Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Danska

Naslov europskih prvaka u nogometu je dosad osvajalo 10 različitih reprezentacija, a među njima je i Danska koju ćemo predstaviti u ovom tekstu. Iako danas definitivno nisu u najužem krugu favorita za osvajanje Europskog prvenstva u Njemačkoj, u dosta izjednačenoj skupini će zasigurno imati štošta za reći.

Povijest na velikim natjecanjima

Najveći uspjeh Danske je spomenuto osvajanje Europskog prvenstva iz 1992. godine. Tada su na turnir otišli zbog diskvalifikacije Jugoslavije od koje su imali jedan bod manje tijekom kvalifikacija, a početak nije obećavao s obzirom da nakon 180 minuta igre protiv Engleske (0:0) i Švedske (0:1) nisu postigli niti jedan pogodak te su imali samo jedan bod na kontu. Ipak, u posljednjem kolu grupne faze su svladali Francusku s 2:1 golom Larsa Elstrupa, bivšeg sektaša koji je kasnije promijenio ime u Darando što znači “Rijeka teče prema moru“, pa su kao drugoplasirani u skupini izborili polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polufinalu su nakon raspucavanja eliminirali Nizozemsku, a jedini neprecizan s bijele točke je tada bio Marco Van Basten kojemu je Peter Schmeichel obranio udarac. Iako je u tom trenutku imao tek 27 godina, bio je to posljednji nastup na velikom natjecanju za trostrukog osvajača Zlatne lopte. U finalu je Danska s 2:0 porazila favoriziranu Njemačku golovima Johna Jensena i Kima Vilforta za jedno od najvećih iznenađenja u povijesti natjecanja.

Što se ostalih uspjeha tiče, Danska je dva puta zapinjala u polufinalima europskih prvenstava. Prvi put se to dogodilo 1984. godine kada je tragičar bio Preben Elkjær koji je promašio jedini jedanaesterac u raspucavanju protiv Španjolske, dok su na prošlom Euru čak i poveli protiv Engleske fenomenalnim golom Mikkela Damsgaarda izravno iz slobodnog udarca, no na kraju su pali u produžetku jer je Harry Kane, nakon što mu je Kasper Schmeichel obranio kazneni udarac, pospremio odbijanac za pobjedu od 2:1.

Što se tiče nastupa na Svjetskim prvenstvima, tamo su samo jednom prošli dalje od osmine finala. Bilo je to 1998. godine kada su ostvarili svoju jedinu pobjedu u knockout fazi svladavši Nigeriju s 4:1, međutim u jednoj od ljepotica turnira su ih u četvrtfinalu s 3:2 zaustavili reprezentativci Brazila predvođeni Rivaldom koji je postigao dva gola, uključujući i onaj pobjednički.

Put do Njemačke

Nakon razočaravajućeg nastupa na Svjetskom prvenstvu 2022. godine gdje su u skupini s Australijom, Francuskom i Tunisom zauzeli posljednje mjesto sa samo jednim bodom uz svega jedan postignut gol i to suradnjom dvojice stopera Joachima Andersena i Andreasa Christensena u porazu od kasnijih viceprvaka svijeta, nogometaši Danske su u prvom kolu kvalifikacija za EURO svladali Finsku s 3:2 hat-trickom Rasmusa Højlunda, no onda je uslijedila ponajveća senzacija cjelokupnih kvalifikacija za jer su u gostima kod slabašnog Kazahstana prokockali prednost od 0:2 s poluvremena te su u konačnici poraženi s 3:2.

Ne računajući poraz u nebitnoj utakmici posljednjeg kola protiv Sjeverne Irske kada su već osigurali odlazak na Euro, Danska je između tog poraza i onog od Kazahstana ostvarila šest pobjeda i jedan remi za prvo mjesto u skupini s 22 boda.

Standings provided by Sofascore

Izabranici Kaspera Hjulmanda

Kasper Hjulmand je već obznanio imena svojih 26 junaka za napad na europski tron, a taj popis donosi pravi spoj mladosti i iskustva. 52-godišnji Danac je za kormilom nacionalne vrste od kolovoza 2020. godine i u dosadašnjih 48 utakmica ima okruglih 30 pobjeda, pet remija i 13 poraza. Tih 1,98 bodova po susretu ga čini najuspješnijim izbornikom u povijesti Danske u konkurenciji onih koji su tu reprezentaciju vodili barem 20 puta. Prvi iza njega je Age Hareide, kojeg je Hjulmand nasljedio, s 1,88 bodova po susretu u njih 40 vođenih.

Na popisu se ističe to što vidimo čak četvoricu nogometaša Anderlechta kojeg s klupe vodi još jedan Danac Brian Riemer, te trojicu nogometaša engleskog Brentforda čiji je trener također Danac Thomas Frank. Također, čitav niz igrača iza sebe ove sezone ima osvojen barem jedan trofej pa su tako vratar Mads Hermansen i stoper Jannik Vestergaard s Leicesterom osvojili Championship, stoper Victor Nelsson s Galatasarayem tursku Süperligu, Christian Eriksen i Højlund s Manchester Unitedom FA Cup, Morten Hjulmand sa Sportingom portugalsku Primeiru, dok je Andreas Skov Olsen postao prvak Belgije s Club Bruggeom.

U odnosu na prošlo reprezentativno okupljanje, na popisu nema vratara Andreasa Hansena iz Nordsjællanda, stopera Jacoba Rasmussena iz Brøndbyja, desnog bočnog Madsa Roersleva iz Brentforda, bočnog igrača Eliasa Jelerta iz Kopenhagena, veznjaka Matta O’Rileya iz Celtica koji je ove sezone postigao 18 prvenstvenih pogodaka, krilnog igrača Gustava Isaksena iz Lazija te (krilnog) napadača Mohameda Daramyja iz Reimsa. S obzirom da njih sedam kombinirano imaju svega 16 nastupa za reprezentaciju od kojih 10 otpada na posljednje navedenog koji je usput rečeno i ozlijeđen, ne možemo reći da popis sadrži iznenađenja.

Očekivana postava i stil igre

Kasper Hjulmand drugi je danski izbornik koji je vodio momčad na tri uzastopna velika turnira nakon Seppa Pointeka (Euro 1984., Svjetsko prvenstvo 1986., Euro 1988.). Morten Olsen vodio je Dansku na četiri velika turnira, ali nikad tri zaredom.

Na vratima reprezentacije Danske je 37-godišnji Kasper Schmeichel koji je od prošlog ljeta član Anderlechta s kojim je ove sezone zauzeo treće mjesto ljestvice belgijske lige, a on je s 3,8 obrana po utakmici bio treći vratar natjecanja po broju zaustavljenih udaraca po susretu. On bi po svemu sudeći trebao biti neprikosnoven između vratnica, a zamjene su mu 23-godišnji Hermansen iz Leicester Cityja te Frederik Rønnow iz Union Berlina. Obojica su bila standardna u svojim klubovima u sezoni iza nas.

Iako Hjulmand dosta varira s početnom postavom pa tako ponekad igra s četvoricom u zadnjoj liniji u formacijama 4-3-3 ili 4-2-3-1 naročito protiv slabijih momčadi, ipak se u posljednje vrijeme, u dva dvoboja kvalifikacija protiv Slovenije kao najsnažnijeg protivnika u skupini te protiv Švicarske u prijateljskoj utakmici tijekom prošlog reprezentativnog okupljanja, odlučivao na formaciju s trojicom stopera te je to izgledalo kao 3-5-2. Tom logikom očekujemo kako će obrambeni trojac činiti slijeva na desno Vestergaard, Barcelonin Andreas Christensen te Joachim Andersen. Potonji je iza sebe imao sjajnu sezonu u Crystal Palaceu za koju je, u snažnoj konkurenciji, dobio nagradu za igrača sezone po izboru suigrača. Kapetan Simon Kjær je pred kraj sezone imao mnogo problema s ozljedama te je u posljednja dva mjeseca nastupio u ukupno tri utakmice s tim da je u posljednjoj odigrao završnih sedam minuta uključujući sudačku nadoknadu stoga ga je teško vidjeti u prvih 11.

Pogoditi točnu poziciju na kojoj će započeti Joakim Mæhle je u ovom trenutku lutrija jer je član Wolfsburga tijekom kvalifikacija igrao i na lijevom i na desnom boku i u sistemima s tri, a i s četiri nazad pa je za očekivati kako će se Hjulmand prilagođavati s obzirom na protivnika. Mæhle je u protekle dvije godine zabijao protiv oba naša susjeda s kojima će Danska odmjeriti snage u Njemačkoj. Najprije je u ožujku 2022. godine zabio prvi pogodak u pobjedi od 3:0 u prijateljskoj utakmici protiv Srbije kada je poslije kornera natrčao na odbijanac i sjajno poentirao udarcem s 25 metara, dok je u studenom 2023. sjajno popunio kazneni prostor te je iz blizine nagradio centaršut Jonasa Winda u pobjedi od 2:1 nad Slovenijom.

