Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Gruzija

Ono što su Finska i Sjeverna Makedonija bili na prošlom Euru, to će biti Gruzija u Njemačkoj. Naravno, riječ je o reprezentacijama koje su debitantni na velikim natjecanjima. Gruzija se nalazi u skupini F s Portugalom, Češkom i Turskom te predvođena Kvichom Kvaratskhelijom će htjeti pomrsiti račune favoritima.

Favoritima su već prošlo ljeto pomrsili račune, ali tada se igralo Europsko prvenstvo do 21 godine. Završili su prvi u “skupini smrti” gdje su iza njih ostali Portugal, Nizozemska i Belgija. Nakon toga su pomalo nesretno ispali na penale od Izraela, ali tada je nogometna javnost mogla prepoznati Gruziju kao nogometnu naciju koja je u usponu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzija na velikim natjecanjima

Kao što je napisano u uvodu, Gruzija debitira na velikim natjecanjima i ovo im je prvo Europsko prvenstvo koje će zaigrati. Jako blizu debiju su bilu 2021. godine, ali su u playoffu dodatnih kvalifikacija izgubili u finalu od Sjeverne Makedonije. Ovaj put su imali kvalitetniju momčad i više sreće pa su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u finalu playoffa pobijedili Grčku.

Put do Njemačke

Radi uspjeha u Ligi nacija, Gruzija je znala kako ima sigurno mjesto u playoffu dodatnih kvalifikacija. Isto tako, znali su kako ih čeka relativno lakši put jer će snage odmjeriti sa sebi sličnim reprezentacijama.

U kvalifikacijama su bili poprilično loši. Završili su kao predzadnji; jedina ekipa koja se našla ispod njih bio je Cipar. Međutim, imali su tešku skupinu s Norveškom, Škotskom i Španjolskom. Summa summarum, imali su samo osam bodova u osam kola i ogroman poraz od 7:1 protiv Španjolske.

Tablice omogućuje Sofascore

Izabranici Willyja Sagnola

Francuski stručnjak i legendarni obrambeni igrač Bayerna izabrao je maksimalno dozvoljenih 26 igrača koji su sigurno zaslužili mjesto u Njemačkoj. Od imena koji su mogli biti na popisu, a na kraju nisu, ističu se ona Sabe Sazonova i Iraklija Azarovija. Obojica su obrambeni igrači koji igraju u kvalitetnim klubovima, Azarovi u Šahtaru, a Sazonov u Torinu. Za Sazonova to nije ni čudno s obzirom na to da nije previše igrao u Serie A prošle sezone. Možda još valja istaknuti i izostanak Jabe Kankave, čovjeka koji ima 38 godina na leđima i koji se kako stvari stoje odlučio na reprezentativnu mirovinu.

Očekivana postava i stil igre

Sagnol neće previše “kemijati” i vrlo vjerojatno će igrati u dvije slične formacije koje će se mijenjati ovisno protivniku i fazi utakmice; to su formacije 3-4-3 i 3-5-2.

Na golu je jedan od prespektivnijih vrata u Europi koji je važna karika Gruzije i sjajan shot stoper. Ime mu je Giorgi Mamardashvili te je vratar Valencije za koju je imao sjajnu sezonu. Autoritativan je, fantastičan u kontroli prostora i hvatanju visokih lopti. Gruzija u njemu ima jednog od najboljih mladih golmana na svijetu koji bi ubrzo mogao imati veliki izlazni transfer.

Glavna zvijezda ekipe ja najbolji igrač Serie A prije dvije sezone, a to je briljantni nogometaš Napolija Kvaratskhelia. On će ordinirati po lijevoj strani krila, a ne rijetko ćemo ga vidjeti i na pozicijama čistog napadača ili desetke. Vrlo bitan je momčadi u napadačkoj tranziciji te je jedini igrač koji jednim potezom može Gruziji osigurati pobjedu.

Njih dvoje su dva najvrijednija igrača Gruzije, ali ova momčad ima još nekoliko zanimljivih igrača. U napadu treba izdvojiti i igrača Metza Georgesa Mikautadzea koji je kompletni napadač. Nevjerojatan je dribler koji ima nisko težište i odličan pregled igre. Vrlo je neugodan i jedan od najboljih Gruzijaca u fazi napada. Njegovu raskoš talenta prepoznao je i Ajax prošle sezone gdje se nije baš snašao, ali zato je briljirao u Francuskoj ove sezone. U sredini terena također treba naglasiti Otara Kiteishvilija. Jako je opasan kad dođe blizu linije kaznenog prostoga protivnika te je godinama ponajbolji veznjak u austrijskoj Bundesligi.

Potencijalna postava Gruzije

Gruzija je momčad koja želi igrati na posjed, ali to joj u većini slučajeva kvaliteta protivnika ne dozvoljava. Duge i točne lopte braniča Solomona Kvirkvelije bit će bitna stavka u igri francuskog izbornika. Isti tako kompaktni srednji blok predvođen terijerom iz Levantea, Giorgijem Kochorashvilijem, bit će od iznimne važnosti za Gruziju.

Ovo je jako pragmatična reprezentacija. Imaju ekstra kvalitetu u vidu Kvaratskhelije koji je glavna uzdanica u napadu, a svojim rovovskim načinom igranja nogometa uz dobru napadačku tranziciju dovode se u kvalitetne prilike.

Što očekivati od Gruzije?

Iako su po prvi put na Europskom prvenstvu, Gruzija ima određene snage koje im daju pravo nadati se solidnom rezultatu. U napadu imaju “Kvaradonu” koji može sam prelomiti utakmice, a na golu iza kompaktne obrane se nalazi jedan od najboljih mladih vratara na svijetu. Ova radnička reprezentacija Gruzije sigurno može iznenaditi te su u stanju uzeti bodove Turskoj i Češkoj. Ako se to stvarno i dogodi, imaju šanse kao trećeplasirana momčad završiti u osmini finala.

Tablice omogućuje Sofascore

Za Ofenzivu piše: Luka Bumbak

Komentari

Povezano