zasjeo nakon što je uspješni irski klub izborio povratak u najviši rang natjecanja. Očekivanja nisu mogla biti velika za legendu Chelseaja budući da mu je ovo prvi samostalni trenerski posao u seniorskom nogometu. Sezonu su završili na sedmom mjestom, ali su europsku sezonu za dlaku izbjegli porazom u finalu FA kupa. Tamo ih je porazio Derry City s uvjerljivih 4:0, ali to nije značilo da Duff i iduće sezone neće voditi klub iz Dublina.

Zašto je Duff važan za irski nogomet?

Druga sezona na klupi Shelbournea bila je sadržajna za Duffa. Redse je doveo do plasmana u Europu, nečega što navijači na Tolka Parku nisu vidjeli 18 godina. Osim toga, oduševljavao je javnost izjavama u kojima se zalagao ponajviše za ligu, a isto tako i za svoj klub.

Duff se u svojim izjavama najviše borio s agentima koje zapošljavaju igrači. Najveći problem za njega su predstavljale otkupne klauzule koje su agenti u pregovaranju ugovora zahtijevali od klubova. Duff je smatrao suludim da se visina otkupne klauzule postavi na manje od 50.000 funti.

“Imao sam razgovore i to je čisto izrugivanje. Da, to je dobivanje prave cijene za vašeg igrača, ali isto tako agentima to znači ‘zaradit ću brzu lovu i prodat ću ih u bilo koji stari klub u Engleskoj’. Ne, ja brinem o svojim igračima. Oni će ići za ono koliko vrijede, i ako ih klub toliko želi pokazat će koliko tako što će platiti pravu cifru. To je moja politika u klubu.”

Veliku ulogu je Duffova politika odigrala u “transferu” Jacka Moylana. Irski veznjak bio je glavna karika Shelbournea u sezoni 2023. te je jedan od najzaslužnijih za plasman Redsa u kvalifikacije Konferencijske lige. Irski veznjak je te sezone sa svojih 15 golova podijelio prvo mjesto na listi najboljih strijelaca.

Njegove igre nisu prošle nezapaženo te ga je Lincoln City, engleski trećeligaš na kraju sezone doveo u svoje redove. U Lincolnu su ga htjeli i ranije, ali u Shelbourneu su bili odlučni kako Moylan ne ide nigdje osim ako se ne ponudi zadovoljavajući iznos ili ako se ne pronađe adekvatna zamjena. Isplatilo im se jer je Moylan u posljednjem kolu zabio dva gola u preokretu protiv Droghede te ih time zadržao na četvrtom mjestu koje vodi u kvalifikacije trećeg razreda europskog nogometa. Za Moylana su na kraju dobili 60.000 funti kompenzacije što ga svrstava na šesto mjesto najskupljih izlaznih transfera u povijesti dublinskog kluba.

Koji stil igre gaji Shelbourne?

Duff je u svoje dvije i pol godine na klupi Shelbournea mijenjao stil igre. Vjerojatno i najbitnija trenerska kvaliteta je da se prilagodi igračima koje ima te da iz njih izvlači najviše što može. U 2022., njegovoj prvoj sezoni u Shelbourneu (u Irskoj su sezone kalendarske) Duff se najviše bazirao na stabilnosti ekipe. Glavni cilj kluba je bio da se zadrže u ligi, stoga je i stil igre bio onakav kakav inače gaje ekipe koje se bore za ostanak.

U prvoj sezoni nisu igrali visoki presing, a isto tako nisu zabijali ni puno pogodaka. Ono na čemu su u Shelbourneu gradili svoj uspjeh je obrana. U toj kategoriji su bili najbliže prosjeku, a isto tako i najbliže ostatku lige. Istina je da su s 49 primljenih pogodaka imali sedmu najbolju obranu lige, ali s tom brojkom su bliže bili petoj najboljoj obrani nego što su bili osmoj.

Pragmatičan pristup Duffa nastavio se i u drugoj sezoni, ali su obranu podigli na višu razinu. Dovođenjem Patricka Barretta iz Saint Patrick’s Athletica i Conora Kearnsa iz Galway Uniteda dodatno su učvrstili već solidnu obranu. Stoper Barrett i vratar Kearns i sada su u stožeru momčadi i jedni su od najvrjednijih igrača u ekipi. Njih dvojica su obranu Shelbournea doveli do toga da su primili samo 27 golova u sezoni što je 22 gola manje nego sezonu prije. Duffov problem i u drugoj sezoni je bio kako zabijati golove, ali nedostatak najboljeg napadača Seana Boyda je utjecao na manjak produktivnosti u napadu. Boyd je u svojih deset nastupa zabio četiri pogotka i sigurno bi Shelbourne imao bolje napadačke brojke da je visoki napadač češće bio u kadru.

Pohod na titulu u trećoj sezoni?

Treća sezona dovela je najveći pomak u rezultatima. Jest da je rana faza sezone, ali momčad Damiena Duffa nakon devet kola boravi na prvom mjestu. To je za ekipu koja je tek sedma po ukupnoj vrijednosti prema Transfermarktu izniman uspjeh. Još je veći uspjeh taj što Duffova ekipa ne zna za poraz nakon prvog dijela sezone.

Nastavak poboljšanja u obrambenoj statistici se ponovno vidi te Shelbourne trenutno ima najbolju obranu lige sa samo šest primljenih golova u devet utakmica dok im je napad na boljoj razini nego u prve dvije sezone pod Duffom. Trenutno zabijaju 1,44 pogodaka po utakmici što je bolje nego u sezoni 2022. (1,11 po utakmici) i u sezoni 2023. (1,22 po utakmici). Uzorak od devet utakmica je malen, ali ako zadrže ovaj trend s već ustaljenom dobrom obranom, navijači Shelbournea imaju se čemu nadati. U crvenom dijelu Dublina titulu nisu vidjeli od 2006. godine te se nadaju kako će 2024. godina biti njihova.

Duff o tome ne želi ni razmišljati. Nakon šeste odigrane utakmice euforiju je pokušao svesti na minimum: “Ima još 30 utakmica, mi smo odigrali tek šest. Mi smo daleko od favorita. Da smo 100 bodova ispred, favoriti bi i dalje bili Rovers (Shamrock) i Derry.”

Kako će se sezona odvijati do kraja ne znamo, ali navijači Shelbournea imaju se čemu nadati ovo ljeto. Sa šest bodova prednosti nad prvim pratiteljem Redsi ulaze u drugi krug Irske Premier lige. Također, dublinski klub ovo ljeto čeka i nastup u prvom pretkolu Konferencijske lige gdje im svaki prolazak dolazi kao bonus. Irskoj legendi i klubu iz Drumcondre u nastavku sezone želimo svu sportsku sreću u namjeri da irski nogomet vrate na nogometnu mapu.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari