Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Era zvana Joško Gvardiol počinje

Prvi službeni nastup u seniorskom nogometu upisao je 18. listopada 2019. godine kada je u 87. minuti utakmice protiv Gorice ušao u igru umjesto Marija Gavranovića. Samo dva tjedna nakon, u svojem trećem nastupu za Dinamo odigrao je svih 90 minuta protiv Intera iz Zaprešića i postigao svoj prvijenac za prvu ekipu. Njegova pojava na terenu od samog je početka plijenila pozornost, a za dečka od 17 godina po imenu Joško Gvardiol odmah se znalo kako je drugačiji od drugih i za to uvidjeti nije bilo potrebno biti previše pametan.

U početku seniorske karijere igrao je na poziciji lijevog beka, kako za Dinamo tako i za reprezentaciju, no i tada je bilo kristalno jasno kako je njegova budućnost na stoperskoj poziciji. Po mogućnosti, u inačicama formacije s trojicom braniča u posljednjoj liniji. Nakon odličnih igara u Modrom dresu zaputio se put njemačkog Leipziga gdje su postavke u većini slučajeva bile baš takve, a zahtjevi igre podrazumijevali su visok intenzitet u kojem se Gvardiol odlično snašao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo po dolasku u Leipzig zauzeo je svoje mjesto u početnoj postavi, a svi djelatnici kluba koji su ga promatrali izbliza kao papige su ponavljali koliko je nevjerojatan te kako nikad nisu vidjeli 19-godišnjaka poput njega. U Njemačkoj je proveo dvije sezone, a kroz klub i reprezentaciju prometnuo se u najboljeg mladog stopera svijeta. Sada je, transferom u Manchester City, postao najplaćeniji branič u povijesti nogometa te dolazi kod Pepa Guardiole s vrlo dobrim izgledima da se o njemu u dogledno vrijeme priča kao uvjerljivo najboljem stoperu današnjice.

Što donosi na terenu

Uz sve kvalitete koje posjeduje u obrambenom dijelu, kod Gvardiola je posebno impresivan onaj dio igre s loptom u nogama. Izvanredan je u distribuciji lopte i iznošenju iste, a u današnjem nogometu se te kvalitete posebno cijene kod braniča. Kada uzmemo u obzir njegove fizikalije i brzinu te k tome dodamo tehničke kvalitete igre u posjedu dolazimo do spoznaje kako je Gvardiol zapravo prototip igrača u modernom nogometu.

Ima samo 21 godinu i ljevak je koji nema problem većinu susreta kao obrambeni igrač provesti oko centra igrališta ili čak na protivničkoj polovici terena. Svjestan je da u svakom trenutku u povratnoj trci može stići veliku većinu današnjih napadača, a upravo je to ono što Pep zahtijeva od svojih braniča. U formaciji s tri stopera u fazi napada Guardiola traži da lijevi odnosno desni stoper unose loptu na suparničku polovicu te kreiraju za svoje suigrače. To posebno dolazi do izražaja kada se susretnu sa suparnikom koji se brani nešto niže na svojoj polovici, a u tom slučaju barem jedan od stopera iznosi loptu visoko te se pridodaje napadačkim akcijama.

Prema podacima Sofascorea, Gvardiol je prošle sezone u Bundesligi bio u samom vrhu dodavačkih kategorija među braničima. Tako je bilježio 79 točnih dodavanja na 90 minuta igre, a samo je Bayernov Dayot Upamecano bio bolji od njega u tom segmentu i to minimalno. Ako gledamo na koji dio terena su dodavanja upućena, među stoperima su jedino Bayernov trojac Benjamin Pavard, Matthijs de Ligt i već spomenuti Upamecano te Niklas Süle iz Borussije Dortmund upućivali više dodavanja u protivničku polovicu terena od Gvardiola.

