Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dobri vojnik Nacho

Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu” slavni je češki satirični i ironični roman napisan iz ruke Jaroslava Hašeka prije točno 100 godina. Cilj romana je u to doba bilo ismijati militarizam i imperijalizam Prvog svjetskog rata, a fiktivni junak Jozef Švejk postao je metafora koja se parafrazira u različitim okolnostima.

Priča je to o jednostavnom čovjeku koji je živio svoj život i gledao svoja posla, dok ga nisu prisilno unovačili iako je bolovao od reume. Do ratišta na ruskoj fronti nije stigao nizom bizarnih okolnosti, a iako naizgled odaje dojam naivnog i nevinog lika, on jako dobro razumije manipulacije i sustave oko sebe i ne da se oblikovati, iako će pritom za mase vikati kako će poginuti za cara i monarhiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaroslav Švejk je tako te, postratne 1923. godine stvorio najpopularnijeg vojnika u povijesti, koji za autora po mnogome zvuči kao predložak za priču o Joséu Ignaciu Fernándezu Iglesiasu ili skraćeno – Nacho.

Nacho se rodio 18. siječnja 1990. godine u Madridu, a osim prve dvije godine nogometnog života koje je proveo u redovima lokalnog AD Complutensea, od 11. godine života je dio Real Madrida. Njegov 2 godine mlađi brat Alejandro Fernandéz Iglesias ili kraće – Alex također je prošao sličan put, no nakon omladinske škole Real Madrida dobio je tek jednu priliku zaigrati za prvu momčad. Zanimljivo, oba su Fernándeza debitirala za Real Madrid u istoj utakmici! Put ga je kasnije odveo u Espanyol, Reading, Elche te Cádiz čiji je i danas član. Uz to, proljetnu polusezonu sezone 2014./2015. odradio je u Rijeci upisavši 9 nastupa i 2 pogotka, a zbog podudarnosti njegovog nadimka i imena autora članka, njegov matchworn dres s utakmice i danas krasi autorove vitrine.

Nacho je od najmlađih kategorija bio onaj koji ne upada u prvi plan. Povučen, šutljiv, nenametljiv, predan svojem cilju koji se zvao – biti profesionalni nogometaš, ako je ikako moguće, u Real Madridu. U doba Nachovog odrastanja, početkom 2000.-tih godina, tadašnji i današnji predsjednik Florentino Perez je skovao frazu “Zidanes y Pavones” koja je trebala označiti smjer u kojem će ići Real Madrid u budućnosti. Trebala je simbolizirati kako će Real Madrid uvijek težiti dovođenju najboljih i najslavnijih svjetskih nogometaša, ali da će uz njih okosnica ekipe biti domaći igrači iz omladinske škole. Francisco Pavón je za karijere upisao 106 nastupa za Real Madrid u 6 sezona, no nikad nije opravdao očekivanja Perezove sintagme, iako se ona i dalje nastavila primjenjivati za sve one igrače koji su iz omladinske škole stigli u krug prve ekipe.

Jedan od takvih je bio i Nacho. Karakter mu je oblikovalo i saznanje do kojeg je došao kao 12-godišnjak. Tad je saznao da boluje od dijabetesa tipa 1. Taj tip šećerne bolesti rijeđi je od tipa 2 i predstavlja svega 7-10% ukupnih slučajeva dijabetesa. Bolest je Nacha od mlade dobi morala naučiti odgovornosti, redovitom uzimanju inzulina i planiranju zdrave prehrane te umanjivanju stresa. Priča o njegovom profesionalizmu širila se Valdebesasom, trening kampom Real Madrida tokom svih godina, a njegovi treneri tvrde da tokom svih godina nije propustio niti jedan trening i niti jednu utakmicu.

Ako ne vjerujete, pogledajte njegov zdravstveni bilten. Od 2011. godine i debija za Real Madrid, pa sve do travnja 2018. godine i rupture kvadricepsa, Nacho nije imao niti jednu jedinu ozljedu zbog koje bi propustio utakmicu. Prvi mu je priliku dao José Mourinho, davši mu 90 minuta u pobjedi protiv Valencie rezultatom 6:3 na Mestalli 23.4.2011. godine. Nacho, tada s brojem 35 na leđima, odigrao je solidnu utakmicu zaustavivši Pabla Hernandeza i portugalskog beka Miguela, a s druge strane je spoznao kako je to kad u ekipi imaš strojeve za golove Higuaina, koji je postigao hat-trick, Kaku koj je nadodao dva te Benzemu koji je postigao jedan gol.

Mourinho je ostao trener i u sezoni 2011./2012. te objavio kako će Nacho, uz Álvara Moratu i vratara Jésusa Collada biti jedini igrač iz omladinske škole koji će se pridružiti ekipi na turneji po SAD-u i biti dio prve ekipe. Nacho je pritom dobio i čast naslijediti broj Raúla Albiola – 18. Ipak, osim priprema, Nacho se nije naigrao te je većinom bio dio Real Madrid Castille, druge ekipe Blancosa koja se natjecala u 2. i 3. španjolskoj ligi.