Ako Mæhle bude igrao na poziciji lijevog wing-backa, onda desno očekujemo Alexandera Baha iz Benfice, a ako bude na poziciji desnog wing-backa kao što mi očekujemo i što je prikazano dolje na grafici, onda bi na suprotnoj strani trebao ordinirati Bolognin Victor Kristiansen koji iza sebe ima fantastičnu sezonu u kojoj je bio standardan član početne jedanaestorke u hit momčadi Serie A.

Iako se dobar dio danske nogometne javnosti zalaže za promjenu terceta u sredini – to je u ovom trenutku teško očekivati od Hjulmanda. Iako već u godinama, Thomas Delaney i Eriksen se očekuju kao “osmice” i dirigenti nešto sporije igre Danske, nego što to ona može biti s primjerice dinamičnijim Damsgaardom, Hjulmandom i Christianom Nørgaardom, dok će im leđa čuvati Tottenhamov Pierre-Emile Højbjerg. Eriksen je tijekom kvalifikacija imao 23 ključna dodavanja po čemu je bio na visokom šestom mjestu usprkos tome što je odigrao samo šest utakmica, međutim gotovo polovica, njih 11, je došlo poslije prekida što je jedna od najvećih snaga momčadi.

U vrhu napada je jedno mjesto rezervirano za budućnost i sadašnjost danske reprezentacije, 21-godišnjeg napadača Manchester Uniteda, Rasmusa Højlunda koji je bio najbolji strijelac momčadi u kvalifikacijama za Euro sa sedam zgoditaka. Njegov hat-trick protiv Finske u ožujku prošle godine učinio ga je najmlađim (20 godina i 47 dana) strijelcem hat-tricka za Dansku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo od 19-godišnjeg Michaela Laudrupa 1983. godine protiv Luksemburga.

Robusni napadač je nakon slabašnog početka sezone ipak došao do brojke od 16 pogodaka u svim natjecanjima za Crvene vragove i lako je moguće kako bi mogao odigrati turnir za pamćenje.

Iako je Jonas Wind u kvalifikacijama izravno sudjelovao kod sedam pogodaka zabivši tri gola uz četiri asistencije, njegova pozicija u početnih 11 ovisi o tome koliko je spreman Leipzigov Yussuf Poulsen. Jedan od najiskusnijih nogometaša u reprezentaciji iza sebe ima ozljedu zadnje lože zbog koje je s terena izbivao mjesec dana od kraja ožujka do kraja travnja, no vratio se u samoj završnici sezone. Ako je dovoljno spreman – Poulsen je “zakucan” u početnoj postavi.

Očekivana postava Danske

Koliko može Danska?

Danska je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo postigla ukupno 19 pogodaka što ju pozicionira na diobu devetog mjesta zajedno s Grčkom i Finskom, reprezentacijama kojih nema na završnici, dok su s 27 kreiranih velikih prilika na diobi visokog petog mjesta zajedno s Hrvatskom, Turskom i Finskom. Također su imali najviše napada (542) što je dovelo do 82 kornera, a to je također bio najveći broj u kvalifikacijama, dok su s ukupno 263 centaršuta u leđa gledali samo Poljskoj koja je imala jedan više.

Iako je u ovom trenutku trener s najboljim postotkom pobjeda u povijesti reprezentacije Danske, Kasper Hjulmand je definitivno pod pritiskom. Nakon debakla na Svjetskom prvenstvu 2022. godine gdje je njegova momčad izgledala grozno, na njemu je red da odgovori na novi težak zadatak. Hoće li mu se obiti o glavu forsiranje “stare garde” nauštrb nešto dinamičnije i poletnije ekipe na klupi – vidjet ćemo, no ono što je sigurno jest to da Danci znaju kako pobjeđivati i Srbiju i Sloveniju što su pokazali u prethodnom razdoblju te će, pa makar samo zbog izrazito dobro spremljenih prekida i fizičke dominacije, biti favoriti za drugo mjesto.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano