Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Austrija

Nakon što su na Euru 2021. godine pomalo nesretno ispali od Italije u produžetku osmine finala, jasno je kako ova Austrija ima kvalitetu, ali i još veću želju za još bolji uspjeh. U Njemačkoj se nalaze u skupini D gdje će ponovno odmjeriti snage s Nizozemskom, a igrat će još s Poljskom i Francuskom.

Austrija na velikim natjecanjima

Austriji je ovo četvrto Europsko prvenstvo na kojem će nastupiti. Od 2008. do 2024. propustili su samo jedan Euro, i to onaj 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što sam ranije napomenuo, na prošlom Euru su ispali protiv Italije. Sjajan turnir su odigrali Austrijanci, a najviše od svih se istaknuo Marko Arnautović.

Na Euru 2016. u Francuskoj su imali poprilično zanimljiv roster, ali su svoj put završili kao posljednja momčad skupine u kojoj su prošli Portugal, Mađarska i Island. Osvojili su samo jedan bod i doživjeli potpuni fijasko.

Osam godina ranije bili su domaćini (2008.) zajedno sa Švicarskom. Luka Modrić im je zabio pogodak iz kaznenog udarca u pobjedi Vatrenih od 1:0, a Austrija na koncu nije prošla skupinu. Zanimljivo je da su i tad bili u grupi s Poljskom. S druge strane, treba napomenuti kako se Austrija s Francuskom susretala u posljednjem izdanju Lige nacija; u tom ciklusu su pobijedili i Hrvatsku.

Put do Njemačke

Austrija je odradila fantastične kvalifikacije za Euro. Završili su drugi s 19 bodova iza Belgije koja je imala bod više. Zabili su ukupno 17 golova, a primili samo sedam što znači da su bili uz bok reprezentacijama koje su u kvalifikacijama zabijale najviše i primale najmanje.

Austrija je odigrala briljantne utakmice protiv Švedske koja je završila čak devet bodova iza Austrije. Uz spomenute reprezentacije, u grupi su još bile Estonija i Azerbajdžan. Najbolji strijelac Austrije bio je Marcel Sabitzer koji je zabio četiri pogotka i upisao dvije asistencije.

Austrija je bila odlično pucački raspoložena. U prosjeku su kroz kvalifikacije dopuštali manje od tri udarca u okvir svojeg gola, a protivnicima su u prosjeku upućivali gotovo sedam udarac u okvir gola. Također, Austrija je odigrala i jednu prijateljsku utakmicu protiv Srbije. Pokazali su jednu zavidnu igru i pobijedili 2:1. Prije Eura ih je čekao dvoboj protiv Švicarske, a on je završio 1:1.

Tablice omogućuje Sofascore

Izabranici Ralfa Rangnicka

Austrijski izbornik je poveo 26 igrača, ali ne može računati na ponajbolje igrače momčadi. Njemački strateg neće moći računati na Xaviera Schlagera koji je ozlijedio ligamente početkom svibnja. David Alaba nije dovoljno spreman i bit će na Euru kao “non-playing captain”, što god to značilo. Isto tako, nesretni Saša Kalajdžić je u veljači ponovno doživio rupturu prednjih križnih ligamenata, a prvi vratar Alexander Schlager isto tako neće biti spreman radi ozljede koljena.

Očekivana postava i stil igre

Sigurno su ozljede poremetile planove izbornika Rangnicka, ali Nijemac neće očajavati jer i dalje ima poprilično kvalitetan roster. Rangnick je preferirao formaciju 4-4-2, ali izostankom Schlagera, mogao bi se odlučiti i na 4-2-3-1

Kako nema vrata Schlagera, na gol bi trebao uskočiti vratar Brondbyja Patrick Pentz koji je imao fantastičnu sezonu u Danskoj. U obrani bi na bekovima trebali biti odlični Stefan Posch koji je bio jedan od ključnih igrača Bologne ove sezone te Phillipp Mwene, vrlo brzi i zahvalan lijevi bek iz njemačkog Mainza.

