Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Albanija

Momčad koja prema kladionicama ima uvjerljivo najmanje šanse za osvajanje Europskog prvenstva dolazi nam iz grupe B, a radi se o Albaniji. I dok zaista nije daleko od istine reći da su Albanci jedna od najslabijih momčadi Eura, njihove su šanse ipak ponajviše umanjene društvom u skupini. Jer pored Španjolske, Hrvatske i Italije, Albancima je prolaz zaista „na dugom štapu“.

Povijest na velikim natjecanjima

Albancima će ovo biti tek drugi nastup na Europskom prvenstvu u povijesti, nakon što su 2016. godine odradili debitantski nastup. Iako su i tada bili na tankom glasu, dobrano su namučili svoje protivnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvoboju koji ima duboku sociopolitičku pozadinu minimalno su izgubili od Švicarske, zatim su namučili Francuze koji su tek dvama pogocima u sudačkoj nadoknadi stigli do pobjede, da bi zatim pobijedili Rumunje. S tri boda na kontu završili su na trećem mjestu ljestvice, a tek ih je nešto lošija gol-razlika dijelila od prolaska u osminu finala natjecanja.

Na svoj prvi plasman na Svjetsko prvenstvo i dalje čekaju, a nikad veća prilika će im se pružiti od jeseni, s obzirom da na prošireni format SP-a koje će se odigrati 2026. godine.

Put do Njemačke

Iako se radilo o možda i najslabije praćenoj kvalifikacijskoj skupini, Albanci su i više nego korektno odradili posao i završili prvi u svojoj grupi E. Poraz od Poljaka na otvaranju ostao im je jedini negativan rezultat, dok su slavili protiv Moldavije, Farskih Otoka, Poljske i Češke. Remi na gostovanju u Plzeňu bio je puna šaka brade za Albance, a podjelom bodova u Kišinjevu gotovo su kompromitirali siguran prolazak. Ipak, i Češka je remizirala s Poljskom u predzadnjem kolu, što je Albancima, uz bolji međusobni omjer s Česima, osigurao direktan prolazak s prvog mjesta.

Već iz samih kvalifikacija koje je u cijelosti vodio brazilski izbornik Sylvinho vidljivo je da momčad definitivno ne prakticira jogu bonito. Štoviše, od početka njegova mandata Albanci su u 11 utakmica zabili tek 14 pogodaka, no pritom su primili osam. Od tih osam, čak tri su stigla u prijateljskom 0:3 porazu od Čilea odigranog ovog proljeća. Nekoliko dana kasnije minimalno su izgubili od Šveđana, te su to uz spomenuto otvaranja kvalifikacija protiv Poljske jedini Sylvinhovi porazi na klupi Crveno-crnih.

Tablice omogućuje Sofascore

Popis igrača i očekivana početna postava

Kao što je to slučaj i s mnogim drugim reprezentacijama, i ovaj ima svoja iznenađenja. Sylvinho nije previše kombinirao s igračima kojima je davao prilike, no očito je kako su neki svoje propustili. Na popisu trenutno imaju 27 imena, pa je za očekivati da će ispasti jedno ime, najvjerojatnije ono vratarsko. Za golmansku poziciju podjednake šanse za start imaju dva iskusna imena: Etrit Berisha i Thomas Strakosha, dok je tu i Elhan Kastrati te mladi Simon Simoni. Strakosha je ipak dobivao više prilika u bitnijim utakmicama, pa njega predviđamo na „jedinici“.

Stup obrane biti će kapetan Albanije, Atalantin Berat Gjimshiti, a društvo će mu u prvoj postavi najvjerojatnije praviti nekadašnji Hajdukov igrač Ardian Ismajli. Solidne šanse za priliku u prvoj u srcu obrane imaju i Arlind Ajeti te Marash Kumbulla. Na desnoj se strani očekuje još jedno iskusno ime u vidu Elseida Hysaja, dok će lijevo pažnju na sebe pokušati skrenuti 20-godišnji bek rođeni Atenjanin moskovskog Lokomotiva, Mario Mitaj. Nešto iskusniji Naser Aliji i produkt La Masie Iván Balliu rezerve su za bekovske pozicije.

