Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Enzo Le Fee napušta Lorient. Trebao bi ga željeti svaki klub svijeta

Francuski Lorient je jedna od zanimljivijih nogometnih priča Europe u zadnjih par godina. Klub je to koji je u 21. stoljeću plesao između prve i druge francuske lige, a u sezoni 19/20 su se vratili u Ligue 1 nakon što su u tri prethodne sezone igrali u Ligue 2. U prve dvije sezone njihove nove ere u najvišem rangu francuske lige su završili na 16. mjestu, dok ove sezone drže trenutno 10. mjesto.

Čerupanje kluba

Lorient je nakon prvih 11. kola bio puno bolje plasiran. Bili su drugi u ligi te su se borili s PSG-om za prvo mjesto. Uslijedilo je nekoliko slabijih rezultata, a u siječnju i ono neminovno. Rasprodaja ključnih igrača. Lorient je jedan od onih francuskih klubova koji izuzetno dobro odgaja svoje mlade igrače, ali i čija skaut služba radi fantastičan posao u pronalasku potentnih francuskih igrača afričkih korijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije sezone je iz njihovih redova Illan Meslier otišao u Leeds gdje ističe kandidaturu za prvog golmana Francuske. Prošle je sezone krilni napadač Yoanne Wissa otišao u Brentford gdje je postao ozbiljan kotačić u napadu koji predvodi Ivan Toney. Početkom ove sezone je još jedan krilni napadač, Armand Lauriente, prodan u Sassuolo gdje je do sada zabio sedam golova u dvadeset ligaških nastupa.

Ova zima je donijela novo čerupanje Lorientovih najvrednijih eksponata. Dango Outtara, još jedan napadač, je prodan za skoro 23 milijuna eura u Bournemouth, dok je prvi golgeter kluba, Terem Moffi, otišao na posudbu u Nicu koja ga na kraju sezone mora otkupiti za 30 milijuna eura.

Rasprodaja igrača je Lorient gurnula vjerojatno predaleko od borbe za Europu, a trend će se nastaviti jer je odlazak na kraju ove sezone najavio i nogometaš koji je u klubu od svoje osme godine, Enzo Le Fee.

Igrač koji bi odgovarao svima

Le Fee je rođen 2000., a svoju nogometnu karijeru je započeo u lokalnom klubu imena La Vigilante FL Keryado. Sa svojih 8 godina je upisao školu nogometa u Lorientu gdje će mu ovo biti njegova zadnja sezona. Le Fee je na zimu 2018. potpisao prvi profesionalni ugovor s Lorientom, a nakon samo jedne sezone igranja što za drugu ekipu Lorienta, što nešto sitno za same seniore u drugoj ligi, je pozvan u francusku u20 reprezentaciju.

Kroz godine je Le Fee napredovao, a od sezone 19/20 je postao nezamijenjivi dio momčadi Lorienta. U ovoj i prošloj sezoni je Le Fee eksplodirao, a sada je i dio francuske u21 ekipe gdje su i supertalenti kao Rayan Cherki, Amine Gouiri, Benoit Badiashile i brojni drugi. Samo od igrača dostupnih za u21 ekipu Francuska može napraviti tri kompetitivne postave, a Le Fee je centralna figura u onoj prvoj.

Le Fee je igrač kojeg Lorient najčešće koristi kao jednog od pivota u formaciji 4-2-3-1. Međutim, Le Fee je kroz svoju karijeru igrao praktički svaku ulogu sredine terena koja se može zamisliti. Bio je šestica, osmica, desetka, pozicioniran je bio i na lijevoj i desnoj strani veznog reda, a čak je znao igrati i krilo. U svakoj od tih uloga je Le Fee stekao razumijevanje iste što ga danas čiti nevjerojatno sposobnim nogometašem na oba kraja terena.

Njegove dodavačke sposobnosti, stvaranje prostora, nošenje s protivničkim pritiskom i prijenos lopte su već sada na elitnoj razini. Iako je njegov doprinos najvidljiviji na protivničkom dijelu terena, Le Fee je izuzetan i kada se treba povuči dublje kako bi on otvorio napad. Njegova igra podsjeća izuzetno na najbolje igre Marca Verrattija, a dobar primjer toga je objavio i sam Lorient na svom službenom kanalu. Le Fee prilazi zadnjoj liniji da otvori napad, driblingom prenosi loptu, dobro odigrava, a na kraju i sam puca na gol.

Brojke nam govore da je u zadnjih godinu dana Le Fee u top 6% veznjaka po broju očekivanih asistencija, u top 9% po progresivnim nošenjima, u top 4% po broju ključnih dodavanja, u top 6% po broju odigranih akcija koje završe udarcem te u top 2% po broju uspješnih prelazaka protivnika driblingom.

Njegovo nisko težište omogućuje nagle promjene smjera i brzinu kretanja instantno, a pri tome ima izuzetan prvi dodir i tehniku pri čemu vješto barata unutarnjim i vanjskim dijelom kopačke zbog čega se čini kao da mu je lopta zalijepljena za noge čitavo vrijeme. Specifična stvar je i što to jednako dobro zna raditi s lijevom nogom iako mu je desna noga jača. Radi se o strašnoj napasti u 1 na 1 igri te o nogometašu koji je super otporan na presing protivnika što je jedna od najtraženijih vještina u nogometu danas.

Broj očekivanih asistencija i broj ključnih dodavanja jasno govori da se radi o dvostrukoj prijetnji na terenu. Kao što svoju ekipu može pogurati naprijed driblingom, njegove lopte koje režu obrane su mu još jedno vanserijsko oružje. Iako je termin predasistencije postao pomalo predmet sprdnje u našim medijima još od doba kada ga se koristilo za poteze Luke Modrića, Le Fee je u konkurenciji do 23 godine drugi najbolji igrač Europe upravo u tome (nakon Pedrija). Primjer toga se vidi ovdje.

Dok drugi sjajan primjer vidimo ovdje:

Ono što je dodatni njegov plus je što ga trener zna sve više koristiti da pokrene akciju kao u situaciji iz prvog videa te će se njegova sposobnost da po potrebi bude i duboki playmaker još više razviti. Trenutno i dalje zna biti zaigran pa pokušava s ludim dodavanjem i sa svojih 20 metara. Iako mu nerijetko uspije, to je nešto na čemu još definitivno može poraditi. Valja spomenuti i da se radi o igraču jako solidnog udarca čija je preciznost na iznadprosječnoj razini za njegovu poziciju i koji može biti i opasna opcija iz prekida.

Kompletni paket

Le Fee nije samo stroj za dribling, dodavanje, kreaciju i postavljanje tempa, već je i njegova igra u obrani na razini koju bi svaki veliki klub tražio. Le Fee zna imati problema s kondicijom i ponekad zaostaje u trku natrag pri izgubljenoj lopti, ali je unatoč tome ustvari jako dobar defenzivni igrač.

Samo 5% centralnih veznih u čitavoj Europi oduzima češće loptu protivnicima, a još je i u top 14% veznjaka po broju blokiranih dodavanja protivnika. Njegova fizička statura ne dopušta doduše da bude sjajan duel igrač te će redovito u nekakvom naguravanja biti odnešen s terena, ali to nadoknađuje svojom inteligencijom. Zna kada raditi taktički prekršaj, kada uklizavati (što radi jako često, a jako precizno) i kada ići u visoki presing.

Sve to čini Le Feea kompletnim veznjakom koji će unatoč isteku ugovora na ljeto 2024. Lorientu zasigurno donijeti lijepu svotu novaca. Napoli i Dortmund su već pokazivali interes, no Le Fee je igrač kojeg vrlo lako možemo vidjeti i u Barceloni, Manchester Unitedu ili Liverpoolu. Igrače u zadnjoj godini ugovora se može ponekad dobiti po diskontnoj cijeni, ali kako praktički ne postoji klub u Europi kojem Le Fee ne bi dobro došao, Lorient će moći uživati u ratu ponudama, a Le Fee u potencijalno jako širokom izboru za nastavak karijere.

Komentari

Povezano