Većina Gvardiolovih dodavanja su progresivna i okomita, praktički nikad ne upućuje lopte prema nazad, a tendencija mu je dodavanjem probiti suparničke linije. Dokaz tome su njegove predstave na Svjetskom prvenstvu u Kataru gdje je bio u samom vrhu među stoperima po dodavanjima koja probijaju linije, a takvih dodavanja su više od njega uputili jedino njegovi novi suigrači John Stones i Rodri. Ako se pak ne odluči za dodavanje, uvijek se može osloniti na još jednu od svojih elitnih vještina, a to je osvajanje prostora s loptom u nogama. Po svemu viđenom, Gvardiol se čini kao idealan igrač za ispunjenje praktički svih zahtjeva koje pred svoje braniče Guardiola postavlja.

Situacija u Cityju

City će u ovom prijelaznom roku izgledno doživjeti djelomičnu rekonstrukciju kadra, Ilkay Gündogan i Riyad Mahrez su već napustili klub, a u tom kontekstu se još spominju Kyle Walker, Bernardo Silva i João Cancelo. Ako tome pridodamo da su Nathan Aké i Manuel Akanji prošlu sezonu odigrali na neočekivano visokoj razini koju će teško zadržati i da Kevin De Bruyne nije u najboljem stanju fizičkom stanju dolazimo do spoznaje kako će City izgledati ipak nešto drugačije u odnosu na prošlu sezonu. Pitanje je hoće li Guardiola nastaviti s barem donekle sličnim postavkama igre ili će pak ponovno morati kemijati kako bi nadoknadio izostanke igrača koji su napustili klub (Gündogan) odnosno uklopio nove igrače koji su stigli (Kovačić).

Kako god bilo, Gvardiol će mu pomoći u svim varijantama. Najprirodnija pozicija mu je ona koju je do sada pokrivao Aké koji je u fazi obrane pokrivao poziciju lijevog beka dok bi u fazi napada imao ulogu lijevog stopera u obrambenoj trojci. Također, s obzirom na sve tehničke predispozicije koje posjeduje, Joško bi vrlo lako mogao odigrati i ulogu koju je u prošloj sezoni obnašao Stones koji se u fazi napada iz posljednje linije podizao na poziciju zadnjeg veznog i tako činio tandem s Rodrijem.

“Znam da još nisam gotov igrač i veselim se napredovati pod Guardiolom”, izjavio je Gvardiol nakon potpisa ugovora.

Gvardiola u Cityju očekuje zapravo vrlo ugodna situacija. Trener i način igre kluba u koji dolazi mu izrazito odgovara te dolazi u ekipu koja već ima hrpu vrlo kvalitetnih pojedinaca. Od njega se neće očekivati da odmah postane jedan od lidera ekipe iako će s vremenom svojim predstavama na terenu i izvan njega to vjerojatno postati. Samim time, u početku svog boravka u plavom dijelu Manchestera imat će priliku za dodatan napredak kroz pogreške koje su neminovne za daljnji rast.

Samo nebo je granica

Svi griješimo u svim aspektima naših života, ali poanta je u tome na koji način se nosimo s greškama i kako se ponašamo u tim trenucima. Gvardiolu se dogodi situacija poput one gdje pije vodu uz aut liniju na Euru 2021. ili pak ona utakmica protiv Ferencvaroša u kvalifikacijama za Ligu prvaka u dresu Dinama, a on iz takvih grešaka vrlo brzo uči te mu se iste u pravilu ne ponavljaju.

Na neke stvari u životu jednostavno ne možemo utjecati, ali na sve ono na što može Joško je utjecao na ispravan način. Njegov proces sazrijevanja uistinu je impresivan, a samim time rizik za neuspjeh je sveden na minimum. Ako sve bude po planu, a sve upućuje da hoće, Joško Gvardiol će biti najbolji stoper svijeta s tendencijom da postane povijesno dobar igrač o kojem će pričati i budući naraštaji.

Komentari

Povezano