Nakon dobrog dijela obrane, Serie A podarit će nam i veznu trojku Albanije u kojoj nešto konzervativnije uloge imaju dva igrača. Prvi je Interov Kristjan Asllani, a drugi Lecceov Ylber Ramadani. U ofenzivnoj ulozi očekujemo Sassuolova Nedima Bajramija. Prijeko potrebno iskustvo i mirnoću ovdje mogu ponuditi i dva 34-godišnjaka: Amir Abrashi i Klaus Gjasula. Na „desetki“ možemo očekivati i Beşiktaşova Ernesta Muçija, koji po potrebi može završiti i u vrhu napada.

Spomenuti Bajrami može se pomaknuti i na desno krilo, no tamo primarno očekujemo late-bloomera Jasira Asanija. Desno krilo korejskog Gwangjua svoj je prvi poziv dobilo tek lani, a Asani se već nametnuo kao prvotimac i čovjek odluke za Sylvinha i Albaniju. Na lijevoj će strani pak ordinirati još jedan igrač iz Azije, točnije emiratskog Baniyasa, Taulant Seferi. Prva i jedina alternativa mu je Dinamov Arbër Hoxha.

U vrhu napada Sylvinho, uz obranu, ima najviše opcija, jer tu su podjednako kvalitetni Rey Manaj, Armando Broja i Mirlind Daku. Ipak, baš bi nekadašnji napadač Osijeka mogao dobiti startnu prednost zbog sjajne golgeterske forme posljednjih dvaju sezona. Podsjetnika radi, pretprošle je u dresu slovenske Mure zabio čak 23 pogotka, dok je ove u dresu Rubina na respektabilnih deset. Broja je ove sezone zabio tek dva puta u dresu Chelseaja, da bi posudba u Fulhamu u 2024. bila ispod svih očekivanja. Zbog toga bi Chelseajev as mogao biti i treća opcija za vrh napada, jer u dobroj je klupskoj formi ove sezone i Manaj koji je u dresu turskog Sivasspora 18 puta tresao mreže.

Spomenusmo u uvodu ovog dijela teksta i izostanke, a najzvučnija su dva imena koja su odradila gotovo cijele kvalifikacije. Možda najzvučniji „ne-poziv“ stigao je na adresu Myrta Uzunija, trenutno četvrtog najskupljeg albanskog igrača. Premda je njegova Granada ispala iz La Lige, Uzuni je imao sjajnu sezonu s 11 golova i jednom asistencijom u 34 utakmice. Ipak, izvrsnu klupsku formu od dolaska Sylvinha nikako nije uspijevao prenesti u nacionalni dres, a Brazilac je očito ostao bez strpljenja. Bivši igrač zagrebačke Lokomotive tako će Euro pratiti iz ugodnosti vlastitog doma.

Drugi značajni izostanak je još jedan bivši HNL-ovac, nekadašnji igrač RNK Splita Sokol Cikalleshi. Napadač turskog Konyaspora bio je starter i udarna igla u sedam od 11 utakmica, za razliku od Uzunija nije razočarao pristupom i doprinosom, pa je stoga njegovo izostavljanje s popisa šokiralo albansku javnost. Sam Cikalleshi nije u širinu komentirao ovaj potez, već je svoje mišljenje pokazao – objavom reprezentativne mirovine dan kasnije!

Iz konačnog popisa Sylvinho je otpisao i nekoliko iskusnijih imena kao što su Frédéric Veseli, bivši igrač Rijeke Odise Roshi i Armando Sadiku.

Potencijalna postava Albanije

Stil igre

Već je iz navedenih brojki zabijenih i primljenih golova bilo jasno kakva stil igre gaje Albanci, a potvrđuju to i druge brojke. Protiv iole jakih protivnika redovno su u podređenoj ulozi, a s obzirom na Euro-protivnike u takvoj ih roli valja očekivati i u Njemačkoj. Čak su i na gostovanju u Tórshavnu loptu u posjedu imali manje od Farana, no to je ipak izuzetak od pravila jer su u dvobojima s Moldavcima i Bugarima, te čak u zadnje dvije prijateljske utakmice protiv Švedske i Čilea, imali veći posjed od protivnika.

U prosjeku upućuju nešto manje od devet udaraca po utakmici, no bez utakmica protiv Farskih Otoka i Moldavije ta brojka pada na sedam. Od navedenih tek tri udarca idu u okvir gola što ima smisla kada vidimo na kakve su se vrste prijetnji Albanci oslanjali kroz kvalifikacije. Zaista vole pucati iz daljine i dobro to rade, pa je tako većina njihovih udaraca uopće, ali i golova, došla s pozicije van kaznenog prostora. Zabijali su na ovaj način ključne golove Cikalleshi, Bajrami i Asani, te je ovo nešto čega će se trebati čuvati i hrvatski igrači.

