Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Djela govore više od riječi

Kada u drugom planu završi vijest da je Željko Sopić dobio otkaz na poziciji trenera Rijeke dva dana prije utakmice koja im može osigurati grupnu fazu europskih natjecanja, znate da se dogodilo nešto veliko u hrvatskom nogometu. Nekoliko sati nakon Sopićeve smjene, pozornost javnosti se preselila na jug Hrvatske gdje je potvrđeno da će Ivan Perišić napustiti Hajduk.

Ovakav rasplet je posljednjih dana bio očekivan u javnosti s obzirom na to da se reprezentativac Hrvatske posvađao s trenerom Gennarom Gattusom. Međutim, izjave trenera i sportskog direktora Hajduka jasno pokazuju da su oni ovakav rasplet događaja očekivali već neko vrijeme, a to povlači nekoliko pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perišić nije ni blizu ispunio očekivanja

Perišić je došao u klub kada je Hajduk bio u jako dobrom položaju. Bili su prvi na ljestvici te su po kladionicama bili prvi favoriti za osvajanje titule. Dolazak Perišića je dodatno podigao hype oko cijeloga kluba te je dolazak reprezentativca Hrvatske bio odličan marketinški potez prije nego li je on odigrao jednu utakmicu. Prodani su brojni dresovi, a svi navijači su jedva čekali kada će gledati u napadu trolist Perišić-Livaja-Brekalo.

Međutim, od samog početka se znalo da Perišić nije došao samo iz ljubavi prema klubu. Hajduk mu je pružio priliku da nakon teške ozljede dobije potrebnu minutažu kako bi se spremio za Europsko prvenstvo, a to je nešto što ne bi mogao dobiti u Tottenhamu koji se grčevito borio za mjesta koja vode u Ligu prvaka te im je svaka utakmica bila od krucijalne važnosti. Kada je Perišić bio spreman da dobije ozbiljniju minutažu, Hajduk je već ispao iz utrke za HNL i Kup. Kada se na to doda da je Hajduk na kraju sezone bio toliko pogođen ozljedama da je jedva slagao zapisnik za utakmice, klub nije ništa izgubio time što je izašao u susret Perišiću.

Perišić je prošle sezone na kraju upisao sedam nastupa u HNL-u, a u dva je bio starter. U njima je postigao samo jedan pogodak i nije bio naročito dominantan. Kada se usporedi statistika Perišića na Svjetskom prvenstvu u Katru i one iz prošle sezone HNL-a, vidljiv je pad u nastupima. Kada se skaliraju brojke na 90 minuta, Perišić je prošle sezone u HNL-u osvajao 1.6 duela po utakmici uz postotak uspješnosti od 39 posto. Na Svjetskom prvenstvu je osvajao čak 2.7 duela više te mu je postotak uspješnosti bio sedam posto bolji. Također mu je broj uspješnih driblinga bio tri puta veći na Svjetskom prvenstvu nego u HNL-u, a nepotrebno je uopće napominjati kako je kvaliteta protivnika osjetno slabija u hrvatskoj ligi nego je to slučaj na turniru gdje igraju najbolje reprezentacije na svijetu.

S obzirom na to da je tek došao s teške ozljede, bilo je za očekivati da Perišić možda od samog početka neće briljirati. Međutim, u Hajduku su se nadali da će pravog Perišića dobiti iduće sezone. Problem je što početak nove sezone nije bio po očekivanju. Perišić je u sve tri utakmice kvalifikacija za Konferencijsku ligu dobio tek posljednjih 30 minuta susreta, a jedini start je imao protiv Slaven Belupa u prvenstvu. Umjesto na krilu, u tom susretu je bio često u lijevom međuprostoru te su bile rijetke situacije kada bi se u napadu tražilo Perišića da radi razliku. U situacijama kada bi se našao na krilu gdje može probiti suparnika jedan-na-jedan, on to nije radio. Odlučio bi se uputiti ubačaj ili bi čekao podizanje Daria Melnjaka kako bi njega proigrao. Pitanje je koliko je Perišić i u ovom trenutku spreman, ali činjenica je da njegovi nastupi krajem prošle i početkom ove sezone su daleko od očekivanih. S obzirom na to da je pitanje dana kada će napustiti klub, može se slobodno reći da Perišić s igračke strane nije ništa donio Hajduku u ovih sedam mjeseci.

