Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Češka

Nakon što su igrali protiv Hrvatske u skupini 2021. godine, Češka je još jednom na Europskom prvenstvu. Sada su u skupini F gdje ih čeka Portugal, Gruzija i Turska, a Česi se nadaju da mogu proći u osmini finala.

Češka na velikim natjecanjima

Kroz povijest su dva Čeha osvojila Zlatnu loptu; Josef Masopust 1962. i Pavel Nedved 2003. godine, ali unatoč njihovom sjajnom uspjehu jedan drugi Čeh obilježio je nogomet, a posebno Europska prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igralo se finale Eura 1976. na beogradskoj Marakani, a finalisti su bili Čehoslovačka i Zapadna Njemačka. Nakon 120 minuta bilo je 2:2 i prvi put u povijesti europskog prvenstva pobjednika su odlučivali jedanaesterci. Uli Hoeneß u četvrtoj seriji prebacio je loptu preko gola i stavio ogroman pritisak na tadašnjeg igrača Bohemiansa. Antonin Panenka se zaletio i lagano potkopao loptu koja je završila po sredini gola Seppa Maiera i tako ostao upisan u nogometnu povijest.

FIFA i UEFA sve rezultate Čehoslovačke prepisuje češkoj nogometnoj vrsti, ali ovdje ćemo se dotaknuti samo rezultata od njihovog osamostaljenja.

Za razliku od Svjetskih prvenstava gdje su se plasirali tek jednom i to baš kada je Njemačka bila domaćin (2006.), Češka nijednom nije propustila europsku smotru. Ovo im osmi plasman zaredom, nešto s čime se mogu pohvaliti tek pojedine europske nogometne velesile.

Na svom prvom Euru, onom odigranom 1996. u Engleskoj,  ostvarili su i svoj najveći uspjeh. Došli su do finala gdje ih je pobijedila Njemačka i to zlatnim golom Oliver Bierhoffa u petoj minuti prvog produžetka. S tog natjecanja ostaje u sjećanju i sjajni lob Karela Poborskog u četvrtfinalnoj utakmici protiv Portugala. Četiri godine kasnije nisu uspjeli proći skupinu, a ispred njih završila je jedna od zemalja domaćina Nizozemska i kasniji osvajač Francuska. U Portugalu 2004. ispali su u polufinalu od senzacionalnih osvajača Grka, i to srebrnim pogotkom Dellasa u 105. minuti.

U Austriji i Švicarskoj opet su svoj put završili u grupnoj fazi kada su u trećem kolu prokockali dva gola prednosti protiv Turske. 2012. uspjeli su proći skupinu unatoč tomu što su startali s 4:1 porazom od Rusije, ali u četvrtini finala ih je porazio Portugal s 1:0 pogotkom najboljeg strijelca u povijesti Europskim prvenstava, Cristiana Ronalda. U Francuskoj susreli su se i s našom reprezentacijom, utakmica koja je poznata po prekidu od strane naših navijača završila je s 2:2 i to je ujedno bio jedini njihov bod u toj skupini. Na zadnjem Euru koji se igrao u skoro pola Europe, opet su odmjerili snage s Hrvatskom odigravši 1:1. Zanimljivo je kako u zadnja 24 susreta na europskim prvenstvima Češka ima samo dva remija, i to upravo protiv Vatrenih. U osmini finala iznenađujuće su izbacili Nizozemce, no njihov put je stao na sljedećoj prepreci kada su ih Danci svladali s 2:1.

Put do Njemačke

Češka se nalazila u drugom potu, a ples kuglica ih je svrstao u jednu od najnezanimljivijih  skupina u ovim kvalifikacijama. Završili su u skupini E, zajedno s Poljskom, Albanijom, Farskim Otocima i Moldavijom. Česi su na kraju završili drugi iza Albanaca s istim brojem bodova kao i oni (15) te gol razlikom 12:6, a čak četiri gola primili su od Albanije.

Svoju kartu za Njemačku osigurali su tek u zadnjem kolu kada su na svom terenu svladali Moldaviju s 3:0, od čega su dva pogotka zabili kada su imali igrača više na terenu.

Tablice omogućuje Sofascore

U kvalifikacijama njihov izbornik je bio Jaroslav Šilhavý, ali on je odmah nakon kvalifikacija podnio ostavku izjavivši: “Pritisak je bio ogroman, ponekad ga nisam razumio. Iako smo sretni, prije utakmice smo moj stožer i ja odlučili da nećemo nastaviti raditi u reprezentaciji. O tome sam obavijestio predsjednika saveza Petra Fousku“.

