Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Euro 2024 najave: Italija

Nakon što su osvojili Europsko prvenstvo 2021. godine, Talijani se nisu proslavili u periodu koji je uslijedio. Ova velika nogometna nacija se nije niti kvalificirala na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a ljagu s tog neuspjeha će pokušati isprati na ovom Euru. Nema više Roberta Mancinija, umjesto njega je tu Luciano Spalletti, koji želi ponovno razdragati naciju dobrim rezultatom. Talijani u grupnoj fazi igraju protiv Hrvatske, Španjolske i Albanije, s kojom i otvaraju Euro u Njemačkoj.

Povijest na velikim natjecanjima

Talijani generalno imaju puno bolje rezultate na Svjetskim prvenstvima nego li na Euru, no u posljednjih nekoliko godina se to mijenja. Prva zlata su na Svjetskom osvajali 1934. pred svojom publikom i 1938. u Francuskoj, a prvaci su postali i 1982. u Španjolskoj te 2006. u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilježimo im još i dva srebra iz 1970. i 1994., kao i broncu 1990. na domaćem terenu. Međutim, nakon osvajanja zlata u Njemačkoj, Italija ima ozbiljnih problema na svjetskoj pozornici. Na iduća dva prvenstva su ispali u grupnoj fazi, a za Rusiju i Katar se nisu niti kvalificirali.

Što se tiče Europskih prvenstava, svoje jubilarno deseto nastupanje su upisali 2021. kada su isto prvenstvo i osvojili, a ovo će im biti 11. put da nastupaju na ovoj kontinentalnoj smotri. U svojoj povijesti, bili su dva puta prvi, 1968. i 2021., a još dva puta su dolazili do finala, 2000. i 2012., te jednom do polufinala, 1988.

U svom prvom finalu 1968. godine igrali su dvije utakmice. U dvomeču na Olimpicu nastradala je Jugoslavija, s kojom su odigrali 1:1 nakon produžetaka pa se utakmica ponavljala, a tada su jedni od glavnih junaka u osvajanju naslova bili “Petar Turčin” – legendarni Pietro Anastasi i još legendarniji Luigi Riva.

Drugo njihovo finale odvilo se 2000. godine gdje je Italija izgubila posljednjim zlatnim golom na Eurima. David Trezeguet je odlučio prvaka golom u 103. minuti, ali treba napomenuti kako su Talijani prosuli vodstvo iz 55. minute kad je zabio Marco Delvecchio, nakon čega je u 94. minuti izjednačio Sylvain Wiltord. Na kraju je zabio i spomenuti Trezeguet.

Treće finale bilo je ono 2012. u Ukrajini i Poljskoj, kad su bili u skupini s Hrvatskom, Irskom i Španjolskom. Dvije momčadi koje su prošle skupinu našle su se u finalu. Talijani se jesu našli, ali se nisu snašli u najbitnijoj utakmici protiv Furije te su uvjerljivo izgubili.

Zadnje finale je bilo ono 2021., odnosno službeno Eura 2020. Talijani su otišli na penale protiv Engleza, a Gianluigi Donnarumma je obranama Jadonu Sanchu i Bukayu Saki donio drugi Euro u njihovoj povijesti.

Put do Njemačke

Italija je u kvalifikacijama igrala u skupini C gdje su se s njima našli Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Malta. Italiji sigurno nije bilo svejedno kad su vidjeli da su Makedonci u skupini jer se odmah prisjećaju dodatnih kvalifikacija za SP u Katru i pogotka Aleksandra Trajkovskog.

Standings provided by Sofascore

U skupini smo gledali prosječna izdanja Italije koja se grčevito borila s Ukrajinom za drugo mjesto, a na kraju su imali 14 bodova kao i Ukrajinci, no bolji međusobni omjer zbog čega su se kvalificirali direktno. Englezi su otišli na velikih 20 bodova, a Makedonci nisu uspjeli napraviti ono što i prošli put, a to je odlazak na Euro. Italija je imala veliki problem s napadačima, njihov najbolji strijelac u kvalifikacijama s tri pogotka je bio veznjak Davide Frattesi.

Izabranici Luciana Spallettija

Spalleti nije izabrao konačnih 26 igrača, no možemo naslutiti tko će ići na Euro jer ih je na trenutnom popisu 30. S vratarima ima slatke brige, ali iz sjajnog kvartera Meret, Donnarruma, Vicario i Provedel, netko će morati ispasti.

Prevelikih iznenađenja nema, jedino možemo izdvojiti nepozivanje zlatnih igrača s prošlog Eura: Cire Immobilea, Manuela Locatellija i Domenica Berardija. Immobile je odigrao ispodprosječnu sezonu, Berardi je ispao u Serie B, a ni Locatelli nije briljirao u dresu Juventusa. Isto tako, veliki hendikep je ozljeda ligamenata koja je prije nekoliko dana zadesila supertalentiranog Giorgija Scalvinija iz Atalante, a od ranije smo već znali da neće biti ni Destinyja Udogieja koji je imao sjajnu sezonu u Tottenhamu.

Uz njih, treba izdvojiti i ozljedu jednog od stupova Interove obrane, a to je Francesco Acerbi. Umjesto njega sigurno upada igrač Juventusa, Federico Gatti. Od onih pozvanih na ovaj preliminarni popis, vrlo vjerojatno će ispasti netko od imena poput Michaela Folorunsha, Nicole Fagiolija i Samuelea Riccija, ali vidjet ćemo što će na kraju odlučiti izbornik Spaletti. Isto tako, treba izdvojiti pozivanje fantastičnih zvijezda iz Bologne, a to su imenjaci Riccardo Orsolini i Calafiori.

Na Euro bi trebao ići i naturalizirani Talijan, igrač Genoe, Matteo Retegui, a pozvana su i dvojica igrača Lazija, Mattia Zaccagni i Ivan Provedel, koji bi vrlo lako mogli ispasti s konačne liste.

Očekivana postava i stil igre

Spalletti je isprobao nekoliko formacija, a u tih nekoliko formacija i velik broj igrača. Ono što je sigurno, a to je da će igrati gotovo svi igrači Intera, u napadačkom dijelu Federico Chiesa, a na vratima Gigi Donnarumma.

Italija će se vjerojatno odlučiti na igru s trojicom u obrani i s dvojicom krilnih bekova u formaciji 3-4-3. Dakle, na golu ne bi trebalo biti iznenađenja, ali u obrani hoće. U prvih 11 bi sigurni bili Alessandro Bastoni, Francesco Acerbi i Giorgio Scalvini, ali kako su potonja dvojica ozlijeđena, igrati će netko drugi. Gledamo li formu u prošloj sezoni i kvalitete u igri, to bi trebali biti Riccardo Calafiori i Gianluca Mancini. No, vjerojatno je čovjek koji će upasti na desnog stopera Matteo Darmian.

Na visokim bekovskim pozicijama je siguran Federico Dimarco, a usprkos lošijoj sezoni na desnoj strani bi morao igrati Giovanni Di Lorenzo koji se dobro poznaje sa Spallettijem i praktički mu je u Napoliju bio produžena desna ruka. U sredini bi trebali biti Nicolò Barella i Jorginho, a naprijed Federico Chiesa, Lorenzo Pellegrini i Gianluca Scamacca.

Iako postoje još neki upitnici hoće li Scamacca startati, s obzirom na formu u Atalanti, trebao bi. S druge strane, postoji mogućnost da se Spaletti odluči na 4-2-3-1 ili 3-5-2, što znači da gotovo sigurno Davide Frattesi upada u prvih 11. Također, to bi možda mijenjalo i igračku postavu u napadu, odnosno otvorilo bi se mjesto i Orsoliniju koji je to zaslužio briljantnom sezonom u Bologni.

Potencijalna postava Italije

Što se tiče samog stila igre, Spalletti je drugačiji trener od Mancinija i to će se vidjeti na ovom Euru. Italija više neće igrati pozicijski već će to biti ekspresivnije i fluidnije. Spalletti će težiti ofenzivnoj igri, ali mora biti svjestan da prostora za napredak ima jako puno, što u stvaranju šansi, što u realiziranju istih. Isto tako, Spallettijeva Italija težit će slobodnijoj igri s dvojicom pivota u sredini – Barella i Jorginho, gdje će Barella ipak imati slobodniju ulogu u oba smjera. Nerijetko ćemo ga vidjeti i u gol šansi.

Italija će sigurno graditi igru od zadnje linije, a Di Lorenzo bi se u gradnji napada (ili ako bude igrao Darmian na bilo kojoj od te dvije desne pozicije) trebao ponašati kao lažni desni stoper u formaciji s trojicom nazad. Na lijevoj strani je ključan Dimarco koji može biti jedan od najopasnijih igrača na turniru. Sjajan tehničar izuzetno kvalitetnog centaršuta, ali i sposobnosti da iznenadi protivnika neugodnim izlascima prema naprijed. Na taj način bi trebao ostavljati prostora jednom od pivota, a to bi trebao biti Jorginho.

Italija će u nekim situacijama igrati kao Inter. Dijagonalna dodavanja te pass and move igra koja im savršeno odgovara. Chiesa je fantastičan jedan na jedan, a Scamacca će tražiti direktniju igru s više ubačaja, a vrlo dobar može biti i u proigravanju suigrača nakon primanja visokih lopti.

Italija igra zonsku obranu, solidno odrađuje pritisak, a jedna od bitnijih stavki biti će njihovo povlačenje i branjenje šesnaesterca. Tu očekuju da Barella i Jorginho brane na kvalitetan način međuprostor na rubovima kaznenog prostora. Ono što još krasi Italiju je napadačka i obrambena tranzicija. U tim segmentima neće imati problema, pogotovo što se tiče odlazaka u kontru preko Chiese.

Donnarumma nije jak u igri nogom, ali ima svoje druge kvalitete. Kao što je bio jedan od bitnijih ljudi na prošlom Euru, i sada će morati biti na istom nivou branjenja zbog spomenutih izostanaka. Ključ talijanske igre je u Interovim momcima. Ako mogu ponoviti svoju sezonu i ako će im Spalletti dati prostora da igraju po Inzaghijevim postulatima u nekim fazama igre, Italija može biti jako opasna.

Što može Italija?

Italiju je zadnjih par godina teško pročitati, odnosno teško je predvidjeti što mogu. Ove godine, kao i na prošlom Euru, nisu među prvim favoritima za osvajanje naslova, ali znamo u što se Italija pretvara na velikim natjecanjima kad prođu grupnu fazu. Naravno da turnir može ispasti i fijasko. Ruku na srce, uz spomenute ozljede, ova Italija nije kvalitetna kao neke ranije, odnosno manje je kvalitetna nego ona s prošlog Eura, ali Talijane nikad ne smijemo otpisivati. Četvrtfinale se čini kao maksimum, ali, to je Italija.

Standings provided by Sofascore

Za Ofenzivu piše: Luka Bumbak

Komentari

Povezano