Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dobro nije dovoljno protiv Real Madrida

Nakon odlično odrađenog posla u prvoj utakmici, Real Madrid je došao na Stamford Bridge s prednošću od 2:0. U prvoj utakmici je momčad Carla Ancelottija bila superiornija te je zasluženo pobijedila. Iako je moglo završiti i gore po Chelsea, u uzvratnu utakmicu su ušli s dva gola zaostatka koja se mogu nadoknaditi. Međutim, kako bi nadoknadili zaostatak, potrebno je pružiti puno kvalitetniju predstavu od one iz prvog susreta.

Lampard je ovog puta bolje postavio momčad

Iako nije izgledalo tako na papiru prije utakmice, Lampard je postavio ofenzivniju postavu na teren. Njegova momčad je ovog puta izišla u 3421 formaciji; Havertz je počeo kao centralni napadač te su mu s lijeve i desne strane potpora bili Gallagher i Kanté kojeg nismo prije viđali na ovakvoj poziciji. Kai Havertz je donio prema naprijed ono što Félix i Sterling nisu mogli u prvoj utakmici. Nijemac je vezao stopere na sebe te je bio u puno boljem stanju osvajati duele protiv obrane Reala; Havertz je sinoć osvojio 4/5 duela na tlu, Sterling i Félix su  kombinirano osvojili 4/13 duela u prvom susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosječne pozicije igrača Chelsea u prvoj (lijevo) i jučerašnjoj (desno) utakmici protiv Real Madrida, Izvor: SofaScore

Chelsea je igrao puno višu liniju nego u prvoj utakmici te je dolazio u zadnju trećinu s većim brojem igrača. Oba beka su se podizala visoko te je Chelsea odlučio pritisnuti Real. Reece James bi odlazio na 20-tak metara od gola Reala kako bi pritisnuo Camavingu, Cucurella bi također odlazio visoko pritisnuti Carvajala, te bi stoperi agresivno igrali 1 na 1 s napadačkim tercetom Reala. Najagresivnije se išlo na Viníciusa Júniora kojeg je Fofana pratio i kada bi se Brazilac spustio u svoju polovicu. U prvome dijelu je to bilo veoma uspješno te je Brazilac osvojio samo 4/10 duela.

Pressing Chelsea, zaokruženi su James koji napada Camavingu i Fofana koji čuva Viniciusa

Ako nije pokvareno, nemoj popravljati

Carlo Ancelotti je treću uzastopnu utakmicu preko tjedna poslao istu prvu postavu. Real je ponovno bio strpljiv u posjedu, napadali su većinom po desnoj strani napada gdje bi stvarali trokute te pokušavali brzom promjenom smjera proigrati Viníciusa na drugoj strani. S obzirom na to da je Chelsea bio bolje postavljen te je Real imao prednost od 2:0, ekipa Carla Ancelottija nije pritiskala protivnika kao i u prvom susretu.

Reece James: Glavni pokretač napada Chelsea

„Plavi“ su u prvome poluvremenu odigrali vrlo dobro. Domaći su svoje šanse kreirali preko bočnih strana te bi iz tih pozicija upućivali ubačaje u kazneni prostor Reala. Chelsea je jučer uputio 28 ubačaja. Ako to želimo ubaciti u kontekst prve utakmice, na Santiago Bernabeu su obje ekipe kombinirano uputile 30 ubačaja. Većina napada je išla po desnoj strani gdje je operirao najbolji igrač Chelseaja Reece James. Englez je u prvom poluvremenu imao 4/4 driblinga, 2 ključna dodavanja te 1 kreiranu veliku priliku koju Cucurella nije uspio iskoristiti na samom kraju prvoga dijela.

Reece James protiv Real Madrida, Izvor: SofaScore

Chelsea je dobro započeo i drugo poluvrijeme. U 52. minuti Kanté dobiva još jednu dobru priliku, ali ju promašuje. Lampard nije direktno kriv što je Francuz promašio jer ne može on pucati umjesto njega. Međutim, s razlogom Kanté većinu karijere igra centralnog veznog te se samo možemo pitati što bi bilo da je Lampard započeo s pravim ofenzivnim veznim na toj poziciji.

Klasični Real Madrid

Real Madrid je ušao u svoje treće polufinale Lige prvaka u posljednje tri godine. U posljednjih 9 sezona, 5 puta su osvajali najprestižnije klupsko natjecanje. Ova momčad ima rutinu te zna koliko im je potrebno da bi pobijedili u svakom dvomeču. Chelsea je igrao visoku liniju u kojoj su stoperi čuvali 1 na 1 napadače Reala te nisu smjeli pogriješiti ili će u suprotnom biti kažnjeni. Ancelotti je znao da stoperski trio Chelseaja nije savršen te da će njegova momčad imati prilike. Chelsea je u 58. minuti pogriješio i Real je to iskoristio.

Pogreška Chalobaha (plava zvjezdica) u začetku prvog gola Rodryga (narančasta zvjezdica)

Stoperi Chelseaja su branili 1 na 1 napadače Reala te su držali visoku liniju. Chalobah je ostao previše udaljen od Rodryga, Militão je to uočio te uputio dugu loptu prema mladom Brazilcu. Chalobah je pokušao ispraviti grešku, ali Rodrygo je bio prebrz za njega te je Real rutinski realizirao šansu u gol. Nakon primljenog gola, Lampard je uveo svoje skupo plaćene napadače te je otišao u dodatni rizik. Ancelotti je izvadio Benzemu i uveo Tchouaménija te zatvorio utakmicu. U obrani Chelseaja su se stvorile pukotine te je Rodrygo zabio svoj drugi pogodak. Real je u drugom poluvremenu imao samo 4 udarca. Ekipi s tolikom individualnom kvalitetom je to bilo dovoljno da postignu 2 gola i s uvjerljivih 4:0 slave u ovom dvomeču.

Dobro nije dovoljno

Chelsea je dvije trećine utakmice odigrao dobro. Kreirao je šanse, ali nisu ih uspjeli zabiti. Problem je u tome što su odigrali samo dobro. Kao što kaže izbornik Zlatko Dalić u popularnoj TV reklami za PBZ: „Dobro nije dovoljno, mora biti odlično.“ Kada igrate protiv Real Madrida, morate savršeno odraditi i napadačku i obrambenu fazu igre ako želite pobijediti. Svoje prilike morate zabiti te ne smijete griješiti u obrani; Chelsea je promašio svoje te je pogriješio u obrani dovoljno puta da ga Real kazni.

Rodrygo protiv Chelsea; Izvor: SofaScore

Ova generacija igrača u Real Madridu zna kako igrati u Ligi Prvaka. U polufinalu ih vjerojatno čeka Manchester City koji je prvi favorit za osvajanje ovog natjecanja. Međutim, momčad Pepa Guardiole je bila i favorit prošle godine te je bila dominantnija momčad većinu dvomeča pa su svejedno izgubili od “Kraljevskog kluba”.

Komentari

Povezano