Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dario Šarić: Glue Guy Warriorsa

Nakon rupture prednjih križnih ligamenata u prvoj utakmici NBA Finala između Sunsa i Bucksa 2021. godine, propuštanja cijele sljedeće sezone, ali i općenito smanjene minutaže i uloge na parketu zadnjih nekoliko sezona, javili su se mnogi skeptici oko njegovog statusa u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, a neki su išli toliko daleko da su prognozirali povratak u Europu kao najbolju opciju. Dario Šarić odgovorio je na to na najbolji mogući način – odličnim igrama za Golden State Warriorse.

Iako brojke nisu impresivne, šibenski košarkaš u prvih 16 ovosezonskih utakmica pokazuje da je i dalje jako dobar role igrač, pogotovo za momčadi koje gledaju daleko dogurati u doigravanju. Njegovih 10.2 poena, 6.3 skokova i 2.1 asistencije po susretu najbolji su mu prosjeci još od sezone 2019./2020. dok u igri provodi 21.4 minute, startavši u tek tri susreta. Njegovi Warriorsi pak igraju ispod očekivanja, a uz jedan pobjednički niz od četiri te gubitnički od šest utakmica, stigli su do omjera od 7-9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je faktora za trenutnu situaciju u momčadi, a prvenstveno su to pad forme Klaya Thompsona i Andrewa Wigginsa, suspenzija Draymonda Greena te manjak visine pa tako Šarić više od 90% svog vremena u igri provodi na poziciji centra. Naravno, on pritom ne igra klasičnu peticu, ali prilagodljiv kakav je, brzo se snašao u toj ulozi. Darijeva minutaža podignuta je u zadnjih šest utakmica, odnosno od isključenja i suspenzije Greena. Naravno, do većeg učinka ne bi došlo da on to svojim igrama nije zaslužio.

Igrač s kojim Dario provodi najviše vremena na parketu je Chris Paul i upravo u tome leži dobar dio tajne njegove bolje igre ove sezone. Voljeli ili ne voljeli Paula, činjenica je da je kroz karijeru većinu svojih suigrača činio boljima. Njih dvojica u tandemu su odigrali gotovo 250 minuta, odnosno više od tri četvrtine svih Darijevih minuta ove sezone, te za to vrijeme ubacuju 4.9 više poena te 1.8 više trica na 100 posjeda. Također, plus se očituje i u slobodnim bacanjima, skokovima, asistencijama, ukradenim, ali i izgubljenim loptama. Najčešća akcija koju igraju je Pick’n’Pop, u kojoj su učinkovitiji bili na početku sezone, kada dok ih protivnici još nisu stigli dobro skautirati.

Ako gledamo i naprednu statistiku, u nekim kategorijama Šarić bilježi najbolje brojke u karijeri. Hvata 23.76% svih dostupnih obrambenih skokova, gubi loptu tek svaki 11. mogući napad, ima najveći postotak dostupnih ukradenih lopti i blokada kroz karijeru, najbolji napadački rejting od 120.8 poena na 100 posjeda te Net Rating od +7.4, a i Player Efficiency Rating mu je najveći do sada – 16.28.

Statistiku na stranu, Dario ostavlja odličan dojam u svojim nastupima te se sjajno uklopio u novu momčad, gdje kao rotacijski Glue Guy izvlači ono najbolje od sebe. Uz Stepha Currya jedini je konstantno koristan igrač Warriorsa ove sezone te se očekuje doprinos ostalih suigrača da bi se momčad Steva Kerra smjestila tamo gdje kvalitetom pripada.

A Dario Šarić je svojom kvalitetom dokazao da je daleko od povratka u europsku klupsku košarku te ovakvim njegovim pristupom i angažmanom možemo očekivati da ćemo ga u ovoj roli još sezonama ispred nas gledati na najvećoj košarkaškoj pozornici.

Komentari

Povezano