Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dinamo je prošle sezone dao šansu suparnicima, sada to neće biti slučaj

Novom sigurnom pobjedom protiv Šibenika, Dinamo je nastavio marširati kroz novu sezonu Supersport HNL-a. Golovima Stefana Ristovskog, Darija Špikića i Sandra Kulenovića, Dinamo je slavio 3:0 i zadržao maksimalan učinak.

Iako su oba sastava u prva dva kola upisala pobjede pa je “papirnato” bila riječ o derbiju, prvak Dinamo je u potpunosti dominirao susretom protiv povratnika u društvo najboljih. Nakon tri uzastopne sezone u kojima se Dinamo mučio, čini se da će ove bez većih problema obraniti naslov prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlični rezultati, ali i dojam

Nakon grozne prve polusezone u kojoj su pali u zaostatak za Hajdukom i Rijekom, igrači Dinama su imali težak zadatak pred sobom. Situacija se dodatno pogoršala porazom od 3:0 protiv Lokomotive na Maksimiru. Dinamo je morao pronaći način kako pobjeđivati i u tome su uspjeli.

Tijekom impresivne serije u kojoj do kraja sezone nisu upisali poraz, Dinamo se često mučio. Provlačio se protiv Istre u gostima, kod kuće protiv Varaždina i u još pregršt utakmica poput one na Rujevici u prvenstvu kada je Rijeka bila puno bolja. No, tada su bodovi bili najvažniji, a Dinamo ih je neumoljivo osvajao i na kraju došao do naslova prvaka.

Uoči ove sezone se od Sergeja Jakirovića osim nastavka pobjedničke serije, tražilo i nešto više. Od njega se tražilo da Dinamo konačno krene igrati onako kako su njegovi navijači navikli. Jakirović i njegovi igrači su u prve tri utakmice isporučili upravo to.

Prva tri kola nove sezone bila su apsolutna demonstracija sile igrača Dinama. Devet bodova i gol razlika 10:1 su pokazatelj da Dinamo ove sezone neće ništa poklanjati suparnicima. Čak i u utakmici protiv Osijeka u kojoj su Modri slavili kasnim golom Ristovskog, bilo je očito da je Dinamo puno bolji protivnik. Posebno kada bi se to uspoređivalo s prethodna dva nastupa Dinama na Opus Areni.

Poglavlje o Dinamovoj dominaciji zaključio bih podatkom da njegovi protivnici u HNL-u još uvijek nisu imali niti jedan jedini korner. Da, dobro ste pročitali. Istra, Osijek te sada Šibenik nisu imali niti jedan udarac iz kuta.

Jasno, sami korneri su rijetko pokazatelj ikakve dominacije, ali kada u tri utakmice protivnici nemaju niti jedan, onda je to već nekakav pokazatelj. Ovosezonski Dinamo je moćan i neće olako prosipati bodove.

Nova-stara formacija kao rješenje starih problema

Dinamo se protiv Šibenika vratio formaciji koja je prošle sezone riješila veliki broj problema. Točnije, vratio se na 3-5-2 / 3-4-1-2 u kojih zajedno u vrhu napada igraju Kulenović i Bruno Petković. Ponovno je to djelovalo dobro i Modri su lakoćom probijali duboki blok Šibenika.

Kroz cijelu prošlu sezonu, Dinamo se mučio s kreacijom protiv “manjih” ekipa. Često bi golovi u tim utakmicama dolazili na silu te pred sami kraj utakmice. Oni nisu bili plod uigranih akcija već individualne kvalitete ili “ludila” na kraju utakmice kada bi Dinamo bacio sve karte u napad.

To se promijenilo utakmicom polufinala Kupa na Poljudu kada je Jakirović prvi put zaigrao s formacijom “s tri iza”. Dinamo je tada u prvih 45 minuta u potpunosti razbio Hajduk te samo nesrećom nije na predah otišao s više od jednog gola prednosti.

Tu formaciju Dinamo je zadržao do kraja sezone te je krenuo lakoćom pobjeđivati i na kraju došao do dvostruke krune. Jedna naizgled mala promjena, donijela je Dinamu više nego što se itko mogao nadati.

Kulenović je Dinamu svojim prisustvom u napadačkom dijelu oslobodio Petkovića, dok je u obrani također više nego koristan u prvoj fazi presinga. Dodavanjem Kulenovića, Jakirović je omogućio Petkoviću da radi ono što najviše voli, spušta se po loptu. S Herojem ulice u vrhu napada, Dinamo nije ostajao bez mete kada bi se Petković spustio, a ostali klubovi HNL-a na to nisu imali odgovor.

Foto: NK Osijek

Isto se nastavilo i ove sezone u kojoj Kulenović već ima tri pogotka te predvodi listu najboljih strijelaca. Uz to, odabirom igrača koji mogu igrati više pozicija, Jakirović je omogućio konstantno mijenjanje pozicija tijekom napada. U tom mijenjanju pozicija bi se suparničke obrane često pogubile.

U utakmici protiv Šibenika, najbolji primjer za to je drugi pogodak. Igrači Dinama su se u potpunosti izrotirali što, do danas praktički nepropusna, obrana Šibenčana jednostavno nije mogla pratiti.

Foto: Screenshot (MAXSport)

U začetku akcije Ademi odlaže loptu Špikiću i odlazi na krilo. Špikić s njom ulazi u sredinu i pronalazi spuštenog Petkovića koji vraća do Ademija na krilu. Kapetan Ademi odličnim ubačajem još jednom nalazi Špikića koji još boljom reakcijom zabija za 2:0.

Naizgled toliko jednostavan, a opet toliko učinkovit koncept za probijanje gustih obrana. Kroz utakmicu je bilo još puno ovakvih situacija i Šibenik na kraju treba zahvaliti Antoniju Đakoviću što je sa samo tri gola u mreži napustio Maksimir.

Slijedi borba za Ligu prvaka

Dinamo izgleda moćno te je praktički s “pola gasa” svladao momčad koja nikome neće biti laki zalogaj. Unatoč sjajnim predstavama na početku, gledajući Dinamo se i dalje stječe dojam da tu ima još unutarnjih rezervi.

Jedino što može brinuti Jakirovića je nekoliko obrambenih nesigurnosti nakon kojih je Šibenik opasno zaprijetio. U dvomeču za Ligu prvaka protiv Qarabaga će se te nesigurnosti morati svesti na minimum.

Malo je poželjnijih protivnika koje su na Maksimiru htjeli vidjeti u borbi za najelitnije klupsko natjecanje. No, Qarabag je daleko od bezazlenog protivnika i Dinamo će se morati dobrano namučiti ukoliko želi povratak u Ligu prvaka nakon sezone izbivanja.

S obzirom na to da su izostanci Marka Pjace i Kévina Théophile-Catherinea više iz preventivnih razloga, sastav za utorak se više manje zna. Nevistić – Ristovski, Théophile, Mmaee, Pierre-Gabriel – Mišić, Sučić – Hoxha, Baturina, Pjaca – Petković bi trebalo biti 11 koji će tražiti Ligu prvaka i ima sve preduvjete da je i izbori.

Foto: NK Osijek

Nakon nekoliko sezona u kojima je Dinamo “kašljucao” u Supersport HNL-u, ove sezone ponovno izgleda moćno. Poruka je to i za njegove rivale koji nisu iskoristili sezone u kojima je Dinamo proživljavao svakakve turbulencije – na terenu, ali i izvan njega.

Iako je još rano i sve je podložno promjenama, čini se da će ove sezone prvenstvo ponovno biti dosadno. Ostali klubovi su u europskim natjecanjima pokazali da će teško biti konkurentni, dok Dinamo lakoćom maršira kroz svoje izazove.

Dinamo je prošle sezone Hajduku i Rijeci dao šansu koju ovi nisu znali iskoristiti. Ove sezone momčad s Maksimira izgleda neuhvatljivo. A ako Dinamo uđe u Ligu prvaka, na žalost svih ostalih klubova, ta razlika će vrlo vjerojatno postati puno veća.

Komentari

Povezano