Šilhavý je i par dana prije ključne utakmice protiv Moldavije punio novinske stupce izbacivši iz momčadi Vladimira Coufala, Jana Kuchtu i Jakuba Brabeca zbog izlaska u noćni klub.

Izabranici Ivana Hašeka

Očito je da u češkom savezu i svlačionici ne vlada idila, a to će pokušati popraviti Ivan Hašek koji je na klupu sjeo početkom ove godine. Ovo će mu biti drugi mandat na češkoj klupi koju je vodio u pet utakmica 2009. godine.

Iako je vodio tek četiri utakmice, pod njegovim vodstvom za reprezentaciju je debitiralo čak osam igrača od čega većina dolazi iz domaće lige. I na samome popisu dominiraju igrači iz domaćeg prvenstva, a čak devetorica nastupaju za prašku Slaviju, četvorica za Viktoriu Plzen i trojica za Spartu.

Uz njih, tu se nalazi još, trojac iz Bayer Leverkusena, Patrick Schick, Adam Hložek i Matej Kovar. Bundesligu predstavljaju i Václav Černý iz Wolfsburga i  Kramarićev suigrač David Jurásek te naravno West Hamov dvojac Coufal i Tomáš Souček.

Unatoč novim igračima u rosteru, i dalje će biti ključni igrači koji su prošli kroz kvalifikacije, uz dodatak najboljeg strijelca prošlog Eura Schicka koji je propustio cijele kvalifikacije zbog ozlijede aduktora.

Czech squad for EURO 2024
byu/Fraaj insoccer

Očekivana postava i stil igre

Većinom igraju u 3-4-3 ili u 3-4-2-1 sustavu, a primarni cilj loptu dovesti na bočnu poziciju za centaršut. O tome možda najviše govori činjenica da su peta ekipa kvalifikacija s najviše točnih ubačaja (7.1). To ne treba čuditi jer imaju nekoliko visokih igrača u svojim redovima i wingebekove Coufala i Davida Juraseka koji imaju dobre ubačaje. Posebno se potonji istaknuo u kvalifikacijama; imao je dvije asistencije, 11 kreiranih prilik, te je ujedno igrač s najviše osvojenih lopti na protivničkoj trećini.

Češka se oslanja na ubačaje

Souček jedna je od meta tih ubačaja, a koliko je kvalitetan u igri glavom i dolaskom iz drugog plana pokazuje već godinama u West Hamu. Međutim, on nije zadužen samo za takve zadatke; osim što je zabio 3 gola i imao jednu asistenciju, kreirao je deset prilika i ima 3,8 točnih dugih lopti po utakmici.

Veliki udarac za Češku je izostanak Twenteovog veznjaka Michala Sadileka koji će propustiti Euro zbog bizarnog razloga. Naime on je nakon prijateljske utakmice protiv Malte pao s bicikla i dobio razderotinu na nozi.

Sadilek je bio spona između obrane i napada

Iako se nije upisao u listu strijelaca i asistenata u kvalifikacijama, i dalje je bio ključan kotačić u igri Čeha. Prosječno je imao 42.8 točna dodavanja uz 88% uspješnosti, 1,2 ključna dodavanja i 1,8 oduzetih lopti. On je bio veznjak koji bi u izgradnji igre ostajao niže, i skupa s stoperima kombinirao i izgrađivao napade. To bi omogućilo wingbekovima i ostatku veznog reda da podigne nekoliko metara više na terenu, prije svega Součeku. Problem za izbornika Hašeka je što su popisi potvrđeni i ne može više nikoga pozvati, prije svega Alexa Krala iz Union Berlina koji je profilom najsličniji igrač Sadileku. Ovako će se Češka u veznom redu trebati krpati jer većina veznjaka na rosteru su ofenzivniji igrači.

Potencijalna postava Češke

Što očekivati od Češke?

Češkoj je ovo osmi Euro od osamostaljenja, a u svojim parnim nastupima su uvijek ispali u skupini. Međutim, ovoga puta bi se to moglo promijeniti. Ždrijeb ih je pomazio stavivši u grupu s debitantom na velikim natjecanjima, reprezentacijom Gruzije, gdje se očekuje da će doći do tri boda. U prilog im ide i to što se nalaze u zadnjoj skupini i prije utakmice trećeg kola s Turskom imati će uvid na tablicu trećeplasiranih momčadi pa mogu znati točno što im treba za prolaz.

Momčad s novim izbornikom i s dosta novih lica u reprezentaciji je spremna proći skupinu, ali ne i više od toga. Koga god dobiju u osmini finala, velika je šansa da će to biti posljednja utakmica Češke na prvenstvu.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano