Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Div koji je Njemačku stavio na košarkašku mapu

Košarka u Njemačkoj nije bila među najpopularnijim sportovima sve do generacije igrača koja je stupila na scenu sredinom 80-ih. Do tog desetljeća Njemačka je nastupila na samo sedam kontinentalnih natjecanja od mogućih 21, s 9. mjestom na Eurobasketu 1971. u Njemačkoj kao najboljim rezultatom. Dva nastupa početkom 80-ih godina prošlog stoljeća s 10. i 8. mjestom dala su Njemačkoj jezgru generacije koja će u narednim godinama nizati bolje rezultate. Generacije koju je na terenu vodio Christian Welp.

Welp je rođen 2. siječnja 1964. u gradiću Delmenhorstu u sjeverozapadnoj Njemačkoj. Počeo je igrati košarku u dobi od deset godina, u lokalnoj momčadi Osnabrück Post SV, prije nego što je prešao u omladinsku momčad BC Osnabrück Giants, s kojim je debitirao u njemačkoj košarkaškoj Bundesligi tijekom 1982. godine. Kadetska reprezentacija koja se pojavila na Europskom prvenstvu 1981. osvojila je prvu medalju za njemačku košarku ikada na međunarodnoj sceni. Welp je bio predvodnik te generacije i najbolji strijelac momčadi sa 18.4 koševa po utakmici, predvodivši svoju momčad do brončane medalje. Sa 212 cm visine igrao je na poziciji centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće godine Welp je otišao u Sjedinjene Američke Države u srednju školu Olympic u Silverdaleu, saveznoj državi Washington. Njegovu je igru ​​prepoznalo Sveučilište Washington, za koje je igrao još četiri sezone, postavši vodeći Huskies svih vremena po postignutim poenima, ubačenim šutevima iz igre i blokadama, dok je četvrti po broju skokova, osvojivši nekoliko individualnih nagrada tijekom svog boravka tamo, uključujući onu za Pac-10 igrača sezone 1985/86. Welp je pomogao Huskiesima do Pac-10 naslova u svoje prve dvije godine igranja tamo. Washington University, koji je išao na NCAA turnir samo jednom u 30 godina prije dolaska Welpa, otišao je na završni Big Dance turnir tri puta tijekom njegovog nastupanja.

Dok je igrao za Huskiese, Welp je ljeta provodio s njemačkim reprezentacijama. Prve Olimpijske igre na kojem je Njemačka ikada sudjelovala, a da nisu bili domaćini, bile su 1984. u Los Angelesu, te su završili na 8. mjestu. Mladi Welp pokazao je da se može računati na njega, s prosjekom od 6.6 poena po susretu i 12 poena u prvom meču turnira protiv budućeg osvajača brončane medalje, reprezentacije Jugoslavije. Nakon što je sljedeće godine na Eurobasketu osvojila fantastično 5. mjesto, Njemačka se kvalificirala za Svjetsko prvenstvo 1986. koje je održano u Španjolskoj. Pobjede protiv Obale Bjelokosti i Kine nisu bile dovoljne Njemačkoj da prođe grupnu fazu, ali su pokazali da su momčad koju nitko ne može uzeti zdravo za gotovo. Welp je turnir završio s 13.0 poena po utakmici.

Nakon osvojenog 7. mjesta na Eurobasketu 1987. godine, Welp je napravio pauzu od reprezentacije, dok je igrao NBA ligu, a Njemačka se nije ni kvalificirala za sljedeća dva kontinentalna natjecanja, ali su se sa stilom vratili 1993, na Eurobasket kojem su bili domaćini. Taj NBA draft 1987. bio je prepun talenta, s nekim budućim All-Star igračima i članovima Kuće slavnih kao što su Scottie Pippen, David Robinson, Reggie Miller, Kevin Johnson, Horace Grant, Mark Jackson i pokojni Reggie Lewis. Welp je izabran kao 16. pick od strane Philadelphia 76ersa. U svojoj rookie sezoni nastupio je u 10 utakmica, prije nego što je ozlijedio koljeno nakon što se poskliznuo na mokrom terenu u Chicagu. Sezonu je završio s prosjekom od 4.8 poena i 2.4 skoka po utakmici.

