Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Belgija

Skupina E Europskog prvenstva “podarila” nam je tek jednu momčad koju javnost vidi kao oku-ugodnu, a radi se o Belgijcima, koji će za prolaz u eliminacijsku fazu natjecanja odmjeriti snage s Ukrajinom, Slovačkom i Rumunjskom. Jasno je već iz popisa imena kako su Crveni vragovi veliki favoriti.

Povijest na velikim natjecanjima

Belgijci su najbolje rezultate na Europskim prvenstvima ispisali još 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Momčadi koje su dobrim dijelom europskog nogometnog puka isparile iz sjećanja osvojile su dvije medalje u razmaku od osam godine. Prvo su 1972. predvođeni dvama istinskim legendama Raoulom Lambertom i Paulom van Himstom izborili plasman na završni turnir na domaćem terenu. Tamo ih je u polufinalu dvama pogocima „pokopao“ Gerd Müller i njegova Zapadna Njemačka, da bi gore navedeni belgijski duo u susretu za treće mjesto zabio dva gola za pobjedu nad Mađarima i tako Belgiji donio broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sljedeće se prvenstvo nisu kvalificirali, da bi 1980. predvođeni novom niskom belgijskih velikana (Eric Gerets, Franky van der Elst, Erwin Vandenbergh, Jan Ceulemans, Jean-Marie Pfaff, Michel Preud’homme, René Verheyen) u grupnoj fazi pobijedili Španjolsku, te remizirali s Engleskom i Italijom za plasman u finale. Na Olimpijskom stadionu u Rimu ipak su slavili Zapadni Nijemci dvama golovima Horsta Hrubescha.

Sljedeći Euro, onaj odigrani 1984. završili su u grupnoj fazi bez pobjede, da bi nakon toga uslijedio moratorij na uspješne euro-kvalifikacije sve do 2016. U međuvremenu su zaigrali na Europskom prvenstvu 2000. godine, no tada su kao domaćin natjecanje opet završili u grupnoj fazi. Spomenute 2016. stasala je nova zlatna generacija Belgijaca koja je tada, a i na sljedećem Euru stigla do četvrtfinala. U Francuskoj ih je tamo šokirao Wales koji je 3:1 pobjedom izborio polufinale, da bi ih pred tri godine kasniji prvaci Talijani izbacili s 2:1.

Na Svjetskim prvenstvima Belgijci su rekordni nastup imali 2018. kada su osvojili broncu, dok su 1986. završili kao četvrti. Ipak, loš nastup na zadnjem SP-u, gdje su u skupini završili iza Hrvatske i Maroka sugerira da je ta nova zlatna generacija Belgije ipak skupila ponešto patine i „pita“ renovaciju.

Put do Njemačke i forma

U usporedbi s nekim drugim kvalificiranim momčadima Belgijci su imali razmjerno zahtjevnu kvalifikacijsku skupinu. Ipak, suvereno su odradili svoj put k Njemačkoj, ubilježivši šest pobjeda i dva remija u osam utakmica uz gol razliku 22:4. Već u otvaranju su pokazali mišiće 0:3 slavljem nad Švedskom, da bi ih imalo poremetio domaći remi s Austrijom u drugom kolu.

Nakon toga su pak zaredali s pobjedama nad Estonijom i Azerbajdžanom u gostima i Estonijom doma. Tijesna pobjeda nad Austrijom u gostima gurnula ih je na tri boda plusa ispred glavnih konkurenata za prvo mjesto, a remi sa Švedskom bio je samo odgoda onog što se već znalo – razbijanjem Azerbajdžana Belgijci su potvrdili prvo mjesto skupine.