Slična situacija nastavila se i u sljedećih nekoliko sezona, a polivalentni Nacho koji je mogao pokriti sve pozicije u obrani, jednostavno nije uspjevao dobiti priliku za minute pored Sergija Ramosa, Varanea, Pepea, Carvalha na stoperskim pozicijama te Marcela, Coentraa, Carvajala i Arbeloe na bekovskim pozicijama. Možda bi neki igrači na njegovom mjestu razmišljali o odlasku, no ne i dobri vojnik Nacho. On je prihvatio svoju rolu i strpljivo čekao pravo vrijeme za koje je vjerovao da će doći. U razdoblju od 2011. do 2016. godine Nacho je upisao tek 55 nastupa, od čega je većina bila ulascima s klupe, nastupima u slučaju ozljede ili kartona konkurentnih suigrača ili u kup natjecanjima. Real Madrid je osvajao naslove u europskim i domaćim natjecanjima, a netko bi se na Nachovom mjestu osjećao kao prolaznik, no ne i Nacho. On je marljivo i strpljivo radio i čekao svoju priliku, onako kako to dobrom vojniku i priliči.

Kako i narodna poslovica kaže, tko čeka, taj i dočeka. Zinedine Zidane imenovan je za glavnog trenera Real Madrida u siječnju 2016. godine, a baš je on bio taj koji je prvi dao pravu priliku Nachu. Kao što kao igrač, Zidane nije mogao bez Pavona, tako ni trener Zidane nije mogao bez Nacha. U sezoni 2016./2017. Nacho je upisao 39 nastupa u svim natjecanjima, upisavši pritom 3 pogotka i nadodavši 4 asistencije. Jedan od tih pogodaka bio je i luckasto izvedeni slobodni udarac protiv Seville, kojeg možete vidjeti ovdje. Nacho je tim pogotkom pokazao da više nije spreman biti prolaznik i onaj koji čeka da mu se stvari dogode, već da je on taj koji će preuzeti odgovornost, nametnuti se i postati lider ove ekipe. Njegove dobre igre na stoperskoj poziciji ili lijevom beku istisnule su i do tada neprikosnovenog Marcela iz sastava, a Real Madrid je stigao do prvog naslova prvaka nakon 5 godina apstinencije.

Nakon što je prethodna 3 finala Lige prvaka proveo gledajući s klupe, u finalu 2018. godine bio je s druge strane devize “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”. Ozljeda Carvajala značila je njegov ulazak u igru i sudjelovanje u 4. osvojenoj Ligi prvaka u karijeri, a zbog navedene ozljede suigrača je Nacho bio i prvotimac na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pritom zabivši sjajan pogodak Portugalu, iako ga je namučio donedavni suigrač Cristiano Ronaldo koji je postigao hat-trick za konačnih 3:3 u iberijskom derbiju.

Danas, u 33. godini života, Nacho igra najbolji nogomet karijere. Dobar u skok igri usprkos ne pretjeranoj visini od 180 cm, siguran u igri, bez riskantnih rješenja i s dobrom sposobnošću odlučivanja kad loptu poslati na sedmi red tribina, a kad s njom u nogama krenuti u napad, zbog čega i po utakmici gubi loptu tek nešto više od 4 puta. Ne predvodi ligu niti u jednoj statističkih kategorija, što je u sukladnosti s njegovim opisom posla. Iako i dalje nije neprikosnoveni prvotimac, posebice ne u onim najbitnijim utakmicama, uspjeva se izboriti za svoje minute ma s kim god se borio za njih. Mendy, Alaba, Rüdiger, Militao ili netko peti, Nacho je uvijek spreman uskočiti.

U srpnju 2021. godine potpisao je dvogodišnji ugovor koji ističe ovoga ljeta, a Nacho je svjestan da mu do kraja karijere ne preostaje puno, iako je u optimalnoj fizičkoj formi. Klub tvrdi kako mu je ponudio prijedlog novog ugovora, no Nacho ga još uvijek nije prihvatio. Iskočio je iz svoje uobičajene rutine početkom sezone i medijima se žalio na nedostatak minuta. Poznavajući nepisano pravilo Real Madrida, igračima starijima od 33 godine obično se nude maksimalno jednogodišnji ugovori, a pitanje je hoće li Nacho nakon cjeloživotne vjernosti bijelom dresu, odlučiti svoju sreću za kraj karijere potražiti negdje drugdje kao i brojna Madridova djeca i višegodišnji igrači prije njega: Casillas, Raul, Ramos, Marcelo, Guti, Cristiano Ronaldo, da samo spomenemo neke. S druge strane pregovaračkog stola bit će njegov zastupnik, hrvatski menadžer Andy Bara koji će zasigurno dati sve od sebe da zaštiti interese svojeg klijenta.

Ne treba smetnuti s uma da je Real Madrid obitelj u kojoj je Nacho iz Maroka letio privatnim avionom Florentina Péreza povodom rođenja svojeg četvrtog djeteta, a zatim se i vratio na vrijeme za utakmicu protiv saudijskog Al-Hilala. Nakon 5 osvojenih Liga prvaka, 5 FIFA Svjetskih prvenstava, 3 La Lige, 4 UEFA Superkupa, 1 Cope del Rey, 4 španjolska Superkupa te 310 nastupa i 16 golova i 9 asistencija, dobri vojnik Nacho mora odlučiti hoće li napustiti svoje mjesto u Real Madridu ili će svoje mjesto pod suncem potražiti negdje drugdje.

Komentari

Povezano