Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dinamo protivnike kao što je Astana rješava bez stresa

Dinamo je sinoć na Maksimiru otvorio svoj prvi nastup u Konferencijskoj ligi. Nakon gorkog okusa kojeg su ostavila ispadanja od AEK-a i Sparte Prag, treće po jačini europsko klupsko natjecanje došlo je Dinamu kao neželjeni dar za Božić.

Uoči prvih utakmica kladionice su postavile Dinamo za osmog po redu favorita za osvajanje Konferencijske lige. Naravno, suludo je ovako rano pričati o tako nečemu, ali to samo dodatno prikazuje kako Dinamo u ovom natjecanju ima dobru priliku za solidan rezultat. Čime bi ujedno nabildao nacionalni, ali prije svega i svoj europski koeficjent što bi iduće sezone moglo biti važno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to nije bez razloga, Dinamo je potvrdio sinoć s uvjerljivom 5:1 pobjedom nad Astanom. Time je svoj ukupni učinak protiv kazahtsanskog kluba povisio na pet pobjeda uz nula poraza i neriješenih ishoda. Astana se tako potvrdila kao jedan od najdražih Dinamovih protivnika.

Astana je očekivano od početka stala u gusti i organizirani blok. Najavio je to i Sergej Jakirović uoči susreta te tu nije bilo iznenađenja. No, brzo je Dinamo pronašao način kako pronaći višak u gustom bloku gostiju.

Radilo se to na jednostavan, ali veoma učinkovit način; brzom promjenom strane. Promjena strane jedna je od najranijih ideja koju nogometaši nauče. Još u pionirima koncept prebacivanja težišta igre s jedne strane na drugu pokazao se učinkovit, a sinoć se pokazao koristan i na skoro najvišoj mogućoj razini.

Već u četvrtoj minuti Dinamo je tako došao u priliku. Nakon promjene strane, Robert Ljubičić i Gabriel Vidović su napravili višak na lijevom krilu. Lopta je završila u sredini kod Mahira Emrelija koji iz neposredne blizine promašuje loptu i tako je propala velika prilika za rano vodstvo.

Naučila je Astana dosta iz prvog ovogodišnjeg susreta s Dinamom pa su ovoga puta puno bolje zatvorili prilaze svome golu. Kada se na to doda pristup igrača Dinama iz prvog dijela koji nije bio na potrebnoj razini, čak ni za protivnka ovakvog kalibra, dobije se prvo poluvrijeme koje je izgledalo kao mučenje.

Na sreću Dinama, Dembo Darboe je krajem poluvremena neoprezno nagazio Ljubičića i sudac je nakon intervencije VAR-a pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Bruno Petković. Igra Dinama u prvom dijelu nije bila ni blizu bajne, a uz veću staloženost Marina Tomasova mogao je i rezultat biti daleko od idealnog. Ovako je Dinamo ipak s pozitivnom energijom završio prvi dio.

Početak drugog poluvremena izgledao je puno bolje za navijače Dinama. Napadi su djelovali brže i tečnije, što je automatski značilo kako se Astana teže nosi s njima. Brzo su pali drugi i treći gol kojima je Dinamo riješio pitanje pobjednika.

Nakon 3:0 Dinamo je ponovno upalio autopilot, a pitanje je uopće jesu li ga i u jednom trenutku isključili. Dinamo je pokazao kako je puno bolja momčad od Astane, čak i s pristupom koji nije bio sjajan. Ni nakon primljenog gola nije se vidjela ni trunka zabrinutosti, što se potvrdilo s dva gola do kraja. Posebno treba pohvaliti Tibora Halilovića koji je bio rastrčan na debiju pa ga je lopta nagradila golom koji na neki drugi dan ne bi ušao.

To je više manje bilo sve od utakmice gdje je Dinamo potvrdio klasu. Još jednom su potvrdili kako su prvi favorit skupine što u idućim utakmicama trebaju potvrditi. Slijedi im dvoboj s kosovskim Ballkanijem gdje ih čeka jako težak teren. Nešto što smo mogli vidjeti u susretu Rijeke i Dukagjinija ranije ove sezone. Rijeku je tada i dalje trenirao Jakirović koji sada barem zna što ga čeka na Kosovu.

Nakon reprezentativne stanke Dinamo je dočekao pretrpan raspored. Čak sedam utakmica u 23 dana nisu lak zadatak bez obzira na protivnike. Jasno je kako Slaven Belupo, Rudeš, Ponikve i Astana nisu protivnici u rangu Dinama, ali kada se utakmice zaredaju svaka tri dana, bitno je ostati fokusiran i marljivo skupljati pobjede.

Dinamo će trebati širinu kadra u narednim susretima protiv Rudeša u ligi i Ponikva u Kupu u kojima pod svaku cijenu mora ostvariti dvije pobjede i otići na Poljud protiv Hajduka sa sedam pobjeda u nizu. Nakon ispadanja od Sparte sve je izgledalo crno, dok su stvari sada ipak puno bolje.

Jakirović nije dugo na klupi Dinama i iluzorno je očekivati neke ogromne pomake u igri. Utakmice su svaka tri dana i teško je u tom periodu nametnuti svoje ideje igračima. Uostalom, sinoćnja utakmica je završila u 23 što ostavlja samo dva dana za pripremu utakmice s Rudešom.

Upravo zato su pobjede kao sinoćnja jako važne. Igra i pristup nisu bili savršeni, ali ostvarena su tri boda i to je jedino što je važno. Za nekoliko dana nitko se neće sjećati utakmice s Astanom koja je samo jedna u nizu u ovom ludom rasporedu kojeg ima Dinamo.

Isto vrijedi i za iduće dvije utakmice gdje je teško očekivati dodatne pomake u igri. Za Dinamo je trenutno najbitnije nizati pobjede, dok će se za veliki napredak morati pričekati iduća polusezona. Nakon dvije “lakše” utakmice, slijedi veliki derbi gdje će Jakirović morati pokazati kako je naučio nešto iz poraza s Rijekom u drugom kolu.

Komentari

Povezano