Uz navedene kvalifikacije Belgijci su odigrali i prijateljske utakmice u kojima su pobijedili Njemačku (2:3), Srbiju (1:0) i Crnu Goru (2:0), te su remizirali s Irskom (0:0) i Engleskom (2:2). Sumarno to znači da Belgijci cijelu 2023. i 2024. ne znaju za poraz, zadnji je stigao baš na Svjetskom prvenstvu protiv Maroka. U tom su vremenskom periodu u 13 utakmica imali gol-razliku 29:7 te su čak osam utakmica završili bez primljenog pogotka. Prije otvaranja Eura još im je na rasporedu prijateljski susret s Luksemburgom.

Tablice omogućuje Sofascore

Izabranici Domenica Tedesca

Belgijski izbornik je nakon kraja SP-a postao Talijan (prikladno) njemačkog porijekla – Domenico Tedesco koji je ranije u svojoj trenerskoj karijeri vodio Schalke, moskovski Spartak i RB Leipzig, s kojim je osvojio i Njemački kup 2022. godine.

Još pred deset dana Tedesco je objavio popis s 25 imena, da bi nekoliko dana kasnije isti proširio s Arneom Engelsom i Mandelom Keitom koji službeno nisu na popisu, ali su dio ekipe i u Njemačkoj te će se po potrebi priključiti zapisniku. Za razliku od mnogih drugih reprezentacija, ovaj je popis više-manje očekivan. Od značajnih izostanka valja istaknuti Thibauta Courtoisu koji je već ranije imao osobnih razmirica s izbornikom te tako propušta svoje prvo veliko natjecanje još od Eura 2012.

Tu je i Michy Batshuayi od kojeg u ovom trenutku jednostavno ima boljih rješenja u vrhu belgijskog napada – usprkos impresivna 24 gola ove sezone u dresu Fenerbahçea. Leander Dendoncker propustio je dobar dio polusezone zbog ozljede zbog čega ga nema na popisu, a natjecanje propuštaju i Hans Vanaken i Alexis Saelemaekers. Usprkos dobrim predstavama ove sezone Tedesco se jednostavno odlučio za druga rješenja u veznom redu, te je teško reći da je pogriješio.

Očekivana postava

Iako su Koen Casteels i Matz Sels gotovo pa ravnopravno podijelili minutažu među belgijskim vratnicama u Tedescovu mandatu, u oko upada kako je Sels imao prednost u utakmicama protiv zahtjevnijih protivnika, pa tako prednost za „jedinicu“ dajemo golmanu Nottingham Foresta.

Belgijce očekujemo u postavi s četvoricom u zadnjoj liniji, na čijoj će desnoj strani sigurno krenuti Timothy Castagne. Nakon što je u sezoni 2022./23. ispao iz prve postave Dortmunda, Thomas Meunier povratio je formu redovitim igranjem u Trabzonsporu i izborio poziv na Euro gdje će ipak imati status rezerve. Jako je malo Tedesco rotirao i u srcu obrane, gdje očekujemo stoperski duet Wout FaesJan Vertonghen. Premda je navršio 37 godina, Vertonghen je i dalje stup belgijske obrane koji se s Anderlechtom ove sezone vratio na bolje staze. Faes je pak u dresu Leicestera predvodio najbolju obranu engleskog Championshipa do osvajanja naslova prvaka.

Iako će primarno ordinirati na lijevom beku, na stopera može uskočiti i Rennesov Arthur Theate, a tu je i Anderlechtov wunderkind Zeno Debast koji može zaigrati u srcu obrane. Još jedan talentirani mladić stiže iz Club Bruggea, a radi se o Maximu De Cuyperu koji je rezervna opcija na lijevoj strani obrane. Navedene prognoze pomalo i „remeti“ povratak iz reprezentativne mirovine Axela Witsela. Veznjak-pretvoren-u-stopera iz Atlético Madrida uspio je odigrati tek zadnu prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore za Tedescova mandata, kada je zauzeo stopersku poziciju u drugom poluvremenu, a uvijek je iskoristiv i u srcu terena.

