Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dinamovo tajno oružje

Ne tako davno, prije nešto manje od sedam mjeseci, Dinamo je pod vodstvom Ante Čačića izgubio od Istre na Aldo Drosini rezultatom 1:0. Marko Bulat tu je utakmicu odgledao s klupe za pričuvne igrače, a isto se dogodilo i u idućem kolu protiv Rijeke na Maksimiru.

Arijan Ademi bio je pred odlaskom u Kinu, a Bulat je strpljivo čekao svoju priliku nakon što mu je praktički cijela prva polusezona protekla u rehabilitaciji od teške ozljede. U posljednje dvije utakmice s Čačićem na klupi protiv Gorice u prvenstvu i Šibenika u polufinalu Kupa osvanuo je u prvom sastavu, no zapravo je pravu priliku dočekao odlaskom Ademija i dolaskom Igora Bišćana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 32. kolu Dinamo je i matematički osigurao naslov prvaka nakon remija u derbiju protiv Hajduka, a Bulat je u igru ušao u 81. minuti umjesto Martina Baturine. Nakon toga, u posljednje četiri utakmice prošle sezone, skupio je maksimalan broj minuta na terenu. Tražio se način kako na najbolji mogući način nadomjestiti izostanak Ademija, barem što se tiče onog igračkog dijela, a Bulat je već krajem prošle te tijekom pripremnog perioda ususret novoj sezoni najavio kako je spreman za tu ulogu.

Aktualna Dinamova sezona poprilično je turbulentna po svim pitanjima, Bišćan je odavno postao bivši, a na klupu je krajem kolovoza stigao Sergej Jakirović. I dok se oko nekolicine igrača lome koplja jesu li dovoljno kvalitetni za Dinamove standarde, Bulat je svoje mjesto u sastavu zgrabio i pokazao kako se na njega može ozbiljno računati. Postao je igrač koji više ne ovisi o tome hoće li netko od terceta Baturina-Ademi-Josip Mišić igrati od početka ili ne, a njegovo mjesto je sada zacementirano u prvom sastavu Modrih.

Dinamo je tijekom prošlog tjedna upisao dva uzastopna poraza, u derbiju protiv Hajduka i utakmici skupine Konferencijske lige protiv kosovskog Ballkanija. Nakon toga uslijedila je utakmica 11. kola SuperSport HNL-a protiv Istre na Maksimiru, a Modri su se vratili na pobjedničke staze i uvjerljivo svladali goste iz Pule rezultatom 3:0.

Prvo poluvrijeme završilo je s prednošću od jednog gola nakon što je Maxime Bernauer postigao svoj prvijenac u dresu Dinama, dok je drugi pogodak u 59. minuti susreta bio djelo Bulata koji je nakon duplog pasa s Mahirom Emrelijem postigao svoj četvrti pogodak ove sezone. U HNL-u je još zabijao Rijeci na Maksimiru u sklopu šestog kola, a tome je pridodao i dva pogotka iz slobodnih udaraca protiv AEK-a i Astane u Europi.

Bulat je u Dinamo stigao kao jedan od najtalentiranijih igrača svojeg godišta što potvrđuje činjenica kako je prije nešto više od tri godine bio vrlo blizu potpisa za Barcelonu. Pojavila se tada pandemija zbog koje je praktički cijeli svijet stao, Eric Abidal je u međuvremenu odstupio s mjesta sportskog direktora španjolskog kluba, a tada devetnaestogodišnjem mladiću iz Šibenika propao je transfer karijere.

Nekoliko mjeseci kasnije Bulat je u sezoni 2020./2021. s nepunih 19 godina kao kapetan poveo Šibenčane na avanturu zvanu HNL. Kao tek promovirani klub iz druge lige izborili su odlično šesto mjesto u najvišem rangu hrvatskog nogometa, a još na polusezoni njegove odlične igre primijetio je Dinamo. Bulat je tada potpisao ugovor s Modrima, ali je do kraja sezone ostavljen na posudbi u matičnom klubu.

Kroz razdoblje u Šibeniku bio je pozicioniran puno niže na terenu nego što je to trenutno. Bio je igrač koji prima loptu licem okrenut prema vlastitom golu te tako obavlja ulogu takozvanog dubinskog razigravača. Međutim, ta uloga je u Dinamu rezervirana za Mišića.

Pojam adaptacija potiče od latinskog izraza adaptatio koji zapravo nosi značenje prilagodbe. Definicija adaptacije koja je opće poznata je prilagođavanje ili privikavanje na neku novu situaciju ili preuređivanje neke već postojeće situacije.

U biologiji, to je rezultat evolucijskog procesa tijekom kojeg su se oblikovali prikladni funkcionalni odnosi između organa unutar pojedinog živog bića, dok je u građevini to preuređenje postojeće građevine kako bi se prilagodila novoj namjeni te povećala njezina funkcionalnost. Svatko od nas se u pojedinim razdobljima primoran na neki način prilagođavati neovisno o kojem segmentu života je riječ. Tako se i od Bulata sada traže nešto drugačije stvari u igri.

Njegova trenutna uloga puno je ofenzivnija u odnosu na period ranije, a ona od njega zahtijeva da napada prostor i ubacuje se prema naprijed kao veznjak iz drugog plana. Dok je to element koji je novitet u njegovoj igri, ono što ga je posebno krasilo i ranije su odličan udarac s distance te njegovi prekidi od kojih je praktički svaki velika opasnost po gol suparnika. Standardne situacije poput slobodnih udaraca ili kornera prilika su za postizanje pogotka i kada na terenu nije sve u idealnom stanju, a Bulat donosi upravo to. Opasnost po suparnički gol u svakom trenutku iz svih mogućih situacija.

U sezoni 2020./2021. u dresu Šibenika Bulat je praktički sve utakmice u HNL-u odigrao na poziciji defenzivnog ili centralnog veznog igrača. Pritom je upisao sedam asistencija u 31 nastupu te sezonu završio kao četvrti asistent lige, a ispred njega nalazili su se Bruno Petković, Lovro Majer i Nemanja Glavčić. Po utakmici je bilježio 4,5 točnih dugih lopti po čemu je bio drugi u cijeloj ligi u konkurenciji veznjaka. S druge strane, tada je po utakmici upućivao 1,4 udaraca prema suparničkim vratima što je znatno manje nego trenutno.

U aktualnoj sezoni u dresu Dinama Bulat iza svojih leđa u svakom trenutku ima Mišića kao osigurača. Iako mu se pozicija na papiru nije drastično promijenila jer i dalje većinu utakmica igra na poziciji centralnog veznjaka, njegova uloga na terenu sada je potpuno drugačija.

Heatmap Marka Bulata u Šibeniku (2020./2021.) i Dinamu (2023./2024.), Izvor: Sofascore

Koliko su se stvari u Bulatovoj igri promijenile pokazuju i zone terena u kojima se kreće u odnosu na ranije. U Šibeniku je okupirao polu-lijevu stranu, kretao se u tim dijelovima terena te se često spuštao u svoju polovicu po loptu. Ako pogledamo trenutno stanje vidimo kako se praktički niti jedan dio terena ne crveni posebno, Bulata sada ima svugdje te više nije zaokupiran samo jednim dijelom ili stranom terena.

Bulat je trenutno s četiri pogotka drugi strijelac ekipe, a više golova od njega ove sezone postigao je samo Petković. Količina dugih lopti koje upućuje se smanjila u odnosu na ranije te je trenutno na 3,3 točne duge lopte po utakmici, dok je broj udaraca doživio značajan rast pa Bulat sada u prosjeku puca 2,7 puta po utakmici. Usporedbe radi, u čitavoj ligi češće od njega udarce prema suparničkom golu upućuju samo četiri igrača; Ramón Miérez, Marko Livaja, Niko Janković i Fran Brodić.

Bulatu su trenutno 22 godine, ovo mu je već sedma sezona u seniorskom nogometu, a njegova uloga totalno se promijenila u odnosu na ranije. Njegovo izvođenje prekida, udarac s distance i ubacivanje prema naprijed iz drugog plana čine ga igračem kakvog Dinamo već dugo, a možda i nikada, nije imao. Ademijevo liderstvo i karizma na terenu teško se mogu nadomjestiti, ali Modri su dobili igrača koji svojim setom specifičnih vještina daje dodatnu vrijednost momčadi.

Unatoč problemima i nepoznanicama koje Jakirović trenutno ima u svojem kadru, Bulat se odlično prilagodio na novu ulogu i postao Dinamovo tajno oružje.

Komentari

Povezano