U drugoj sezoni upisao je 72 nastupa, s prosjekom od 3.4 poena i 2.7 skokova po utakmici tijekom regularne sezone, dok je igrao u sva tri poraza u doigravanju u seriji u kojoj su ih Knicksi pomeli u prvoj rundi. Tog ljeta 1989. godine Welp je razmijenjen u San Antonio Spurse, a iste sezone ponovno je razmijenjen, ovaj put u Golden State Warriorse za drugog njemačkog igrača Uwe Blaba. Tijekom cijele sezone 1989/90 Welp je odigrao ukupno samo 27 utakmica, s prosjekom od 2.4 poena i 1.8 skokova po utakmici. Ozljeda koljena stvarno mu je usporila karijeru, Welp je rekao da se više ne može vratiti na razinu igrača kakav je bio prije ozljede te je odlučio napustiti NBA i potpisao za Bayer Leverkusen 1991. godine. Vrijeme provedeno u Leverkusenu bilo je za pamćenje. Momčad je osvojila šest njemačkih prvenstava i tri naslova kupa, te igrala u Euroligi, ali nikada nije stigla dalje od grupne faze. I u tom razdoblju Welp i njemačka reprezentacija napravili su najveći rezultat u svojoj povijesti.

Njemačka je dobila domaćinstvo Eurobasketa 1993. i nisu imali najbolji start turnira, izgubivši protiv Estonije 103:113 unatoč Welpovih 23 poena. Ali, u sljedeće dvije utakmice grupne faze pobijedili su Belgiju i Sloveniju i izborili svoje mjesto u drugom krugu, gdje su izgubili od Hrvatske i Francuske. Pobjeda nad Turskom je bila dovoljna Nijemcima za plasman u četvrtfinale. Španjolska je u četvrtfinalu poražena s tijesnih 79:77, te se Njemačka tako plasirala među četiri najbolje momčadi Europe, gdje se susrela s Grčkom. Izjednačena utakmica u Münchenu završila je pobjedom Njemačke 76:73, predvođena s Welpovih 15 poena.

Finale protiv Rusije odigralo se 4. srpnja 1993. Bila je to tijesna utakmica od početka do kraja. Sergej Babkov ubacio je dva slobodna bacanja 17 sekundi do kraja za vodstvo Rusije 70:68, a Njemačka je imala posljednji napad nakon time-outa koji je tražio njihov izbornik Svetislav Pešić. Lopta je došla do Welpa koji ju je zakucao uz prekršaj 3,8 sekundi prije posljednjeg zvuka sirene, a Olympiahalle u Münchenu eksplodirala je od sreće. Welp je tijekom karijere bio loš šuter slobodnih bacanja, ali ovaj put je ostao smiren i zabio za njemačku pobjedu te njihov najveći uspjeh u ovom sportu. Bio je igrač prevage u finalu, ubacivši 18 poena te je proglašen i za najkorisnijeg igrača natjecanja.

Sljedeći Eurobasket, održan 1995. godine, Njemačka je završila na 10. mjestu s Welpom koji je imao manju minutažu i prosjek od samo 7.2 poena po utakmici.

Nakon šest sezona u Leverkusenu Welp je odlučio prijeći u grčki Olympiacos s kojim je osvojio trostruku krunu – Euroligu, Grčku ligu i Grčki kup. Nakon samo godinu dana u Pireju, Welp se vratio u Njemačku, ali u ALBA-u iz Berlina. Tamo je osvojio svoj sedmi naslov u njemačkoj ligi, dok je svoju momčad doveo do četvrtfinala Eurolige. Posljednju sezonu odigrao je u talijanskoj momčadi Viola Reggio Calabria u sezoni 1998./99, nakon čega se u 35. godini odlučio umiroviti.

Nakon što je završio karijeru, vratio se u SAD u gradić u blizini Seattlea. Welp je radio kao pomoćni trener u njemačkoj reprezentaciji od 2004. do 2006. godine i preuzeo je istu poziciju na manjem Edmonds Community Collegeu. Nažalost, Welp je napustio ovaj svijet 1. ožujka 2015. nakon srčanog udara.

Christian Welp ostat će zapamćen kao jedan od najvećih igrača u povijesti njemačke košarke, igrač koji ih je doveo do prve i za sada jedine zlatne medalje u povijesti, postignuća koje nije pošlo za rukom ni velikom Dirku Nowitzkom.

Komentari

Povezano