U veznom je redu pregršt opcija, a sigurni su starteri Youri Tielemans i Kevin De Bruyne. Naravno, oboje preuzimaju različite uloge na terenu, a ovisno o profilu protivnika i razvoju događaja ovisit će i odabir trećeg veznog igrača. Najviše je minutaže pod Tedescom dobio Evertovon Amadou Onana, dok je malo iza njega Lyonov Orel Mangala. Oboje predstavljaju oprezniju varijantu igre, dok u onoj riskantnijoj i ofenzivnijoj netko od klasičnih veznjaka svoje mjesto prepušta Leandru Trossardu koji postaje „desetka“. U radne pozicije još mogu upasti i mladi Aster Vranckx i Arthur Vermeeren, dok je za onu ofenzivniju ulogu tu i Charles De Ketelaere.

Na lijevom je krilu uglavnom igrao Yannick Carrasco, no radi se o poziciji koju mogu popuniti i Trossard, ali i Manchester Cityjev Jérémy Doku. Uz gore navedenu varijantu centralnije postavljenog Trossarda, više na sredini terena, a nekad i na desnom krilu vidjeli smo u nekoliko navrata i Dokua, ali i Carrasca koji je povremeno bio postavljen kao centralni napadač – ali isključivo kao potpora „pravoj“ špici. U takvom igračkom rasporedu Belgijci su znali zaigrati i u klasičnih 4-4-2 gdje na terenu stoji čak četiri punokrvnih ofenzivaca.

Na desnom su krilu minutažu dijelili Dodi Lukebakio i Johan Bakayoko, no izgleda kao Tedesco ipak malo više preferira krilnog napadača PSV-a nad Sevillinim. Nije sporno da ćemo u vrhu napada gledati Romelua Lukakua koji iza sebe ima korektnu klupsku sezonu u Romi s 21 pogotkom, te ludu reprezentativnu 2023. s 15 golova u devet utakmica. Ništa lošija mu nije ni rezerva, Loïs Openda vjerojatno silno čeka Lukakov pad da svoju klupsku formu od 24 pogotka prenese u reprezentaciju.

Potencijalna postava Belgije

Stil igre

Belgijci u pravilu dominiraju utakmicama te loptu u posjedu drže 58% vremena. Iznimke su tek utakmice protiv protivnika najvišeg kvalitativnog ešalona, pa su tako protiv Njemačke imali 46%, a protiv Engleske samo 37% posjeda. Kreiraju u prosjeku 2,33 velike prilike po utakmici a po protivničkim vratima pucaju više od 13 puta po susretu, te prosječno upućuju 508 dodavanja s 86% točnosti.

Plan igre zaista je jako jednostavan, no izuzetno funkcionalan. Na koncu, poznata je ona stara nogometna floskula kako je nogomet najteže igrati jednostavno. Belgijcima je cilj loptu dovesti do svojih krilnih igrača koji su među najboljim driblerima Europe, a Bakayoko, Doku, Lukebakio i ostatak ekipe na pogon svoje individualne kvalitete i brzine će na očekivani volumen pokušaja driblinga prije ili kasnije jednostavno uspjeti! Ulaskom u kazneni prostor njihove će oči tražiti samo jedno lice – a to je fokalna točka napada Romelu Lukaku. Nakon što je nevjerojatnim promašajima obilježio prošlo Svjetsko prvenstvo, Lukaku je za reprezentaciju ponovno počeo zabijati iz svih pozicija, pa tako funkcionira i kao klasični sidrun, tap-in igrač, razigravač, ali i daljinski šuter – ovisno o tome na koji ga način posluže suigrači u datom trenutku.

