Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Njemačka

Domaćin ovogodišnjeg Europskog prvenstva će, kako je to već tradicija, otvoriti natjecanje 14. lipnja u 21 sat. Tada će Nijemci u Münchenu ugostiti Škotsku. Kao trenutno treći favorit natjecanja, pred Nijemcima su visoka očekivanja, a pogotovo nakon lošeg nastupa na zadnjem Euru gdje su ih u osmini finala izbacili Englezi.

Povijest na velikim natjecanjima

Jedna od najuspješnijih reprezentacija svijeta i Starog kontinenta ujedno je i najuspješnija momčad samog Europskog prvenstva s tri osvojene titule. Štoviše, u svom prvom nastupu na Euru stigli su do zlata. Bilo je to 1972. kada je veliki Gerd Müller s četiri zgoditka u dvije utakmice vodio Zapadnu Njemačku do slavlja nad Belgijom i Sovjetskim Savezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajne je rezultate Njemačka nastavila i na narednom prvenstvu 1976. godine, kada je Gerdov prezimenjak Dieter trogotkom porazio Jugoslaviju usred Beograda, da bi u legendarnom finalu Antonín Panenka eponimnim izvođenjem kaznenog udarca titulu donio Čehoslovačkoj.

Niz dobrih rezultata Nijemci su nastavili i 1980. godine kada su opet stigli do zlata. U prvom natjecanju koje je imalo grupnu fazu Elf se osvetio Čehoslovačkoj za poraz u finalu, da bi pobjedom nad Nizozemskom osigurali finale u kojem je svladana Belgija s dva gola Horsta Hrubescha.

Godine 1988. Nijemci su, posljednji put s prefiksom Zapadna, kao domaćini završili treći, da bi svjetski prvaci na prvom turniru kao ujedinjena Njemačka u finalu 1992. izgubili od Danaca. Već su na sljedećem prvenstvu stigli do novog zlata, a do pobjede nad Češkom i zlatnog gola Olivera Bierhoffa u finalu preskočili su i Hrvatsku.

Slijedila su dva loša prvenstva koja su Nijemci završavali u grupnoj fazi, da bi pod vodstvom Joachima Löwa stigli do jednog srebra i dvije bronce. Prošlo su pak prvenstvo ponovno okončali rano – već u prvoj knock-out fazi.

Forma

S obzirom na domaćinstvo, Nijemci su bili oslobođeni kvalifikacija u kojima po pravilu dominiraju. Period nakon Svjetskog prvenstva 2022. obilježili su šareni rezultati u prijateljskim utakmicama: u 13 susreta slavili su tek pet puta, i to nad Peruom, Francuskom (dva puta), SAD-om i Nizozemskom. Remizirali su s Ukrajinom i Meksikom, dok su gubili od Belgije, Poljske, Kolumbije, Japana, Turske i Austrije. I dok je sastav u tim susretima bio šaren kao i popis rezultata, ono što upada u oko jest da su Nijemci tek dva puta dvoboj završili čiste mreže, inkasiravši pritom 23 gola.

U tom je periodu Njemačka prošla i kroz tri različita izbornika, a baš je 1:4 poraz od Japana kumovao otkazu Hansiju Flicku, što je bio i prvi slučaj u povijesti da je neki njemački selektor smijenjen. Upražnjeno je mjesto na jednu utakmicu preuzeo Rudi Völler, da bi potom izborničku funkciju za stalno preuzeo Julian Nagelsmann.

Popis igrača

Kao što to nerijetko bude slučaj, tako je i ovaj reprezentativni popis sa sobom donio neka iznenađenja. S popisa su tako izostavljeni Kevin Trapp, Mats Hummels, Niklas Süle, Robin Gosens, Matthias Ginter, Lukas Klostermann, Leon Goretzka, Julian Brandt, Emre Can, Serge Gnabry i Timo Werner. Pomalo to iznenađuje s obzirom da se radi o dokazanim i/ili iskusnim vedetama, dok je Nagelsmannova povijest korištenja tih igrača nemoguća za analizu s obzirom na mali broj utakmica koji je vodio, no svi su pod njegovim vodstvom dobivali prilike. Pogotovo u oko upada izostavljanje Dortmundovih igrača koji su usprkos nepamtljivoj bundesligaškoj sezoni dogurali do finala Lige prvaka.

Na listi je završila nešto veća brojka igrača s malo reprezentativnog iskustva, a to su Oliver Baumann, Alexander Nübel, Maximilian Mittelstädt, Waldemar Anton, Robert Andrich, Chris Führich, Aleksandar Pavlović, Deniz Undav i Maximilian Beier. S obzirom da je na popisu trenutno 27 igrača, još jedan će sigurno otpasti s ove liste, a on se vjerojatno nalazi među prethodno spomenutim imenima.

Očekivana postava i stil igre

Nešto bliže prognozi početne postave sigurno ćemo doći nakon što Nijemci u narednih tjedan dana odigraju još dvije prijateljske utakmice, no mala brojka utakmica i manjak rezultatskog imperativa otežava mogućnost preciznog gađanja startne jedanaestorke. Za razliku od Flicka koji se pred kraj svog mandata okrenuo postavi s trojicom u zadnjoj liniji, Nagelsmannovi Nijemci će vrlo vjerojatno u „četvorku”. Među vratnicama su se zasad uglavnom pojavljivali Marc-André ter Stegen i Kevin Trapp, a s obzirom na odsustvo drugog za očekivati je Barceloninu jedinicu na golu. Ipak, iskustvo i kvaliteta Manuela Neuera uvijek mogu prevagnuti u njegovu korist, a navodno je i sâm Nagelsmann izjavio kako će povjerenje dati Neueru.

Pokušaji s Kaiom Havertzom na lijevom beku nisu urodili plodom, pa tako tamo možemo očekivati Mittelstädta koji je sa Stuttgartom imao sjajnu sezonu. Antonio Rüdiger i Jonathan Tah najočitiji su pickovi za stoperski par, dok bi prva alternativa za ovaj dvojac trebao biti Nico Schlotterbeck. Za poziciju desnog beka teško ćemo gledati ikoga umjesto Joshue Kimmicha. Prva alternativa tamo je Benjamin Henrichs, no tu bi situaciju mogli gledati tek ako Kimmich preseli u vezni red.

U veznoj trojci najsigurniji je odabir njemački kapetan İlkay Gündoğan, dok bi drugo mjesto trebali pripasti odnedavno reprezentativno odmirovljenom, a uskoro i potpuno umirovljenom, Toniju Kroosu. Iako smo u zadnje dvije utakmice u srcu veznog reda gledali Andricha, u nekoj ultra-ofenzivnoj soluciji tu je moguć i Jamal Musiala. Kao popuna veznim pozicijama, ali i svim dostupnim pozicijama na terenu na raspolaganju je uvijek Brightonov utility-man Pascal Groß.

Iako bismo ga možda očekivali u sklopu gore navedenog trokuta, Nagelsmann je pokazao kako Floriana Wirtza preferira na poziciji lijevog krila, a premda je desno često bio baš Musiala, tu bi ipak smislenije bilo gledati Leroya Sanéa kojeg nedavno nije bilo zbog glupo zarađenog crvenog kartona protiv Austrije. Za poziciju u vrhu napada pak konkuriraju profilom drugačiji Havertz i Niclas Füllkrug, pa ćemo ovisno o protivniku tu gledati jednog ili drugog. U kadru je i prekaljeni Thomas Müller koji može stati u vrh napada, ali i na poziciju desetke, no njegov ćemo učinak ipak najvjerojatnije mjeriti u ulascima s klupe.

Potencijalna postava Njemačke

Stil igre

Njemački stil igre nešto je teže bio dokučiv zbog činjenice da su promijenili izbornika, pod aktualnim odigrali tek šest utakmica, te tako pružili mali broj uzoraka za analizu. Ipak, protiv svih su protivnika dominirali posjedom, čak i na gostovanju kod Francuske, pa tako loptu u svojim nogama u prosjeku drže gotovo 60% vremena. Volumen napada i udaraca u pravilu je nešto veći (12,2 udaraca po utakmici), kao i brojka kreiranih velikih prilika (3 po utakmici).

S Kroosom i Gündoğanom u veznom redu brojka od 628 dodavanja po utakmici je očekivana, kao i 89% točnosti u istima. Pri posjedu i izgradnji napada iz zadnje linije pokušavaju izvući protivnika u presing, nakon čega slijedi izlazak preko Gündoğana ili Kroosa koji s obzirom na pozicioniranje, prijem i viziju oboje mogu biti fokalne točke u ovoj fazi igre, a ključna je figura i Wirtz kao jedan od najelitnijih progresivnih razigravača svijeta na ovoj poziciji. Lopta dolazi do nekog od dvoje brzanaca Sanéa ili Musiale koji rade ono što rade najbolje i napadaju ispražnjene koridore, dok se ostatak ekipe u velikim brojkama priključuje napadu.