U veznoj liniji trebali bi igrati kao dvojica pivota Florian Grillitsch i Nicolas Seiwald. Na stranama kao lijevi i desni vezni s izrazitim obrambenim zadaćama sigurno će startati Konrad Laimer te čovjek oko kojeg će se sve vrtjeti – Sabitzer. Christoph Baumgartner bi u ovom sustavu bio desetka, a jedini istureni napadač je vrlo visoki Michael Gregoritsch. Naravno, vrlo je moguće da Austrija igra u formaciji 4-4-2 gdje bi i u vrhu napada svoje mjesto s Gregortischem zauzeo Marko Arnautović. Kao igrač iz sjene opasan bi mogao biti Romano Schmid koji igra za Werder iz Bremena.

Potencijalna postava Austrije

Svi dobro znamo da momčadi Ralfa Rangnicka igraju visoki pressing; takva je i Austrija. Oni u napadačkom dijelu igre neće igrati na posjed. Ako pogledajte njihove brojke, vidjet ćete da nisu momčad dominantna u posjedu i da imaju jako mali broj dodavanja u zadnjoj trećini.

Kad su u posjedu, njihov broj dodavanja u zadnjoj trećini u prosjeku po utakmici je samo 20. S obzirom na mali broj dodavanja općenito, imaju jako velik postotak progresivnih dodavanja i vidljivo je da je riječ o momčadi koja je pragmatična i koja je direktna. Isto tako karakterizira ih i relativno velik broj udaraca. Dovode se u kvalitetne situacije iz kojih mogu šutirati, što nam govori i visok xG.

Dakle riječ je o momčadi koja igra direktno i koja cijelu utakmicu trči, odnosno igra visok pressing. Jako su dobri u napadačkoj tranziciji. Igra im se zasniva na dvojici pivota te na taktički zanimljivo postavljenim krilima, odnosno veznjacima na stranama koji su poprilično usko postavljeni. To im jako pomaže u izgradnji igre. S druge strane, nerijetko se jedan od pivota spušta na poziciju trećeg stopera što tjera bekove da stoje šire, a krilne igrače (veznjake) da idu prema naprijed i zauzmu međuprostor. To će se najčešće događati protiv onih momčadi koje se brane u srednjem bloku.

Najbitniji igrač ove momčadi je definitivno Marcel Sabitzer koji je žila kucavica ove momčadi. Glavni igrač je sredine terena, svojevrsna “radilica”, playmaker i vođa. Iza njega je sjajna sezona u dresu Dortmunda i morat će držati sve konce igre izostankom Schlagera. Osim njega će važnu ulogu imati i Baumgartner koji je nova zvijezda Austrije. Sjajan je u Bundesligi te će u sistemu Ralfa Rangnicka biti ključan igrač na poziciji iza napadača. Nevjerojatno odrađuje pressing, odličan je tehničar i ima velike fizičke gabarite.

Stefan Posch će također biti važan igrač. Ove sezone u dresu Bologne je bio obrambeni igrač s najviše postignutih golova u Serie A. Vrlo podcijenjen je igrač koji će biti glavna snaga obrane Austrije, a važnu ulogu bi mogao imati i Arnautović. Iako možda neće igrati u prvih 11, Arnautović je i dalje jako bitan u austrijskog svlačionici. Autoritativan, britkog jezika, ali još uvijek kvalitetnih nogometnih vještina. Čak i ako ne bude igrao može biti vrlo bitan faktor X ulazeći s klupe.

Što može Austrija?

Izostankom Schlagera i Alabe, teško će Austrija ostvariti bolji rezultat nego su to napravili prije tri godine. Međutim, uz taktičke vratolomije njihovog izbornika i igrače koji savršeno pašu u taj sustav, nije nemoguće da Austrija bude i iznenađenje turnira.

S druge strane, treba reći kako je prvi cilj proći tešku skupinu i nekako se ugurati kao treći (iza Nizozemske i Francuske) i ući u osminu finala. Što bi im na kraju mogao biti i njihov maksimum.

Tablice omogućuje Sofascore

Za Ofenzivu piše: Luka Bumbak

Komentari

Povezano