Ukoliko ne ide iz driblinga, tu su centaršutevi koje Belgijci nerijetko upošljavaju, a kojima opet traže svoju leteću tvrđavu Lukakua čija fizička prisutnost omogućuje prijetnju udarcem glavom, ali i primanje i odlaganje lopte za igrače koji dolaze iz drugog plana. Shodno tome su Crveni vragovi izuzetno opasni i iz prekida. Posljednja velika opasnost stiže iz kontranapada gdje u igru dolazi kombinacija svih gore navedenih kvaliteta. Po osvojenoj lopti u svojoj trećini gdje ih je protivnik visoko stisnuo, dugom se loptom traži Lukaku koji istu odlaže direktno za krilo, ili za nekog od svojih veznjaka, koji onda razigravaju bočne brzance. Oni hitro otvaraju brisani prostor što je opet kec na desetku za njihove driblerske mogućnosti.

U izgradnji napada na postavljenu obranu, što je scenarij koji očekujemo protiv svih protivnika u ovoj skupini Europskog prvenstva, Belgijci stoje izuzetno visoko. Visoka je stopa uključenosti u razigravanje od strane stopera, a naročito Faesa koji je u prošlosti, ali i u ovim kvalifikacijama pokazao određene defanzivne slabosti koje ne priliče jednom od startnih stopera Belgije. S druge je strane izuzetno jak na lopti te jedan od boljih stopera Europe po pitanju dodavačkih statističkih parametara, kao i iznošenja lopte iz svoje polovice. I u takvoj se igri traži Lukaku koji igra ulogu mantinele, ili neko od krila gdje se opet traže individualni pokušaji kroz bočne koridore.

Akcije redovito završavaju s velikim brojem igrača u protivničkoj polovici, no to često pušta zadnju četvorku „nasukanu“ na širokom prostoru kada protivnik preživi napad i krene u kontru. Iako po njihovim igračkim karakteristikama od Tielemansa, a naročito Onane očekujemo pomoć obrani, njihove su uloge pod Tedescom bile progresivnije prirode zbog čega smo u kvalifikacijama i prijateljskim utakmicama nerijetko vidjeli kako posljednja linija bez pomoći veznjaka pokušava zaustavljati protivničke protuudare. U takvoj postavci bekovi se postavljaju usko i sužavaju prostor pred samim vratima, no ostavljaju bočne prostore široko otvorene i nebranjene. Premda su Belgijci primili samo osam golova u 14 utakmica, njihova obrana, a specifičnije stoperski par, djeluju kao najranjiviji dio momčadi.

Pokušao je Tedesco doskočiti tome promjenom formacije gdje je Castagne bio podignut više desno, što je bilo uspješno u zadnjoj kvalifikacijskoj, i za Belgiju nevažnoj, utakmici protiv Azerbajdžana gdje su slavili s 5:0. Sjajno su izgledali Crveni vragovi s dodatnim tijelom u napadu no kako takav raspored kod Belgijaca nismo ponovno gledali, to očito ostaje rezervnom varijantom igre. Druga varijanta koju smo vidjeli samo jednom u posljednjih godinu i pol dana istrčala je na teren u prijateljskoj utakmici protiv Engleske. Tamo su Belgijci zaigrali u klasičnih 4-3-3 s tri središnja veznjaka (Tielemans, Onana, Mangala), no s obzirom da su Englezi tada baš kroz sredinu nerijetko stizali pred belgijska vrata, te na ogromni ofenzivni potencijal Belgije, ni ta se opcija ne čini vjerojatnom.

Koliko može Belgija?

Belgijci su sjajno odradili kvalifikacije, a za nagradu su dobili možda i najlakšu skupinu cijelog prvenstva. Shodno tome, sve ispod prvog mjesta skupine, pa čak i neki eventualni poraz uz prolazak skupine već će sniziti očekivanja javnosti, jer od njihovih protivnika tek se Ukrajinci čine dostojnim protivnikom.

Ukoliko zaista završe na očekivanom prvom mjestu, u osmini finala će Belgijci također biti uvjerljivi favoriti. Stoga će sve ispod četvrtfinala za njih biti teško razočaranje – a sve nakon toga nagrada.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano