Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dinamova i Jakirova prekretnica

Olakšanje – fizičko ili psihičko umirenje, osjećaj rasterećenja, osjećaj ublažene boli, patnje itd. Ovako Hrvatski jezični portal definira riječ koja je savršeni opis onoga što su svi navijači Dinama doživjeli kada je Takuro Kaneko u 97. minuti zabio za pobjedu protiv Lokomotive.

Onaj koji je vjerojatno osjetio najveće olakšanje bio je Sergej Jakirović. Bilo je teško ne primjetiti suze u njegovim očima nakon gola Japanca. Uostalom, reakcija svih igrača nakon gola je dovoljna za shvatiti koliko su ova tri boda značila Dinamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se same igre tiče ona je bila slična kao i u nedavna dva poraza. Suvišno je ponavljati sve one rečenice o bezidejnosti Dinama u napadu i o lošoj igri u obrani. Gol Lokomotive za vodstvo jučer je samo potvrdio priče o momčadi koja je prije svega u psihološkoj blokadi, a onda tek u igračkoj.

Ono što se promijenilo u odnosu na utakmicu s Viktorijom Plzeň je pristup. Ako nešto ne volim kada se komentira nogomet to su raznorazne floskule poput treba ostaviti srce na terenu, lopta nas je nagradila, sreću treba zaslužiti i tako dalje.

No, kada se utakmica odvije na način na koji se jučerašnja utakmica odvila, teško je ne vjerovati u takve izjave. Kada momčad odigra onako kako je Dinamo odigrao jučer, to se jednostavno vrati golom u 97. minuti. Kao što je već puno puta ove sezone taj gol u sudačkoj nadoknadi otišao na drugu stranu.

Maknimo se sada od floskula i vratimo zbivanjima na terenu. Sergej Jakirović se odlučio za čak šest promjena u odnosu na susret u četvrtak. Danijel Zagorac je započeo na golu, Mauro Perković na lijevom beku, Kévin Théophile-Catherine se vratio na stopera pa je Stefan Ristovski započeo desno. Arijan Ademi je zauzeo svoje mjesto u sredini.

Što se napada tiče, tamo je Martin Baturina započeo na lijevom krilu, Luka Menalo je bio desno, a Sandro Kulenović je započeo u vrhu napada protiv kluba u kojem je proveo cijelu prošlu sezonu. Kulenović i Menalo u prvih 11 se na prvu činio kao dosta čudan potez Jakirovića. Sumnje su se na kraju pokazale kao opravdane.

Dinamo je u prvih 45 minuta ponovno izgledao jako loše i zasluženo su gubili. Na stranu što je gol Lokomotive pao nakon ogromne greške Marka Bulata, Dinamo prema naprijed nije ništa stvorio. Napadi su ponovno izgledali sporo i svodili su se na dalekometne pokušaje upravo Bulata.

Uvidio je Jakirović kako to nije dobro izgledalo te se odmah na poluvremenu odlučio za dvije promjene. Robert Ljubičić i Gabriel Vidović su ušli umjesto sukrivaca za gol Lokomotive Bulata i Dine Perića. Perković se pomaknuo na lijevog stopera, a Ljubičić je preuzeo njegovu poziciju lijevog beka.

Stoperski par Théophile-Catherine i Perković ubrzao je donošenje lopte u protivničku polovicu i Dinamo je izgledao konkretnije. Ipak, ostao je problem manjka okomitosti i ideje kako silan posjed pretvoriti u konkretne prilike.

To je Dinamo dobio u 57. minuti ulaskom Kaneka i Mahira Emrelija. Čak i kada mu maknemo gol u 97. minuti, Kaneko je donio prijeko potrebnu okomitost. Kadgod je lopta bila u njegovim nogama, izgledalo je kao da se nešto može dogoditi. On i Baturina predvodili su napade Dinama i na kraju su upravo oni kreirali preokret.

Kaneko polako, ali sigurno dobija sve više prilika i mogao bi biti važan faktor u utakmicama koje slijede. Dinamo se ozljedom Brune Petkovića jako muči s kreacijom i tu bi Japanac svojom sposobnošću prolaska jedan na jedan trebao donijeti dimenziju više Dinamovim napadima.

Na kraju bi sve to bilo nebitno da je samo četiri minute prije gola Baturine, Fran Žilinski nakon odličnog driblinga pogodio gol. Na Dinamovu sreću ta lopta je otišla pored gola i Dinamo je uspio preokrenuti. Nakon prvog kola, obje utakmice s AEK-om i Gorice, Dinamo je napokon dočekao da se drama u sudačkoj nadoknadi okrene na njihovu stranu.

Nećemo se lagati, jučer to ponovno nije bilo bajno, ali su upisana važna tri boda. Kao što je nakon dramatične pobjede u Osijeku, Dinamo pobijedio iduće četiri, tako se i sada ovo može iskoristiti kao iskra koja će pomoći barem u iduće četiri utakmice do nove reprezentativne stanke.

Problemi u igri će i dalje postojati, pogotovo dok se ne vrati Petković. Ovakav gol i preokret može vratiti vjeru momčadi što je trenutno puno bitnije. U ovakvom rasporedu s ovolikom količinom utakmica u kratkom periodu teško je nešto pretjerano mijenjati. Upravo zato je psihološko stanje igrača od neizmjerne važnosti.

Iza Dinama je jedan od najgorih perioda u zadnjih desetak godina. To se prebrodilo važnom pobjedom protiv Lokomotive i sada se mora ići dalje jer raspored postaje sve teži i teži. Gostovanje kod Oriolika započinje niz od četiri gostovanja gdje će Dinamo još putovati u Varaždin, Plzeň i Rijeku.

Jakirović ovo mora iskoristiti kao prekretnicu jer bolji okidač teško da će dobiti. Prije svega mora pod hitno pronaći prvih 11 jer rotiranje 5-6 igrača iz utakmice u utakmicu zasada nije urodilo plodom. Sada je već dovoljno dugo tu da standardizira ekipu po svojim željama.

Jasno je kako je odsustvo Petkovića veliki problem, ali koga nema bez njega se mora. Jakirović je dobio povjerenje uprave i navijača i sada mora to opravdati. Unatoč svim otegotnim okolnostima samo na njemu je hoće li jučerašnja pobjeda protiv Lokomotive biti bljesak, ili njegova i Dinamova prekretnica.

Komentari

Povezano