Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dinamo se nema čega bojati: Gruzijci i Kazahstanci nisu prijetnja

U okviru prvog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka sastali su se kazahstanski predstavnik Astana i gruzijski Dinamo Tbilisi. Domaća Astana je bolje započela utakmicu te povela već u 11. minuti nakon gola Abata Aimbetova. S vremenom se Dinamo uspio stabilizirati, Kazahstanci su se opustili i povukli, a poslije druge pogođene stative na susretu Gabriel Sigua iz odbijanca izjednačava za konačnih 1:1.

Kada je ždrijeb spojio zagrebački Dinamo i pobjednika kazahstansko-gruzijskog dvoboja, postalo je jasno da će HNL prvak imati lak zadatak na početku sezone bez nepotrebnih iznenađenja. Uvjeti su igranja dovoljno slični hrvatskom podneblju, a umjetni travnjaci i putovanja ne bi trebali biti problem. Što je najbitnije, obje su momčadi potvrdile saznanja iz prethodnih susreta s hrvatskim klubovima – ni Astana niti Dinamo Tbilisi nisu dostojan protivnik Zagrepčanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i Kazahstanci čije je prvenstvo počelo 4. ožujka, Dinamo Tbilisi je isto imao obaveza prije ove utakmice. Prethodni su tjedan osvojili gruzijski superkup, i to nakon što su obje utakmice polufinala i finala otišle na penale (produžetci se nisu igrali). Ipak, od finalne su utakmice imali osam dana odmora, dok je Astana imala dva manje kako su nastupali u Kazahstanskom kupu iz kojeg su ispali nakon 120 minuta igre protiv trenutnog predvodnika lige Ordabasija. Slaba fizička sprema, pogotovo kod Gruzijaca, odrazila se i na tempo utakmice koji je vidljivo opao sredinom drugog poluvremena zbog čega ostaje dojam da Astana nije iskoristila pruženu priliku.

Osim pripremljenosti, rani je gol u 11. minuti također pridonio slabom nastupu jednih i drugih. Astana je prihvatila svoju prednost i zaustavila potencijalno fatalni nasrtaj na vrata 37-godišnjeg Giorgija Lorije koji je u više navrata spašavao Dinamo. Čak prije Aimbetovog pogotka, Astana je imala šansu povesti preko makedonskog stopera Alekse Amanovića koji je prešao nekoliko suparnika u nizu, ušao duboko u kazneni prostor i solidno pucao, no nedovoljno da svlada Loriju. Upravo su Astanini braniči bili ključni u osiguravanju posjeda, imali su dosta slobode u kretanju što se može vidjeti i po spomenutom Amanovićevom izlasku, te u dodavanjima gdje su nerijetko brzim, direktnim pasovima u noge ciljali veznjake ili krila koja su u završnoj trećini terena ulazili u halfspejsove, dok su bekovi odlazili visoko kako bi popunili prostor uz aut liniju.

Unatoč opisanom boljem startu, Astana je smanjila svoju potrošnju, a Dinamo Tbilisi je preuzeo kontrolu nad utakmicom. Nažalost za njih, bilo je očito da nemaju individualne kvalitete za složiti kakvu ozbiljniju akciju, pogotovo u obrani koja nije mogla povezati samo nekoliko točnih dodavanja, i to čak ne pod pritiskom. Ipak, kako nijedna ekipa nije gajila afinitet za igranje aktivnije obrane, gruzijski sastav nije imao problema dolaziti u obruč oko 30-ak metara od Astaninog gola. Tamo nisu pokazali osobitiju kreativnost, premda su uputili dva udarca koji su završili na stativi, ali je to više bio rezultat Astaninog povlačenja u svoj šesnaesterac negoli uigrane akcije. Izuzev dalekometnih šuteva, stvarali su prilike i preko bokova ponajviše zbog, opet, povlačenja Kazahstanaca. Većina tih pokušaja nije završila dalje od čišćenja nekog od Astaninih braniča, no može se reći tek na njihovu sreću jer nije da se radilo o sasvim bezazlenim prilikama.