Foto: HNK Hajduk Split

Hajduk nije pogriješio što ga je doveo, ali je morao bolje odraditi ovu situaciju

Iako je Perišić podbacio u svojih sedam mjeseci u klubu te je jedini doprinos imao s marketinške strane, Hajduk nije pogriješio što ga je doveo. Pri dolasku Hajduk nije imao veliki trošak njegove plaće, a njegov transfer je realiziran po sličnim principima kao i dolazak Marka Livaje. Lukša Jakobušić je nekoliko puta govorio kako je Livaja trebao u klubu ostati samo nekoliko mjeseci, a na kraju je ostao za stalno i postao nositelj momčadi koja je osvojila dva Kupa te nakon dugo vremena ponovno bila u borbi za titulu.

Hajduk je i dalje klub koji igrače profila Perišića ne može tek tako dovesti. Većinom je osuđen „kockati“ se da im ponudi kratkotrajne ugovore u trenucima kada takvim igračima je minutaža potrebna, pa će takvi igrači možda ostati na dugotrajnijim ugovorima. Hajduku je to uspjelo s Livajom, ali s Perišićem nije. Međutim, nije problem u tome što će Perišić otići, već način na koji odlazi i kako je cijela situacija prema javnosti ispričana od strane kluba. Prije su od strane kluba izlazile poruke kako je Perišić tu da igra cijelu sezonu, a danas je sportski direktor Nikola Kalinić rekao:

Znalo se od prvog dana da Ivan vjerojatno ostaje do kraja ljeta. Nažalost, u posljednjih nekoliko dana došlo je do nesuglasica koje su rezultirale sporazumnim dogovorom te su obje strane u mirnom tonu zaključile kako se suradnja neće nastaviti. U narednim danima ćemo donijeti odluku hoće li razlaz biti u formi transfera ili sporazumnog raskida ugovora.

Nikola Kalinić, HNK Hajduk Split

Kada se na to doda izjava Gattusa koji je rekao da mu je Perišić prije 20 dana rekao da želi napustiti klub, Hajduk je očito već neko vrijeme znao za ovaj odlazak. Dok oko svađe Gattusa i Perišića imamo premalo informacija kako bi procijenili tko je u krivu, talijanski trener je pogriješio što je privatne razgovore objavio u običnoj konferenciji nakon ligaške utakmice. Također je klub trebao ranije objaviti ono „što se zna od prvog dana“. Također je pitanje koliko se Hajduk pripremio na to da na Perišića ne mogu računati cijelu sezonu. Ako momčad želi biti konkurentna u Europi i prvenstvu, trebali su dovesti još jedno krilo. Možda imaju namjeru to napraviti kada otiđe Perišić, ali ovako odaju dojam kluba koji se nije baš pripremio za situaciju za koju se „znalo od prvog dana“. Na kraju je Hajduku ostane da bar uhvati 200 tisuća eura od prodaje, ali s obzirom na to da Kalinić spominje potencijalni sporazumni raskid ugovora, klub bi mogao u potpunosti ostati praznih ruku.

Foto: HNK Hajduk Split

Hajduk je predstavio Perišića kao “zločinca”, ali on i bez toga snosi dio krivice

Na kraju će Perišić u jako negativnom svjetlu otići iz kluba čiji su ga navijači objeručke prihvatili, a sada ga razočarani i puni mržnje tjeraju iz njega. Dok prijetnje i slični izljevi bijesa nisu nikad prihvatljivi, razočaranje navijača se može razumjeti. Ako je Hajduk stvarno znao već neko vrijeme da će Perišić otići, moglo se to jasnije komunicirati. Pomalo nepotreban potez je da trener izbacuje igrača koji svakako ubrzo odlazi i tako blati igrača kako bi se izbjegle kritike o igri Gattusove momčadi, stvar koja je dugoročnije puno ozbiljniji problem na kojem bi se trebalo raditi.

Koliko god je Hajduk katastrofalno odradio cijelu situaciju, Perišić je također sam sebi kriv što su navijači razočarani u njega. S profesionalne strane je sasvim razumljivo da kratkoročno dođeš u klub koji će ti u potpunosti omogućiti da budeš što spremniji za EURO, a da nakon toga otiđeš u neku momčad koja ti nudi višestruko veći ugovor. Međutim, takve stvari se ne rade klubu za kojeg govoriš da voliš i da ti je sve na svijetu. Ako ti je stvarno stalo do Hajduka, onda ga ne napuštaš čim ti se ukaže prilika, a on ti je nekoliko mjeseci prije napravio veliku uslugu, iako mu ti s igrače strane nisi ništa donio.

Ne kaže se bez veze da  „Djela govore više od riječi, a Perišić je upravo svojim djelima pokazao da nema baš ljubav prema Hajduku o kojoj je prije govorio.

Komentari

Povezano