Zanimljivo da su za primarno obrambeno orijentiranu ekipu slabi na ubačaje i prekide, no to je možda i do toga što su u kvalifikacijama igrali protiv ekipa kojima je taj dio igre izraženi forte (Češka, Poljska). Čak i iz igre su njihovi nedavni protivnici više i opasnije pucali po njihovim vratima, no dobre reakcije uže obrane i češće raspoloženi čovjek među vratnicama držali su sreću na albanskoj strani. Brane se u gustoj postavci gdje bekovi stoje usko, a dva vezna igrača stoje blizu svojim stoperima i tako sužavaju protivniku prostor za sitni vez.

U izgradnji napada bekovi stoje visoko, što je, ponavljamo, pomalo zanemariva stavka jer ni protiv koga od protivnika iz skupine neće tako moći igrati. Stoperi skupa s dvije „šestice“ sudjeluju u izgradnji igre, no vidljive su slabosti u lošim dodavanjima u ovoj fazi igre, zbog čega su pokazali ranjivost na kontranapade.

Na drugoj im je strani terena to zaista forte, brzo i efikasno direktnim dodavanjima i bez suvišnog preskakanja igre lopta stiže do bočnih brzanaca koji jako dobro koriste svaki ponuđeni pedalj prostora. Albanskih će se protuudara tako morati čuvati i najiskusnije ekipe turnira. Zanimljivo je vidjeti da su u nedavnom prijateljskom susretu protiv Čilea odabrali progresivniji stil igre i pristup, no jednako je zanimljivo i da ih je Čile kaznio vlastitim oružjem te porazio s 3:0. Za očekivati je da je ovaj ishod učvrstio Sylvinha u svojoj pragmatičnoj viziji momčadi.

Ključni igrači

Vezni dvojac Asllani i Ramadani svakako su ključ ove Albanije u svakoj fazi igre. Prvonavedeni donosi stabilnost u posjedu te kao vrsni dodavač započinje hitre kontranapade kojima njegova ekipe uglavnom stiže do opasnih situacija. Ramadani pak donosi defanzivnu stabilnost ukradenim loptama te pomaže stoperima blokirajući protivničke udarce. Iako mu progresija nije forte, nerijetko će i on biti taj koji će se priključiti završnici albanskih protuudara, bilo donošenjem lopte do zadnje trećine, ili priključivanjem iz drugog plana za udarac.

Puno će toga što će prema naprijed napraviti ovisiti i o bekovima i krilima, a s obzirom da je Sylvinho tu imao i najmanje dvojbi na svim utakmicama koje je vodio, dojam je da su dva para igrača: Hysaj – Asani i Mitaj – Seferi, dobro uigrani i spremni na stvaranje nevolja pred protivničkim vratima. Pogotovo to vrijedi za krila koja će u napadu ipak biti lišena previše pomoći bekova čija je uloga očekivano ipak primarno konzervativna. I Asani i Seferi već su pokazali da dobro koriste prostore koje zatečeni protivnički igrači puštaju ispred sebe, te će to biti glavni kanali za albanske napade.

Koliko može Albanija?

Iako su završili prvi u svojoj kvalifikacijskoj skupini i pokazali da su momčad s glavom i repom, dojam je da je Albance pomilovao kvalifikacijski ždrijeb, a onda i božica Fortuna u nekim utakmicama. Zadnji ogled s nekom od jačih europskih reprezentacija imali su 2022. kada su glatko izgubili od Italije, a prije samog prvenstva čeka ih još ogled s Azerbajdžanom. Sugerira to da bi u ogledima s teškaškima iz europskog i svjetskog vrha, što su sva tri njihova protivnika, mogli doći psihološki nepripremljeni na sve što utakmice s takvim protivnikom nose.

Sve više od 0 bodova biti će veliko iznenađenje, no to ne znači da Albaniju baš u potpunosti možemo otpisati. U Njemačkoj će zbog prisutnosti velikog emigracijskog kontingenta imati jednu od najvećih navijačkih podrški od svih reprezentacija, što će zasigurno biti faktor koji im ide u korist. Dodatno, činjenica da ih cijela Europa promatra kao pasivnog sudionika ove grupe stavlja ih u poziciju da – naprosto nemaju što izgubiti.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano