Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Dva hit napadača Bundeslige

Ako je njemačka Bundesliga po ičemu poznata to su zasigurno dvije stvari: utakmice s puno golova i vrhunski napadači. Prošla sezona je uspjela zadržati ovaj prvi parametar, jer znamo dobro kako većina njemačkih klubova igra i koliko su privrženi napadačkom nogometu.

Ipak, odlaskom Roberta Lewandowskog i Erlinga Haalanda, te ozljedom Patricka Schicka koji je propustio dobar dio sezone, osjetila se velika praznina kada su napadači u pitanju. Na to sve, Sebastianu Halleru je pred početak sezone dijagnosticiran rak testisa, te je i on imao veliku pauzu sve do veljače ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatak da su najbolji strijelci Christopher Nkunku i Niclas Füllkrug postigli samo 16 golova za titulu najboljih strijelaca lige, što je najmanje ikada u povijesti Bundeslige, te su srušili ovaj negativni rekord od 17 golova za najboljeg strijelca lige, kojeg su do tada držali Thomas Allofs, Roland Wohlfarth i Fredi Bobic.

Akvizicijom Harrija Kanea, te potpunim ozdravljenjem Sebastiana Hallera, ali i dolaskom Niclasa Füllkruga u Borussiju Dortmund, gdje se očekuje da nadmaši brojke iz prethodne sezone s obzirom na to da je sada u dosta kvalitetnoj momčadi, javnost u Njemačkoj se pripremila na novu trku za najboljeg strijelca. Onako kako se nekad gledalo Lewandowskog protiv Haalanda, Aubameyanga, Mandžukića, pa čak jedne sezone i Basta Dosta i Alexandra Meiera i mnoge druge.

Na kraju, ove sezone dobili smo bombastičan start dva napadača i vjerojatan početak utrke između njih, no to su dva imena u koja nitko, izuzev Lothara Matthäusa, nije očekivao – Victor Boniface iz Bayer Leverkusena i Serhou Guirassy iz VFB Stuttgarta!

Kada je u pitanju Boniface, u njegovom slučaju riječ je o napadaču kod kojeg golovi nisu jedina stvar na koju treba obratiti pažnju. Štoviše, ima jednak broj golova kao Harry Kane, odnosno postignuta četiri i jedan manje od Jonasa Winda iz Wolfsburga, ali ono što razdvaja nigerijskog reprezentativca od danskog jeste to koliko on sudjeluje u samoj igri Leverkusena i koliko je bitan vijak u viziji koju je Xabi Alonso zamislio s ovom ekipom. Ista stvar se mogla vidjeti u njegovom prethodnom klubu, odnosno Royale Unionu gdje se nije naobarao rekorda, ali je sa svojim stilom igre bio konstantna opasnost i u ligi i u Europi.

Poznato je koliko je u modernom nogometu od devetke potrebno da bude i desetka i spoj između napada i sredine, a Boniface je pravi primjer toga. Zapanjujuće je koliko se dobro “poznaje” s loptom te koliko je učinkovit u driblinzima jedan na jedan i koliko progresivno i efektivno iznosi loptu kroz protivničke linije, a kada mu na to pridodate fizikalije koje su zapanjujuće, dobijete igrača kojeg je jedino moguće zaustaviti ako ga zonski odsiječete od igre, jer u obrani čovjek na čovjeka bar za sada ne pokazuje znakove slabosti.

Dayot Upamecano je to prethodnog petka najbolje osjetio na svojoj koži. Vidjelo se koliko je imao problema kada bi ostajao u jedan na jedan situaciji s 22-godišnjakom, iako je znano koliko je Upamecano prošle sezone bio učinkovit u takvim duelima protiv Roberta Lewandowskog, Lautara Martineza i Kyliana Mbappéa u Ligi prvaka. Boniface je čak uspio zabilježiti 17 kontakata sa loptom u Bayernovom šesnaestercu, što za sada nikome nije pošlo za rukom u Ligama petice u ijednoj utakmici ove sezone. Nigerijski napadač jednostavno ima savršen osjećaj kada treba krenuti u otvoren prostor i ući u šansu.

Statistika Bonifacea u usporedbi s drugim napadačima u ligama Petice, Izvor: FB ref

Ipak, Boniface nije samo jednodimenzionalni napadač, a u svom arsenalu ima još jednu vrlo bitnu stavku koja je možda i krucijalna za modernog napadača, osim ako niste Erling Haaland. No, čak i norveški stroj za golove polako radi na tom segmentu, a to je vrlo dobro donošenje odluka u ključnim situacijama. Demonstrirao je to baš protiv Bayerna gdje je stativa spriječila Floriana Wirtza da ne omogući svom suigraču treću asistenciju ove sezone, a i u prvom smo kolu protiv RB Leipziga vidjeli koliko je ubojit u tranziciji i koliko je sjajno pronalazio suigrače u otvorenom prostoru. Ono što je Apotekarima bila jedina boljka prošle sezone su utakmice protiv ekipa koje se brane usko i to se najbolje pokazalo protiv Rome gdje nisu uspjeli ni na koji način probiti zid kojeg je Jose Mourinho postavio, ali s obzirom na to da sada imaju devetku s ovakvim atributima i sposobnosti da zna progresivno probijati protivničke linije kao što smo mogli vidjeti, čini se da je Alonso pronašao penicilin za taj problem. Ujedno je pokazao da i kada njegova ekipa ne može stvoriti instant priliku, da on uspijeva sam sebi stvoriti izglednu priliku što je odlika samo onih najelitnijih ofenzivnih igrača.

20 milijuna eura koliko su trenutni lideri tabele uložili možda jeste veliki novac za njemačke pojmove, ali ukoliko on nastavi sa ovakvim utakmicama, cifra za koju bi potencijalno mogao napustiti ovaj klub će biti znantno veća od ove za koju je došao.

S druge strane, trenutno vodeći strijelac Bundeslige Serhou Guirassy nije novo ime koje gledamo na njemačkim terenima, ali ove sezone ono što od njega vidimo na terenu, bar za sada, je puno učinkovitija igra.

U pitanju je igrač koji je većinu svoje karijere proveo u Francuskoj, a bundesligašku avanturu je započeo u Kölnu gdje se nije puno naigrao i postigao je samo 6 golova u 31 nastupa. Povratkom u francuski Amiens se vratio u život, te u sezoni 2019./2020. uspio postići devet pogodaka u 23 nastupa, prije nego je uslijedio prekid sezone zbog pandemije COVID-19. Dobre partije je primijetio Rennes koji ga je odmah tog ljeta doveo u svoje redove, ali učinak jednostavno nije bio onakav kakav se možda očekivao, iako je prve sezone upisao 10 golova u 27 prvenstvenih utakmica, da bi naredne i ujedno posljednje sezone prije dolaska u Stuttgart, postigao njih devet u 37 nastupa.

Iako je već sada prešao i polovinu od tih 12 golova koje je dao prošle sezone, reprezentativac Gvineje je već prošle sezone pokazivao male naznake onog što trenutno gledamo, jer je tih 12 pogodaka postigao u samo 24 nastupa u Bundesligi, te je dobar broj utakmica propustio zbog ozlijede, a neke je igrao čak manje od 30 minuta upravo zbog istih problema.

Sjajne partije je primijetio ni manje ni više nego Lothar Matthäus koji je u toku ovog prelaznog roka izjavio kako bi Bayernu bilo bolje da upravo krenu po Guirassyja nego po Harrija Kanea i da bi s njim mogli puno više profitirati s obzirom na to da je 30-godišnji kapetan Engleske reprezentacije koštao bavarskog giganta čak 100 milijuna eura uz otkupnu klauzulu čija se cifra i dalje ne zna, dok prema Transfermarktu 27-godišnji Gvinejac ima procijenjenu tržišnu vrijednost na 14 milijuna eura.

Većina ljudi se podsmijavala legendarnom Matthäusu na ovoj izjavi, da bi ga sada uvelilo citirala, jer je njegov miljenik postigao čak osam golova u uvodna četiri kola, a jedini bolji omjer golova u prve četiri utakmice njemačkog prvenstva ima samo Peter Mayer, koji je u sezoni 1967./1968. postigao devet pogodaka u istom broju utakmica kao i Guirassy.

Iako nije toliko plemenit u prenošenju lopte kao Boniface, ono u čemu je Guirassy u prednosti nad njegovim rivalom je segment zračnih duela i segment dodavanja. Napadač Bayera je viši za 6 centimetara i izgleda fenomenalno fizički, no Stuttgartova devetka se u zračnim duelima bolje snalazi za sada i dobija ih u većem omjeru, a kada pridodamo da na ovaj segment igre ima pristojnu sposobnost dodavanja i dobar postotak uspješnosti po tom pitanju, ne biste voljeli imati ovog igrača u duelu ako ste defenzivac. Također, mora se pohvaliti i njegova defenzivna aktivnost bez obzira što važi za napdača koji više voli i zavisi od igre u protivničkom kaznenom prostoru.

Iako u šesnaestercu više zavisi od kreiranih šansi nego što li ih sam može kreirati driblingom, snalaženje u istom prostoru je na dobrom nivou i ima taj famozni njuh za gol koji se spominje kod svakog golgetera. Baš je protiv Mainza to i zorno demonstrirao, kad se moglo uočiti kako se zna snaći bez obzira na situaciju koja je pred njim. 

Statistika Guirassyja u suporedbi s ostalim napadačima u ligama Petice, Izvor: FB ref

Jedina mana koju možemo istaknuti jest da u utakmicama kada Stuttgart jednostavno ne bude mogao probijati protivničke linije kao što je to bio slučaj do sada, moglo bi se dogoditi da ga protivnici lako odvuku od opasnosti. Guirassy itekako ovisi o suigračima za kreiranje prilika, no svima je jasno da će sljedeće ljeto puno jači klubovi jako zagristi za njega ako uspije ostati zdrav i ako uspije zadržati bar polovinu ovog nivoa na kojem se trenutno nalazi. Veliki udio u tome će imati završnica koja je sada na jako dobrom nivou, a ako je bude zadržao u kontinuitetu, može postati onaj tip napadača kojem neće trebati puno prostora da se snađe i kazni bilo kakvu neopreznost protivničkih igrača.

Stuttgart u svojim rukama možda ima i rekordnu prodaju u povijesti kluba i sigurno je da je ovaj igrač konačno privukao pažnju općeg dijela javnosti na MHPArenu poslije jako dugo godina, usudimo se reći još od doba kada je Mario Gomez bio njihova ubojita devetka i tadašnji hit napadač Bundeslige!

Jedno je sigurno, a to je da ćemo se ove sezone u Njemačkoj nagledati kvalitetnih napadača te da će stvari još više eskalirati kako momčadi budu ulazile u formu. Nadamo se da će oba ova igrača uspjeti proći kroz ovu sezonu bez ozbiljnijih ozljeda jer potencijalni plafon im je visok, a bez njih će njihovi klubovi dosta teško ostati na ovoj razini na kojoj su sada.

Komentari

Povezano