Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Don Fabio: Miljenik publike

Fabio Fognini vraća se u Umag, turnir na kojem Talijan ima lijepa sjećanja. Prije 13 godina tamo je sa svojim sunarodnjakom Simoneom Bolellijem osvojio titulu u parovima; 2013. godine je upisao poraz u finalu pojedinačne konkurencije da bi 2016. napokon došao do titule, pobijedivši Andreja Martina u finalu.

Iako ima 37 godina zbog čega je na zalasku karijere i turnir u Umagu će ove godine biti nikad jači, Fogninia se ne smije otpisati jer će u ždrijebu biti “nagazna mina” za svakoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ludi” Talijan koji će iza sebe ostaviti respektabilnu karijeru

Oni koji su novi u tenisu sigurno nemaju puno saznanja o tome što je i tko je Fabio Fognini, ponajviše zbog toga što se u zadnje vrijeme ne pojavljuje na najvećoj sceni. O njemu su mogli čuti od onih koji su malo duže u tenisu. Fognini je jedan od onih koji na terenu često pokazuju svoju talentiranost. Kako to inače biva, oni najtalentiraniji na terenu najčešće izazivaju kontroverze. Osim njegovog specičnog tenisa, česte su i njegove rasprave sa sucima zbog kojih nerijetko bude kažnjen ili se u nastavku meča potpuno raspadne. Zbog toga ga češće neopravdano uspoređuju s Benoitom Paireom umjesto s nekim od uspješnijih tenisača.

Teniski fanatici pamtit će ga i po jednom i po drugom. Njegov stil na teniskom terenu uvijek je bio prepoznatljiv. Elegantan trk, ako to možemo nazvati trkom i nonšalantno udaranje loptice koja je u penjanju su svakako karakteristike po kojima možete pamtiti “velikog” Talijana. Sa svojih 178 centimetara visine, Fognini nije “teniski” građen te ga je možda to i onemogućilo da ostvari rezultate za koje sigurno ima talent.

Unatoč tome, u karijeri je upisao jedan Grand Slam naslov, prije devet godina na Australian Openu u paru s Bolellijem koji je ove godine već izgubio dva finala na Grand Slam razini u parovima. Međutim, koliko god velik uspjeh bio osvajanje Australian Opena, ono što je Fognini napravio 2015. jedan je od najvećih uspjeha u svijetu tenisa.

Prije devet godina, u Rio de Janeiru pobijedio je “Kralja zemlje”, Rafaela Nadala. Jedna pobjeda na zemljanoj podlozi zalomi se protiv Nadala, no Fognini je isto napravio i u Barceloni. To su ujedno bila i dva uzastopna njihova susreta na zemlji čime je Talijan postao tek drugi igrač koji je Španjolca nakon napunjenih 18 godina pobijedio dva puta zaredom na zemlji. Naravno, drugi igrač je bio Novak Đoković.

Što Fognini predstavlja?

Osim elegancije i ludosti na terenu, Fognini je posljednji predstavnik talijanske generacije “zemljaša”. Njegov najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji Grand Slamova je četvrtfinale Roland Garrosa, a jedini Masters u karijeri osvojio je u Monte Carlu gdje je po treći put pobijedio Nadala na zemlji. U finalu je pobijedio Dušana Lajovića za svoju prvu i posljednju Masters titulu.

Fognini je svojim pristupom na terenu, a i van njega popularizirao talijanski sport i jedan je od najzaslužnijih što talijanski tenis cvjeta danas. Možda njegovo ponašanje na terenu nekad nije nešto na što bi se trebalo ugledati, njegovi teniski uspjesi su priča za sebe. On je 2022. postao prvi Talijan u Open eri koji je došao do 400 pobjeda te je letvicu postavio visoko čak i za talentiranog Jannika Sinnera.

Posljednjih par godina njegov tenis donosi mu toplo-hladne uspjehe. Fognini konstantno pleše na granici TOP 100 tenisača te mu motivacija na turnirima ovisi o tome koliko je blizu neki Grand Slam. Što je bliže Grand Slam sezona, to su veće šanse da ćete Don Fabija vidjeti na Challenger razini.

Foto: ATP Umag

Hoće li Umag biti “Last dance” velikana?

Tenis kakvog ga znamo polako nestaje. Najveće legende sporta zbog kojih moja generacija prati ovaj sport polako odlaze u mirovinu. Stan Wawrinka na pragu je četrdesete, Andy Murray stalno vuče neke ozljede, Gael Monfils i Richard Gasguet su također na zalasku karijere, a ni Fognini više nije mlad. Odnedavno 37-godišnjak tu i tamo zabljesne, no sve je manje “ulja u svići” te je izglednije kako će i legendarni Talijan ubrzo objaviti kako će se oprostiti od najljepšeg sporta.

Ipak, u Wimbledonu, po uzoru na Bornu Goju, obojao se u plavo te niže dobre rezultate. Izborio je tamo treće kolo gdje je imao lijepu priliku za uspjeh karijere u Londonu, no zaustavio ga je Roberto Bautista Agut, nekadašnji polufinalist Wimbledona.

Što se tiče Umaga, tamo od Fogninija možete očekivati sve. Ako dođe motiviran, očekujte veličanstvene predstave. Čini se kako mu motivacije ne bi trebalo manjkati s obzirom na to da je u Gstaadu, turniru također na zemljanoj podlozi, izborio četvrtfinale.

U slučaju da ne bude raspoložen za tenis onda očekujte opuštenijeg Fogninija na umaškim zabavama. On će biti šesti predstavnik Talijana u jakom ždrijebu Umaga, ali zasigurno će biti najzabavniji od svih.

Ono čemu se mi nadamo je da ždrijeb u nekoj od rundi turnira spoji dva teniska boema, Stana Wawrinku i Fabija Fogninija kako bi ljubitelji tenisa došli na svoje. Njih u Hrvatskoj sigurno ne fali, stoga bolju pozivnicu od toga da će veliki Fabio biti u ždrijebu Plava Laguna Opena ne možete dobiti.

Komentari

Povezano