Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dinamova dva različita lica

Prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka između Dinama i AEK-a prvotno se trebala odigrati 8. kolovoza u Ateni. Uslijed nemile situacije u kojoj je tragično preminuo grčki navijač utakmica je odgođena za tjedan dana nakon i premještena u Zagreb.

“Da, nema govora, ovo je najteža utakmica koju sam ikad pripremao. Ovo se događa jednom u puno vremena, nadam se da se više nikada neće nešto ovako dogoditi, ovakva priprema utakmice. Situacija je složena i drugačija, ali po tom pitanju ne možemo ništa napraviti, već se spremiti najbolje što možemo i hvatati najbolji rezultat”, izjavio je trener Dinama Igor Bišćan uoči utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da se svakome barem jednom u životu dogodilo da se pripremao za neki njemu bitan događaj i da se nešto netom prije početka istog izjalovilo. Sve si pripremio, bio u pripravnosti za nešto odraditi u određenom trenutku, ali nažalost ne odvija se uvijek sve po planu. U takvim situacijama potrebno se prilagoditi što je to više moguće, pokazati smirenost i odraditi zadatak što sličnije inicijalno zamišljenim uvjetima.

Potpuno je razumljivo da takve stvari utječu na igrače, a priprema same utakmice je u ovom slučaju bila od posebne važnosti. Bilo je potrebno smiriti ekipu, ne dozvoliti im ulazak u nepotrebne konflikte i poticanje dodatnog animoziteta na terenu kojeg su Grci i onako već dovoljno potencirali uoči same utakmice. Iz Dinama su uoči utakmice pokušavali smiriti strasti i tenzije, dok su iz AEK-ovog tabora samo dodatno solili situaciju koja je i onako sama po sebi dovoljno slana.

Kod Dinama u prvom sastavu nije bilo Martina Baturine koji je imao problema s povišenom temperaturom, a njegovo mjesto zauzeo je Marko Bulat. Sve ostalo je bilo očekivano s obzirom na postavu koju Bišćan šalje na teren u europskim utakmicama. Stefan Ristovski ponovno je zauzeo stopersku poziciju uz Josipa Šutala, dok je desnu bočnu poziciju pokrivao Sadegh Moharrami.

Prvo lice

Modri su bili puno bolji protivnik tijekom cijelog prvog dijela i sve je izgledalo kao da će na AEK-ove nekorektne postupke uoči utakmice odgovoriti na najbolji mogući način, igrom na terenu. Većinu vremena su imali kontrolu u posjedu lopte, a u trenucima kada bi izgubili loptu brzo su je vraćali u svoj posjed. Vršenje dobrog reposjeda bio je produkt stajanja vrlo blizu igračima AEK-a koji su odmah pri primanju lopte imali igrača na leđima koji ulazi s njima u kontakt. Samim time onemogućavali su ih da budu iole opasni prema naprijed te na taj način prvenstveno učinili nevidljivim njihovog najboljeg pojedinca Levija Garcíju.

Gosti su jedinu priliku u prvom poluvremenu imali nakon pogreške Dinamove obrane kada je u 15. minuti Steven Zuber sjajno prošao i uposlio Garcíju na drugoj stativi. Dominik Livaković odlično je reagirao i obranio taj pokušaj, a od AEK-a osim toga nismo vidjeli apsolutno ništa prema naprijed u prvom dijelu. Kada bi pokušavali izaći iz svoje polovice s loptom u nogama nisu imali apsolutno nikakvu ideju na koji način to izvesti. Kada bi pak uspjeli poslati neko okomito dodavanje kroz sredinu ili dugu loptu igrači Dinama su radili pravovremene prekršaje blizu centra igrališta od kuda suparnički prekidi nisu bili toliko opasni.

Lijeva strana je bila ključ kod Dinamove igre u posjedu. Sa svoje polovice su izlazili prvenstveno preko Šutala kojem su se na toj strani priključivali Bulat, Ivanušec i Petković. Kombinatorikom na toj strani konstantno su radili višak, a u svakom trenutku su na drugoj strani imali Ljubičića i Špikića kao opcije koje napadaju dubinu i čekaju kvalitetne lopte u prostor koje na kraju nisu baš najbolje iskorištavali. Zuber je u većini slučajeva morao birati hoće li u fazi obrane ostati pokrivati Josipa Mišića ili pak izlaziti na Šutala. Najčešće bi birao prvu opciju, a ovisno o tome je li se jedan od veznjaka AEK-a odlučio na iskakanje ili ne stoper Dinama imao je prostora za proigravanje ili unošenje lopte u igru.