Ono što je u posljednjih šest utakmica bilo evidentno, jest da su nerijetko u takvim situacijama gubili loptu i bili otvoreni za rekontru koja bi nerijetko završila velikom prilikom, ili čak i pogotkom. Kod protivničkog posjeda idu u visoki presing protiv slabijih ekipa, te biraju pasivniji pristup protiv jačih (Francuska). U posjedu na postavljenu obranu jedan stoper stoji jako visoko i pomaže u izgradnji napada gdje se Njemačka može lako prebaciti i u igru s trojicom u zadnjoj liniji. I u ovom tipu igre Musiala i Sané su aktivni – koriste svoj sjajan osjećaj za napad prostora iz drugog plana i traženje lopte u širinu. U takvoj igri veliki doprinos daju i bekovi, a naročito je svoje ofenzivne kvalitete u zadnje dvije utakmice pokazao Mittelstädt koji je protiv Nizozemaca zabio sjajan gol.

Ipak, ono što donose u napadu odnose u fazi obrane, jer je Njemačka djelovala jako propusno baš na bokovima. To smo vidjeli u utakmicama s Turskom, Austrijom i Francuskom, pa su tako npr. Ousmane Dembélé i Kylian Mbappé s krilnih pozicija redovno kreirali nered u njemačkoj obrani. Određene su slabosti Nijemci iskazali i u prekidima, pa stoga prije spomenuta visoka brojka primljenih golova ne treba iznenaditi.

Teško je i dalje procijeniti prvu postavu Nijemaca, ponajviše zbog povratka Kroosa. Papir svašta trpi, pa bi tako po njemu Gündoğan i Kroos trebali zajedno držati ključeve veznog reda. Oboje su dodavači svjetske klase, Barcelonin veznjak i dalje može predstavljati i nešto direktniju opasnost za protivnički gol, no oboje više nisu pokretljivi kao što su nekada bili, dok im je većina defanzivnih brojki u jednoznamenkastim percentilima, što Nijemce itekako ostavlja ranjivima.

Stoga je od povratka Kroosa u Die Mannschaft Gündoğan bio postavljen nešto više na terenu, dok je Andrich upotpunio vezni red i donekle donio potrebni balans – premda ni njegove defanzivne brojke ne spadaju u europsku elitu. Ta rohada pak iz prve postave izbacuje Musialu, Sanéa ili Wirtza koji svaki na svoj način mogu riješiti bilo kojeg protivnika i utakmicu, pa će biti zanimljivo vidjeti koju će opciju Nagelsmann na kraju odabrati za prvih 11.

Ključni igrači

Ključ njemačke igre svakako leži u rukama njihovog kapetana Gündoğana. Bio u ulozi povučenijeg veznog igrača koji započinje napade, ili u nešto ofenzivnijoj ulozi gdje je bliži protivničkom golu, Gündoğan će biti ključna točka svih njemačkih akcija. Osim o tome koliko će ga protivničke ekipe ciljati a onda i (ne)uspješno markirati, o njegovim će izvedbama ovisiti i uloga koju će imati na terenu ali i igrači s kojima će biti okružen. Sve navedeno trebalo bi imati veliki učinak na rezultate Nijemaca na ovom turniru.

Premda i dalje nismo sigurni u njegov status startera, za većinu opasnosti koje je Njemačka kreirala u recentnom periodu „krivac“ je Leroy Sané. Jedan od najopasnijih driblera Bundeslige i Europe sposoban je na svakom dijelu terena, u više različitih uloga, i na više različitih načina zaprijetiti protivniku i stvoriti priliku iz koje će pasti gol. Brzina i sjajni dribling njegovo su najopasnije oružje, no bezobrazno bi ga bilo svesti na samo ta dva faktora.

Predviđanje

Nijemci na domaćem terenu povijesno dobro prolaze, pa tako nikada nisu završili turnir na svojoj zemlji prije polufinala. Skupina im je više nego prolazna, pogotovo kada i treće mjesto može donijeti knock-out fazu, no sve ispod prvog mjesta biti će iznenađenje. Njemački je kadar impresivan, te u slučaju dobrog starta valja očekivati njihov daljnji rast u kojem je sve ispod četvrtfinala teško razočaranje. Iako su na gotovo svako veliko natjecanje u 21. stoljeću dolazili kao jedan od favorita, recentna forma i veći broj upitnika ono su što ih gura van top pet najvećih favorita turnira.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano