Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dok neki imaju probleme, Hrvatska rutinski odrađuje posao

Hrvatska reprezentacija je upisala drugu pobjedu u rujnu tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Nakon što su razbili Latviju s 5:0, naši reprezentativci su upisali i pobjedu nad Armenijom rezultatom 1:0 u gostima. Iako je rezultat bio manje dojmljiv, stanje na terenu nije bilo puno drugačije od onoga na Rujevici. Jedino što je nedostajalo su golovi.

Hrvatska je protiv Latvije upisala 28 udaraca, od čega je bilo 8 velikih šansi, a očekivani broj pogodaka je bio 3,84. Nadmašili su naši igrači xG zabivši pet pogodaka u toj utakmici, a ta realizacija je izostala u Armeniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj je utakmici Hrvatska pucala 26 puta te je ponovno kreirala 8 velikih šansi za ukupni xG od 3,46. Promašeno je čak sedam velikih prilika, no jednostavno, takve stvari se tu i tamo dogode. Upravo je Hrvatska kroz svoju povijest često bila žrtva u takvim utakmicama kada je pobjeda morala biti upisana, no nešto bi se neočekivano dogodilo što bi nas zavilo u crno. Uostalom, zadnji takav primjer je bio ne tako davno protiv Walesa.

Za razliku od te utakmice, Hrvatska je kreirala puno više i to je ono što je u konačnici i važnije od same realizacije, koliko god je ona krucijalna za konačni rezultat. Hrvatska je u Armeniji drugu utakmicu zaredom pokazala da je protiv takvih momčadi izuzetno dominantna i da u pravilu ta utakmica koja je završila pobjedom od samo 1:0 na neki drugi dan može biti pobjeda od 5:0.

Igrački je sve bilo jasno. Bila je ovo još jedna potvrda da su Gvardiol i Šutalo stoperski par svjetske klase, da Modrić i Brozović i dalje mogu operirati sredinom terena neovisno o godinama i ligi u kojoj igraju, da Ivanušec u ovom sistemu može dobro funkcionirati, da Kramarić i Perišić mogu u bilo kojem trenutku nešto napraviti čak i kada se čini da je situacija na terenu utišana, te da geometrijski u posjedu izgledamo jako dobro.

Možemo nabrajati i ostale igrače i tražiti im vrline i mane nakon ove utakmice, možemo predbacivati ekipi da si je zakomplicirala stvari kako je susret odmicao kraju jer nisu potvrdili pobjedu ranijim drugim golom, da i dalje ne znamo što ćemo s tim desnim krilom i tko bi trebao biti napadač, no realnost je da se ne radi o toliko kritičnim problemima koji Hrvatsku udaljavaju od statusa europske i svjetske velesile što ona je.

Brojne momčadi pred nadolazeći Euro se suočavaju s puno većim problemima nego li ih ima Hrvatska. Njemačka kao domaćin ima katastrofalne pripreme te su po prvi puta u povijesti smijenili izbornika. Italija se opet muči sa Sjevernom Makedonijom te im je trenutni status u kvalifikacijskom skupini nesiguran. Španjolska je u svojoj skupini iza Škotske i nije nužno da će biti prva do kraja kvalifikacijskog ciklusa.

Da, dogodio nam se Wales. Kao što se Engleskoj dogodila Ukrajina, Belgiji Austrija, Danskoj Kazahstan, Švicarskoj Kosovo. U tom ešalonu najjačih europskih momčadi i onih srednjeg ranga, jedino Portugal i Francuska izgledaju baš ozbiljno uvjerljivo, s time da Portugal ipak ima osjetno lakšu grupu u kojoj su Luksemburg, Lihtenštajn, BIH, Island i Slovačka. U principu smo tu negdje gdje i većina onih najjačih, dok je jedan dio renomeom jačih ekipa i u goroj poziciji od naše.

Hrvatska ide k tome da po prvi put u svojoj povijesti bude u prvoj jakosnoj skupini prilikom formiranja grupa na nekom velikom natjecanju. Latvija je najslabiji protivnik u skupini, no Hrvatska je Armeniji, ekipi koja je na 7 bodova i koja je dobila Wales, uzela bod Turskoj i bila blizu tome da uzme još jedan, napravila na terenu istu stvar. Stoji da je u globalu i Armenija protivnik protiv kojeg Hrvatska mora biti favorit, no igrati jednako uvjerljivo i doma protiv Latvije i u gostima kod njih je samo razlog za pozitivu. Postali smo momčad koja melje tamo gdje mora, a golovi ako nisu došli sada, će doći već idući put.

Komentari

Povezano