Veliki potencijalni problem u obrani kazahstanskog prvaka, koji bi zagrebački Dinamo mogao lako iskoristiti, jesu iskakanja stopera. Kao što je gore navedeno, imaju široke ovlasti, ali zato svojim izlascima znaju otvoriti poveći prostor iza svojih leđa što bi suradnjom dvojice igrača kroz dupli pas, ili pak trojice u trokutu, moglo završiti kobno. Gosti iz Tbilisija, očekivano, nisu bili sposobni kapitalizirati na Astaninim pogreškama, a izuzev iskakanja stopera i gruzijski i kazahstanski klub pokazali su slične općenite probleme u defenzivi.

Dobar dio svih konkretnijih napada na utakmici bile su polukontre što je izravno rezultat stila igre obaju momčadi. I jedni i drugi vole poslati svoje bekove naprijed kada nastoje srušiti suparnički blok što ostavlja ranjivim stopere koji ostanu usamljeni u slučaju gubitka lopte. To je naročito išlo na ruku domaćinima čiji je napad bio brži i jači u duelu zahvaljujući čemu su uspjevali lakše dolaziti do udaraca iz takvih situacija. Konačni je omjer šuteva bio 12:8 u korist Astane koja je bila dominantnija i u drugim bazičnim statističkim kategorijama poput kornera (6:1) i ofsajda (2:0). Prednji trio Astane inače čine Fabien Ourega, Aimbetov, ali i Marin Tomasov, bivši igrač Hajduka i Rijeke. Dok je Aimbetov lovio kontre, ova su se dvojica u postavljenome napadu pozicionirali oko ruba kaznenog prostora i tražili suradnju s bekovima što je nalikovalo uigranoj akciji, no nedostajala je kvalitetnija egzekucija.

Što se tiče obrana, Astanini su ofenzivci došli do svih ovih šansi zato što momčad Dinama nije imala uigranu prevencijsku obranu, odnosno nisu imali nikakav osiguravajući mehanizam koji bi spriječio to da se osam nogometaša nađu kod Astaninog gola, stoperi iza centra, a između njih 40 metara brisanog prostora koje protivnik koristi za smirivanje posjeda i hvatanje potrebnog zaleta nakon čega ga braniči koji kreću iz mjesta unazad više ne mogu stići. Gruzijci su ovaj problem pokušali riješiti uvođenjem trećeg centarhalfa na poluvremenu, ali do takve je reakcije prvenstveno došlo zbog toga što su morali ganjati rezultatski zaostatak. No, ne smije se zaključiti ni da je Astana bila imuna na ovakve propuste samo zato što su veći dio utakmice bili u kontroli i donekle uspješno završavali svoje akcije, pa Dinamo nije stvarao jednako toliko kontranapada. Ovaj će faktor biti ključan u drugom pretkolu kada jedno od njih dvoje dođu na megdan Modrima koji u rosteru imaju nekoliko nogometaša koji mogu ponijeti loptu preko pola terena i svejedno ostati mirni za uputiti kvalitetnu asistenciju ili udarac (Martin Baturina, Petar Bočkaj i drugi).

Prvi ogled između Dinamo Tbilisija i Astane nije ponudio mnoštvo uzbuđenja za neutralne navijače, ali jest za Zagrepčane koji mogu mirno čekati početak natjecateljske sezone. Nijedan protivnik kojeg susretnu u drugom pretkolu Lige prvaka ne može se nazvati ozbiljnijim rivalom za hrvatskog predstavnika. Možda je nesportski unaprijed prozivati pobjednika prije nego li se uopće zna drugi suparnik, ali i Kazahstanci i Gruzijci imaju puno previše rupa u taktici i svojem individualnom kadru koji se ni ne mogu usporediti s Dinamovim – Astana je na Transfermarktu procijenjena na 13 milijuna eura, Dinamo iz Tbilisija na 9 milijuna, a onaj iz Zagreba na čak 110.

Uzvratna je utakmica na rasporedu 19.7. u srijedu u 18 sati, dok Dinamov put u Europi počinje 25. ili 26. srpnja na Maksimiru.

Komentari

Povezano