Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Epic Brozo

“Run Forrest, run bile su riječi koje su prolazile kroz cijelu radnju poznatog američkog filma Forrest Gump. Redatelj Robert Zemeckis napravio je priču o mladom dječaku koji je kroz život prošao sve, unatoč svojim fizičkim i mentalnim zaostatcima. Lajt motiv te nadahnjujuće priče je i Forrestova mogućnost konstantnog trčanja, bez trunke umora.

Sličnu sposobnost ima i sad već bivši hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović. Nakon 99 nastupa za hrvatski dres koji su zaključeni lošijim predstavama na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, nogometaš s najvećim kapacitetom pluća u povijesti hrvatske reprezentacije se odlučio umiroviti od reprezentativnog dresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi koraci velike karijere

Brozović je prve nogometne korake proveo u Gorici, no nedugo nakon prelazi u Udarnik. Od prvih dana, Brozović je pokazivao veliki potencijal pa nije dugo trebalo da ga primijete “veći” klubovi. Prvo su ga primijetili iz Hrvatskog Dragovoljca gdje je potpisao prvi profesionalni ugovor. U Sigetu se Brozović zadržao sve do juniora.

Tada su ga zapazili skauti Lokomotive, koji su ga na ljeto 2011. godine doveli na Kajzericu. Od tamo je krenuo njegov postepeni, ali streloviti uspon. Nakon godinu dana Kranjčevićeve iduća stanica je bila Maksimir, gdje je u redove Dinama doveden kao zamjena za tadašnjeg kapetana Milana Badelja koji je nastavio karijeru van Lijepe naše.

Sjajni nastupi u dresu Modrih privukli su pažnju tadašnjeg hrvatskog izbornika, Nike Kovača. Bio je toliko oduševljen da ga je odlučio pozvati u ekipu koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Prvo Brozovićevo veliko natjecanje s Hrvatskom je završilo u grupnoj fazi, kao i posljednje deset godina nakon. Kovač se nije zadržao jer je nedugo nakon Svjetskog prvenstva upisao još nekoliko lošijih rezultata. No, za Brozovića je to bio samo početak nastupa u hrvatskom dresu.

Uz to, nije dugo trebalo da strani klubovi primijete o kakvom se igraču radi. Najkonkretniji je bio Inter koji ga u siječnju 2015. dovodi u svoje redove. Brozović je prvo stigao na posudbu, da bi nakon toga trajno potpisao za talijanskog velikana.

Stil igre

Uvod u ovaj tekst već je naglasio najveću prednost Brozovićeve igre – njegovo trčanje. Unatoč glasinama (koje su se pokazale točnima) o njegovoj konzumaciji cigareta, i dalje je ostalo njegova najveća snaga.

Na Svjetskom prvenstvu 2022. godine je oborio rekord za najviše pretrčanih kilometara na jednoj utakmici. Bilo je to protiv Japana u osmini finala. Sa 16,70 kilometara je oborio rekord koji je upravo on postavio četiri godine prije protiv Engleske, pretrčavši 16,33 kilometra.

Svoje najbolje nastupe Brozović je pružao u dresu milanskog Intera. Svojevrsni prime je trajao od 2017. godine pa sve do 2023. godine. Statistika iz sezone 22./23. pokazuje kako je hrvatski veznjak prosječno većinu svojih dodira ostvario oko i ispod centra. Unatoč tome, Brozović je te sezone svojim sjajnim dugim loptama bio drugi najbolji asistent Intera.

No, nije Brozovićev period u Interu cijelo vrijeme bio bajan. U prve tri godine u Interu bio je viđen kao napadački vezni i bio je više van nego u formi. Tako je 2018. Brozović bio na korak od toga da ostvari transfer u Sevillu.

Na sreću svih navijača Intera, na klupi se pojavio Luciano Spaletti koji je vidio potencijal koji ima mladi Hrvat. Prebacio ga je u ulogu tzv. registe i dao mu da bude glavni oslonac Interovog veznog reda. Nakon revolucionarnog otkrića Spalettija, Brozović je ušao u formu i zahvaljujući njemu na svojoj novoj poziciji odigrao najbolji nogomet svoje karijere.

