Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Poljska

Poljska reprezentacija plasirala se na svoje četvrto uzastopno Europsko prvenstvo, a u posljednje četiri sezone u domaćoj ligi, Ekstraklasi, izmijenila su se četiri različita osvajača. Posljednje veliko natjecanje koje su propustili bilo je Svjetsko prvenstvo 2014. godine te su od tad stalni članovi najvećih nogometnih pozornica. Neizvjesna liga, nekoliko sjajnih pojedinaca, konzistentnost u kvalificiranju – sve zvuči savršeno za Poljake. Ipak, ako zagrebemo ispod površine, vidjet ćemo da su stvari potpuno drukčije.

Poljska na velikim natjecanjima

Poljska ima čudnu vezu s Europskim prvenstvima. Sve do 2008. godine na EURO se nisu kvalificirali niti jednom, a čak su dva puta bili treći na Svjetskom prvenstvu. Davne 1974. bili su prvi u grupi s Argentinom, Italijom i Haitijem s upisane tri pobjede, a ispali su tek u polufinalu od pobjednika – Zapadne Njemačke. Za broncu su slavili protiv sjajnog Brazila, a najbolji je strijelac natjecanja sa sedam golova bio njihov Gregorz Lato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam godina poslije ogrnuli su se istom medaljom, ovaj put predvođeni legendarnim Zbigniewom Boniekom. S takva dva turnira, dalo bi se očekivati da će im momčad biti redovit sudionik Europskog prvenstva, no to se nije dogodilo sve do 2008. godine. Četiri godine nakon kvalificirali su se izravno kao domaćini, no u oba navrata su ispali u grupi. Prvenstvo u Francuskoj 2016. godine bilo je njihovo najbolje, a zaustavio ih je tek konačni pobjednik, Portugal. Nakon tog kratkog uspjeha, 2021. godine vratili su se svojim ispodprosječnim predstavama.

Njihov učinak na kontinentalnoj sceni je nezavidan. Na četiri različita prvenstva skupili su 14 utakmica, upisali svega tri pobjede (svaka je došla 2016. godine) i postigli 11 golova. Javnost od njih nema visoka očekivanja, što se samo dodatno produbilo zbog mučnog načina na koji su došli do ovogodišnjeg izdanja EURO-a. Ni ždrijeb ih nije mazio pa su tako završili u grupi s Francuskom, Nizozemskom i Austrijom.

Put do Njemačke

Ako je slavni poljsko-francuski redatelj Roman Polanski poznat po napetom i neizvjesnom stilu, nogometna selekcija zemlje njegova podrijetla sve je suprotno od toga. Gledanje Poljske u ovim kvalifikacijama bilo je prigodnije egzistencijalnim preispitivanjima koje nalazimo u filmovima Krzysztofa Kieślowskog.

U grupi s Češkom, Moldavijom, Albanijom i Farskim Otocima upisali su mizernih 11 bodova i kao treća ekipa išli u dodatne kvalifikacije na račun rezultata u Ligi nacija. Kroz taj ciklus pokazali su neke od najlošijih izvedba u recentnoj povijesti, no djelomično su se iskupili visokim slavljem protiv Estonije u prvom susretu dodatnih kvalifikacija. Plasman su zaključili slavljem nakon raspucavanja protiv Walesa u katastrofalnoj utakmici bez pogodaka i bez iti jednog udarca u okvir Poljske. Bez obzira na pesimizam koji u javnosti prevladava pred ovim natjecanjem, plasman na njega je svejedno doživljen kao svojevrsni uspjeh i nastavak tradicije kvalificiranja.

Standings provided by Sofascore

Ključni igrači i popis igrača

Spomenuti Poljsku bez Roberta Lewandowskog je nemoguće. Ono što je njegov sunarodnjak Frédéric Chopin mogao s tipkama, to Lewandowski može s loptom. Ubojiti napadač na svom je vrhuncu bio i najbolji igrač svijeta, a rekordi koje je oborio u Bundesligi govore sami za sebe. Ipak, ove sezone u Barceloni nije pružao partije na svojoj razini te je generalan pad u igri očit. Bez obzira na to, Lewandowski ostaje igrač koji ni iz čega može stvoriti nešto, a njegov 81 pogodak za selekciju u 147 utakmica to potvrđuje.

Na golu će početi poznato lice, Wojciech Szczęsny, no ni 34-godišnji golman više nije na svom vrhuncu. Njihova uzdanica u obrani je Arsenalov Jakub Kiwior, dok vezom upravlja Napolijev Piotr Zieliński. Svi nabrojani igrači su dokazano klasni, no ipak ispod svog vrhunca.

Igrač na kojeg treba obratiti pažnju je Lensov Przemysław Frankowski. Desni bočni je iznimno fizički potentan igrač koji će s boka biti glavni kreator. Udarac za ambicije Poljaka bit će izostanak njegovog konkurenta Mattyja Casha, no nadaju se da će Romin Nicola Zalewski kompenzirati njegov izostanak na suprotnoj strani. Valja spomenuti i Fenerbahceovog ofenzivnog veznjaka Sebastiana Szymańskog koji je u ligi imao double-double (11 golova i 10 asistencija). Prošireni popis s kojeg će opasti još tri imena izgleda ovako:

Očekivana postava i stil igre

Poljska je relativno iskusna momčad kojoj je prosjek godina u kvalifikacijama iznosio 28.2. Godinama su poznati kao iznimno defenzivna i pragmatična ekipa te im je takav stil donio najveći uspjeh na EURO-u 2016. U potpunu krizu identiteta su upali pod mandatom Fernanda Santosa, koji je bio daleko najplaćeniji izbornik u povijesti, ali su rezultati i stil igre bili nepostojeći, što je na kraju dovelo do otkaza. Njegov je nasljednik Michał Probierz, čovjek čiji je dolazak trebao služiti kao šok terapija s obzirom na njegov temperamentni i žustri pristup.

Pod Probierzom Poljska jednostavno nije odigrala dovoljno utakmica da bi mogli pričati o konkretnoj viziji. Recimo, u čitavom su ciklusu čak šesta momčad po posjedu lopte, no to je više uvjetovano slabim protivnicima nego njihovim stilom. Probierz je poznat kao trener koji prioritizira obranu i želi što prije doći do protivničkog šesnaesterca. Uz njegov imidž neizbježno se asociraju ubačaji i duge lopte.

Potencijalna postava Poljske

Za očekivati je stoga da će se Poljaci braniti duboko i kompaktno, s pet igrača u zadnjoj liniji. Iako su protiv slabijih protivnika pokazali tendenciju dugih posjeda i izazivanja pritiska, u svojoj će grupi to teško moći raditi nekažnjeno. Osim Zielińskog, nijedan veznjak nije dovoljno spretan s loptom u nogama da bi konstantno vršili progresiju kroz sredinu terena pa će vrlo vjerojatno meta njihovih napada biti bokovi. Kada uspješno s loptom dođu na široke pozicije tražit će svoje stasite napadače i upravo u tome leži njihova najbolja šansa.

Što očekivati od Poljske?

Iako Poljska ima sasvim respektabilna imena u reprezentaciji i par igrača visoke klase, teško je nadati se dobrom rezultatu. Način dolaska na natjecanje, lutanja s trenerom, nejasan stil igre i slični problemi obilježili su posljednjih nekoliko godina njihove selekcije, no možda ih baš Probierzova strast probudi i poluči dobre igre. Njihove će oči biti uperene u potencijalno treće mjesto i bitku s Austrijom i dok smo na velikim natjecanjima gledali i puno neobičnije događaje od toga – trenutan je dojam da će se Poljaci morati ozbiljno pomučiti za prolazak.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano