Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

David Raya i Arsenal: Savršeni spoj

Nakon 210 minuta teške, rovovske bitke, nogometaše Arsenala i Porta ništa nije razdvajalo i po prvi put poslije finala 2016. godine između Real Madrida i Atletico Madrida, nogometni sladokusci su imali priliku gledati raspucavanje u Ligi prvaka. U tom raspucavanju se ukazao vratar Arsenala David Raya koji je obranio udarce Brazilaca Wendella i Galena što je uz četiri precizno izvedena penala njegovih kolega donijelo Arsenalu prvi plasman u četvrtfinale Lige prvaka nakon davne 2010. godine kada su također izbacili Porto.

Prošlo je četvrt stoljeća od nesretne Arsenalove sezone 1999./00. u kojoj su u sva tri kup natjecanja ispali nakon raspucavanja. U osmini finala liga kupa su izgubili s 4:1 od Middlesbrougha uz nerealizirane jedanaesterce Nelsona Vivasa, Matthewa Upsona i Sylvinha, dok su u četvrtoj rundi FA Cupa sa 6:5 izgubili od Leicester Cityja, a tada su s bijele točke neprecizni bili Lee Dixon i Gilles Jean-Christophe Grimandi. “Šlag na tortu” je došao u finalu Kupa UEFA-e kada su s 4:1 izgubili od Galatasaraya, a tada su neprecizni bili Davor Šuker, koji je bio prvi izvođač u oba domaća kup natjecanja te Patrick Vieira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ta tri raspucavanja su se David Seaman i Alex Manninger suočili s ukupno 14 udaraca s bijele točke te su uspjeli obraniti samo jedan udarac, a to je učinio Seaman kada je u petoj seriji protiv Leicester Cityja obranio udarac Stefana Trevora Oakesa i ostavio momčad u igri. David Raya je taj učinak, samo protekle večeri, udvostručio.

Sérgio Conceição je maksimizirao Portove izglede

Sinoćnji ogled između Arsenala i Porta je bio sličan onom prvom koji se igrao na Dragau. Izabranici Mikela Artete se nisu uspjeli nametnuti u onoj mjeri u kojoj bi Španjolac to želio, dok su gostujući nogometaši iskorištavali svaku i najmanju priliku kako bi otezali i tratili vrijeme. Bilo je očito i to da se domaćini nisu najbolje snalazili na terenu protiv izrazito fizikalne, možda čak i prgave, ali kompaktno posložene momčadi sa svih 10 igrača iza lopte u 4-5-1 bloku. Srećom po njih, trenutak majstorije Martina Ødegaarda i asistencija za gol Leandra Trossarda se dogodila dovoljno rano kako ne bi ušli u dodatnu nervozu i na odmor otišli s deficitom kojeg su imali iz prve utakmice.

U drugom dijelu i produžetcima nismo vidjeli mnogo izglednih prilika za postizanje pogotka ni s jedne strane izuzev udarca Gabriela Jesusa u 83. minuti, samo par sekundi po ulasku u igru, ali tada je Diogo Costa izvrsno skratio kut i obranio Brazilčev udarac. Suma sumarum viđenog u dvije utakmice osmine finala je to da je trener Porta Sérgio Conceição maksimizirao izglede svojoj momčadi za prolaz i da je na taktičkom polju obje utakmice pripremio na elitnoj razini natjeravši Arsenal na “sviranje po njegovim notama”. Činjenica je da se radi o timu koji je u 25 kola portugalske lige primio samo 17 pogodaka što je uvjerljivo najmanje. Ipak, u raspucavanju su nogometaši Arsenala bili mirni, hladnokrvni i precizni te su izuzetnom lakoćom pospremili sva četiri udarca za razliku od prošlosezonske osmine finala Europske lige kada je u četvrtoj seriji dvoboja protiv Sportinga neprecizan bio Gabriel Martinelli kojeg ovog puta nije bilo u kadru zbog ozljede. Zanimljivo je za istaknuti kako je čak osam različitih nogometaša izvelo posljednjih 14 kaznenih udaraca u regularnom vremenu za Arsenal te je 13/14 udaraca završilo pogotkom.

Time je prekinut Arsenalov niz od čak sedam uzastopnih ispadanja u osmini finala Lige prvaka. Nakon tri neuspjeha protiv Bayerna, dva protiv Barcelone i po jednog protiv Milana i Monaca, “Topnici” su napokon okrenuli novi list te su preskočili prvu prepreku u knockout fazi Lige prvaka za najveći uspjeh novog Arsenala i tzv. “Artetine ere”. Raya je na kraju postao prvi vratar koji je obranio barem dva udarca s bijele točke u raspucavanju u okviru Lige prvaka nakon Manuela Neuera i Ikera Casillasa koji su to učinili u polufinalnom raspucavanju 2012. godine čime je ponio nagradu za igrača utakmice i junaka pobjede. U intervjuu poslije utakmice je istaknuo i to da je trebao obraniti tri jedanaesterca jer je bio na udarcu Marka Grujića u trećoj seriji.

Raya je sve ono što Arsenal treba na poziciji vratara

David Raya je sinoćnju utakmicu okončao s tri obrane tijekom 120 minuta igre, dvije obrane u raspucavanju, 2/2 uspješna istrčavanja te 32 točna dodavanja uz uspješnost od 73%. Izrazito važan trenutak dvoboja u kojem Španjolca treba istaknuti je svakako prvi i jedini korner Porta iz 108. minute kada je još jednom pokazao svoju proaktivnost, izašao s crte, fantastično anticipirao centaršut i pokupio loptu u potencijalno vrlo nezgodnom trenutku utakmice. O tome koliko je zapravo elitan u tom segmentu igre, dovoljno govori podatak kako je vodeći vratar Premier lige s 14,9% uspješno zaustavljenih ubačaja u natjecanju, a na prvom mjestu je i u Ligi prvaka s 19,0% te je jedini vratar natjecanja s dvoznamenkastim brojem zaustavljenih ubačaja (12). Prvi iza njega u engleskom prvenstvu je Emiliano Martinez s 11,2%, dok je njegov prvi pratitelj u Ligi prvaka Antwerpov Jean Butez s 15,4%.

Iako je na Emirates stigao tek sredinom kolovoza na posudbu uz obvezu otkupa ugovora iz Brentforda pa je shodno tome propustio kompletne ljetne pripreme, Raya je jako brzo stekao prednost ispred Aarona Ramsdalea prije svega zbog mnogo bolje igre nogom koja omogućuje Arsenalu lakši izlazak iz vlastite trećine te je konstantno uključen u prvu distribuciju lopte što je jako bitan segment igre u Artetinoj nogometnoj filozofiji. To je španjolski vratar još jednom pokazao sinoć s potpunom mirnoćom u svakom prijemu lopte, prilikom svakog pritiska protivničke momčadi i u predaji lopte prvoj otvorenoj opciji do sebe kao i u dodavanjima na srednje te duge distance.

Izgradnja napada Arsenala: Gabriel (s loptom) – Raya – Saliba (desni bok)
Raya navlači pritisak suparničkog napadača i pronalazi Salibu na desnom boku

Iako to nije izgledalo najbolje na početku sezone uz poveće greške koje su dovodile do primljenih pogodaka ili barem velikih prilika protiv Lensa, Chelseaja i Luton Towna, a uz to i do gomile kritika na njegov račun, kako vrijeme i sezona odmiču Raya je sve komforniji u ulozi koju mu je namijenio njegov sunarodnjak na klupi. Mnogi navijači Arsenala će se svakako sjetiti utakmice protiv Manchester Cityja u prvom dijelu sezone kada je u određenim trenucima znalo biti opasno po živce to koliko dugo je Raya čekao s ispucavanjem lopte navlačivši na sebe pritisak napadača “Građana”, no zadaća koju je dobio za tu utakmicu i ispunjavanje iste je vrlo brzo počelo davati rezultate. Koliko je njegova otpornost na presing utjecala na igru njegove nove momčadi se ogleda i u podatku da posljednja linija Arsenala ove sezone stoji dodatna dva metra više u odnosu na prošlu, a 39 defanzivnih akcija izvan vlastitog šesnaesterca u Premier ligi ga čini šestim vratarom engleske lige.

Nakon jučerašnje minimalne pobjede od 1:0, Raya još uvijek ne zna što znači primiti gol u Ligi prvaka na Emiratesu na kojem Arsenal ima učinak od četiri pobjede u četiri utakmice uz gol razliku 13:0, a u ovom trenutku s Interovim Yannom Sommerom i Real Sociedadovim Alexom Remirom drži vodeće mjesto ljestvice s četiri utakmice s uspješno sačuvanom mrežom. U vrhu je i po broju primljenih golova po utakmici sa samo 0.6 po dvoboju s tim da su ispred njega Sommer (0.3) i Manuel Neuer (0.4). Naravno da to nije izričito samo njegov doprinos već i sjajno posložene obrane na čelu s Williamom Salibom i Gabrielom Magalhaesom na poziciji stopera koja ove sezone ima najmanji broj primljenih golova u engleskom prvenstvu s njih 24, ali svakako da i njima dvojici on pruža sigurnost jer mogu računati na to da neće napraviti neku kobnu pogrešku poput Ramsdaleove proteklog vikenda protiv Brentforda.

Raya u usporedbi s ostalim vratarima u ligama Petice; Izvor: FBref

Izrazito su velike šanse da će Arsenal u četvrtfinalu Lige prvaka, svom prvom nakon 2010. godine, izvući nekog giganta, odnosno momčad koja je mnogo iskusnija u ovom natjecanju od trenutno vodeće momčadi Premier lige. Za prolazak dalje u samu završnicu će im biti potrebno mnogo više od onoga što su pružili u dvomeču protiv Porta, ali za europski neiskusnu momčad koja se sastoji od gomile nogometaša koja po prvi put u karijeri igraju Ligu prvaka i trenera koji se po prvi put nalazi tu u ovakvoj ulozi, nije čudno to da se mučila s protivnikom koji im stilski nikako ne odgovara. Najveći izazovi za Arsenal tek dolaze, ali sa sigurnim i koncentriranim vratarom koji im donosi sve ono što im je potrebno poput Raye, mogu se nadati najvećim dometima.

Komentari

Povezano