Foto: Screenshot (X)

Svojim trčanjem pomogao je kontrolirati najbolje ekipe svijeta i tako pomoći Interu da dođe do naslova prvaka, te kasnije i do finala Lige prvaka. Tamo je bio jedan od najzaslužnijih što je Inter uspio umiriti napad Manchester Cityja u finalu Lige prvaka u Istanbulu 2023. godine.

Utakmica u kojoj je snažni engleski napad predvođen Erlingom Haalandom po prvi put uspješno zaustavljen zahvaljujući upravo hrvatskom veznjaku. Uz malo nesreće i nedostatak napadačke igre, Inter je ipak izgubio, ali su skupo prodali kožu nadmoćnijem protivniku.

Zlatne godine hrvatske reprezentacije

Iako prva dva velika natjecanja za Brozovića u hrvatskom dresu nisu bila pretjerano uspješna, nova pozicija veznjaka i otkriće Spalettija su zaslužni za dobar nastup Hrvatske u Rusiji 2018. godine. Iako nije od početka prvenstva bio starter, iskazao se i bio jedan od najvažnijih kotačića na putu do svjetskog srebra.

Slično je bilo i u Katru 2022. godine. Uz Luku Modrića, Ivana Rakitića, a kasnije i Matea Kovačića činio je najbolji vezni red koji je tad jedna reprezentacija mogla ponuditi. Individualna kvaliteta hrvatskih veznjaka je upravo ono što je izvlačilo Zlatka Dalića iz najgušćih situacija i produžetaka, a veliki dio te priče je bio upravo i Brozović.

Posebno je impresivna bila polufinalna utakmica protiv Engleske u kojoj je upravo Brozović u posljednjim trenutcima utakmice trčao prema engleskom golu kao da nije upravo odigrao mukotrpnih 120 minuta. Brozovićev trk je izgledao kao da može igrati još minimalno isto toliko.

No, posljednje Europsko prvenstvo nije bilo najsretnije za cijelu Hrvatsku, a jedno od razočaranja bio je i Brozović. Igrač koji je nekada hrabro ulazio u duele, znao što će s loptom u bilo kojem trenu, koji je bio opasnost za svih 11 protivničkih igrača zbog svojih prodornih dugih i kratkih lopti, bio je sjena samog sebe.

Otprilike godinu dana ranije, Brozović je otišao u Saudijsku Arabiju zbog lukrativnog ugovora, no to je ostavilo traga na njegovoj formi. Kako je pao Brozović, tako je pala i hrvatska reprezentacija. U nekim utakmicama kvalifikacija se vidjelo da to više nije to, a pad u formi posebno je došao do izražaja na Europskom prvenstvu.

Uz solidnih 91 % točnih dodavanja, imao je samo šest osvojenih lopti u tri susreta. Isto tako pretrčao je samo 32,71 kilometar u tri susreta. To možda nije loše za nekog prosječnog veznjaka, ali za Brozovića je to itekako stepenica dolje. Činilo se kako ništa ne funkcionira, što je definitivno bilo okidač za Brozovićevo napuštanje reprezentativnog nogometa.

Kontroverze i inovacije

Brozović je kroz karijeru često bio tema i vijesti koje se ne dotiču samog sporta. Tako je Božić 2015. godine proveo iza rešetaka kada je dva puta sjeo iza volana pod utjecajem alkohola. Istu stvar je replicirao u Milanu zbog čega ga je Inter disciplinski kaznio sa sto tisuća eura.

Napravio je i svoj brend Epic Brozo, a svoj trag u povijesti nogometne igre je ostavio kada je legao ispod živog zida 2018. godine u susretu protiv Barcelone. Tzv. krokodil od tada se koristi praktički kod svakog slobodnog udarca.

Foto: Screenshot (X)

Iako Brozović nije još službeno završio karijeru, napustio je reprezentativni nogomet relativno rano s gorkim okusom u ustima. U Njemačkoj nije oduševio svojim nastupima, ali je sigurno mogao pružiti još Hrvatskoj.

Brozović ne bi bio Brozović da se ne oprosti sa stilom. Nitko osim njega ne bi otišao na 99 nastupa, već bi pričekao stoti. Ali ne i Epic Brozo. On je osjetio da više ne može dati reprezentaciji svoj maksimum te je odlučio otići. Upravo po tome će i ostati upamćen. Uvijek je sve radio po svome i sa stilom. Zato je Epic Brozo.

Komentari

Povezano