Screenshot: MAXSport

Mišić nije bio najraspoloženiji pojedinac danas, a u isto vrijeme je bio poprilično dobro zatvoren od strane suparničke ekipe. Dinamo je uslijed toga iz zadnje linije izlazio na dva načina. Prvi je bio preko već spomenutog Šutala, a drugi je bio dugom loptom na Petkovića koji je već nebrojeno puta pokazao kako je u stanju dobiti zračni duel protiv praktički bilo kojeg braniča na svijetu i primiriti loptu ili je proslijediti dalje.

Dinamova potpuna kontrola u prvom dijelu okrunjena je u 39. minuti kada je Bulat preuzeo izvođenje slobodnog udarca te s nekih 25 metara udaljenosti sjajno pogodio za vodstvo. Sve je izgledalo bajno, a na isteku druge minute sučeve nadoknade prvog dijela još je Bogdan Mykhaylichenko imao sjajnu priliku povećati prednost za Modre. Nakon što je dobio loptu u prostor lažnjakom se riješio svog čuvara, ali loše je pucao slabijom desnom nogom. Copy-paste situacije protiv Hajduka kada Petković u 65. minuti nije realizirao jedanaesterac za odlazak na prednost od dva pogotka razlike. Tako je i sada Dinamo ponovno propustio povećati prednost i potencijalno riješiti utakmicu.

Drugo lice

U drugom dijelu na teren je izašla neka druga momčad. Dinamo se povukao, a Bišćan se ponovno odlučio za nešto oprezniji pristup pri minimalnom vodstvu. Nešto što se ponavlja po tko zna koji put kod njegovih ekipa, no to ne znači nužno da je isključivo u tome bio problem. Sigurno da je Bišćanovo ziheraštvo pridonijelo ovakvom rezultatu i da nema previše logike čuvati prednost od jednog pogotka kada je ispred tebe još 135 minuta igre. Međutim, Dinamo je energetski enormno pao u drugom dijelu, a igrači su bili neprepoznatljivi u odnosu na one koji su 15-ak minuta ranije igrali vrlo dobar i dinamičan nogomet.

Zamjene koje su ušle u vidu Mahira Emrelija, Petra Sučića i nedovoljno oporavljenog Baturine nisu donijele praktički ništa, a kada na to nadodamo Petkovića koji se energetski potrošio dobijemo jednu potpuno drugačiju momčad. Gosti su to kroz drugo poluvrijeme uspjeli iskoristiti preko Zubera koji je iskoristio niz grešaka Dinamove obrane i prizemnim udarcem poentirao za poravnanje rezultata u 59. minuti. To nije bilo sve, a Modri nisu uspjeli izdržati do kraja. Nakon loše očišćenog prekida AEK je preko Konstantinosa Galanopulosa u 90. minuti stigao do potpunog preokreta i pobjede u prvoj utakmici.

„Treba reagirati. Ako želimo igrati nogomet visoke kvalitete i biti konkurenti pa čak i na nešto nižem nivou od ovoga, jer igramo na dva kolosijeka, ovo neće biti dovoljno. Puno se priča, malo toga se realiziralo. Ne znam što će biti dalje, ja o tome ne odlučujem. Dotad se borimo s ovim što imamo. Nema tu nikakve poruke upravi, sve se vidjelo danas. Sjetite se utakmice s Hajdukom. I tad smo imali sličan problem. Ne želim da ispadne da se žalim, ali moramo reagirati. A da ne spominjem mogućnost odlaska igrača, onda će to biti još ozbiljniji problem.”, izjavio je Bišćan nakon odigrane utakmice.

Cijela situacija van terena definitivno je odigrala ulogu u pripremi utakmice, ali kako kaže ona stara kako njima tako i nama. I u ligaškoj utakmici protiv Hajduka i u ovoj protiv AEK-a Dinamo je doživio identičan problem, a to je strelovit pad u drugom poluvremenu. U obje utakmice Bišćan se okrenuo svojem ziheraškom pristupu po kojem je već sada nadaleko poznat, a igrači su mu izgledali kao da je netko odjednom isisao svu energiju iz njih. Sigurno da im svojim pristupom nije previše pomogao, ali Dinamov kadar jednostavno fizički nije uspio izdržati više od 60 minuta na potrebnoj razini, koliko god to suludo zvučalo.

Dinamo se odlučio zadržati stožerne igrače do ovog dvomeča s AEK-om, a samim time i prolongirati dolaske nekih novih igrača. O potencijalnim dolascima se već dugo priča, a jedan Stojković ili Kačavenda zasigurno bi pomogli ulaskom u zadnjih dvadesetak minuta ovog susreta. Zeleno svjetlo u rubrici dolasci trebalo bi zasvijetliti nakon uzvratnog dvoboja u Ateni, no pitanje je hoće li tada na semaforu već biti žuto, ako ne i crveno.

Komentari

Povezano