Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Rumunjska

Nogometna reprezentacija Rumunjske ima običaj preskočiti svako drugo Europsko prvenstvo. Tako su nakon plasmana na EURO 2016. propustili izboriti plasman na završno natjecanje 2020. godine, ali su zato na ovogodišnje prvenstvo došli sa stilom, bez poraza. Rumunjima turnir kreće 17.6. u Münchenu protiv reprezentacije Ukrajine.

Povijest na velikim natjecanjima

Reprezentacija Rumunjske upisala se u povijest na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. Oni su na prvenstvo u Južnoj Americi bili jedna od četiri europske reprezentacije koje su sudjelovale na prvom Svjetskom prvenstvu u povijesti. Iako nisu uspjeli proći skupinu, na turniru su zabilježili pobjedu protiv reprezentacije Perua s 3:1, a nakon toga ih je domaća reprezentacija pobijedila s uvjerljivih 4:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunji su nastupili i na iduća dva Svjetska prvenstva, u Italiji i u Francuskoj. Tada se prvenstvo igralo sa 16 reprezentacija te se od početka krenulo s knockout fazom. U oba navrata Rumunji su zaustavljeni na prvoj prepreci, u Italiji od Čehoslovačke, a u Francuskoj od reprezentacije Kube koja ih je porazila nakon produžetaka.

Nakon turnira u Francuskoj Rumunji su 32 godine čekali plasman na veliko natjecanje. Uspjeli su se kvalificirati za Svjetsko prvenstvo gdje su zaustavljeni u skupini.

Slijedila je zatim i još jedna “suša”. Iduće prvenstvo na koje su se Tricolorii plasirali bilo je i njihovo prvo Europsko prvenstvo, ono u Francuskoj 1984. Tamo su u skupini s Francuskom, Zapadnom Njemačkom i Portugalom ostali na jednom osvojenom bodu te su tako još jednom zapeli u grupnoj fazi.

Devedesete i početak nultih bile su uspješne za Rumunje. Predvođeni Gheorgheom Hagijem te Gheorgheom Popescum od 1990. do 2000. su se plasirali na pet velikih natjecanja. Izborili su i dva četvrtfinala, a posebno impresivna bila je 1994. gdje su u osmini finala izbacili Argentinu prije nego li ih je boljim izvođenjem jedanaesteraca u četvrtfinalu zaustavila Švedska. Četiri godine kasnije, u Francuskoj, Rumunji su izborili plasman na svoje posljednje Svjetsko prvenstvo. Tamo ih je u osmini finala zaustavila Hrvatska golom Davora Šukera.

Što se tiče EURO-a, u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine su po prvi put izborili prolazak skupine. U grupi su bili smješteni s Nijemcima, Portugalcima te Englezima te su sa samo jednim porazom i s četiri boda izborili svoje mjesto među osam najboljih reprezentacija starog kontinenta. Tamo su ih zaustavili finalisti, Talijani, golovima Francesca Tottija i Filippa Inzaghija.

Nakon tog prvenstva krenulo je preskakanje svakog drugog Europskog prvenstva. Preskočili su 2004., 2012. te 2020. godinu. U godinama u kojima su izborili nastup nisu uspjeli pronaći izlazak iz labirinta zvanog grupna faza. Ove godine bi negativan niz koji traje 24 godine mogli i prekinuti s obzirom na to da su smješteni u skupini sa Slovačkom, Ukrajinom te Belgijom koja je izraziti favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi.

Put do Njemačke

Rumunji su svoje kvalifikacije za završni turnir u Njemačkoj započeli u grupi I gdje su bili smješteni s reprezentacijama Švicarske, Izraela, Bjelorusije, Kosova i Andore. Skupina je to u kojoj su Švicarci bili postavljeni kao glavni favoriti dok se borba za drugo mjesto trebala odvijati između Rumunjske i Izraela. Na kraju su kao prvi u grupi završili Rumunji i to bez ijednog poraza.

Otvorili su kvalifikacije dvama pobjedama protiv Andore i Bjelorusije da bi zatim u tri utakmice zaredom propustili upisati pobjedu. Ipak, važan bod su ostvarili na gostovanju kod Švicarske. U Luzernu su nakon prvog poluvremena zaostajali s 2:0, ali se u kasnijoj fazi utakmice Valentin Mihaila prometnuo kao junak utakmice. Napadač Parme je golovima u 89. i 92. minuti svojoj ekipi donio važan bod.

S dobrim rezultatima nastavili su i u idućim ciklusima. U listopadu su upisali četiri boda, a pomogla im je i reprezentacija Bjelorusije koja je Švicarcima otkinula dva boda čime su Rumunji stvorili lijepu zalihu za studeni u kojem su i osigurali plasman na EURO.

Sredinom studenog, točnije 18. u mjesecu, Rumunji su u Mađarskoj protiv Izraela osigurali prolazak i sebi i Švicarcima. Izraelcima je trebala pobjeda s obzirom na to da su Švicarci remizirali s Kosovarima. Poveli su “domaćini” golom Erana Zahavija u 2. minuti, ali su Rumunji do kraja utakmice preokrenuli. George Pușcaș je izjednačio u 10. minuti, a Ianis Hagi je u 63. minuti donio pobjedu svojoj ekipi kojom su se plasirali na svoje šesto Europsko prvenstvo. Do kraja kvalifikacija odigrali su “revijalnu” utakmicu sa Švicarcima na domaćem terenu u kojoj su upisali minimalnu pobjedu od 1:0 te su bez poraza osigurali nastup u Njemačkoj.

Tablice omogućuje Sofascore

Izabranici Edwarda Iordănescua

Za Europsko prvenstvo u Njemačkoj UEFA je reprezentacijama dozvolila pozivanje 26 igrača na konačnom popisu koji se objavljuje sedmog lipnja, odnosno, tjedan dana prije početka natjecanja. Rumunjski trener Edward Iordănescu je u prvoj verziji popisa pozvao 28 igrača. Druga verzija, ona konačna, objavljena sedmog lipnja značila je i otpisivanje dvojice igrača koji svoj prvi nastup za rumunjsku reprezentaciju još nisu ostvarili. Riječ je o dvojici mladih reprezentativaca, Răzvanu Savi, vrataru CFR Cluja te o Constaninu Grameniju, veznjaku Farula iz Constanțe.

Očekivana postava i stil igre

Kao i kod mnogih reprezentacija “nižeg ranga”, i kod Rumunjske sustav igre varira iz utakmice u utakmicu. Drugim riječima, protiv jačih protivnika Iordănescu se odlučuje na defanzivniji sustav u kojem se oslanja na brojnost u obrani dok protiv onih slabijih kroz nešto veći posjed pokušavaju doći do prilika.

Tako su Rumunji u utakmicama protiv Švicarske i Izraela izlazili u formaciji 5-3-2 (5-4-1) dok bi protiv ostatka skupine igrali u modernih 4-2-3-1 (4-3-3). Obrana Rumunjske oslanja se ponajviše na Tottenhamovom stoperu Raduu Drăgușinu. Njemu su u obrani društvo pravili Ionuț Nedelcearu te Andrei Burcă. S trojicom relativno visokih stopera Rumunji bi protiv jačih ekipa trebali dobro braniti skok.

Granitnu obranu koja je u kvalifikacijama primila samo pet golova dodatno učvršćuju Nicușor Bancu te Andrei Rațiu. Iako su obojica imali jednak učinak u kvalifikacijama (jedna asistencija), Rumunji su više gradili igru preko lijeve strane te bi Bancu trebao više doći do izražaja u napadačkoj igri.

Trojac u veznom redu čine Ianis Hagi, Răzvan Marin te Nicolae Stanciu. Marin, veznjak Empolija zadužen je za obrambene zadaće dok su Hagi i Stanciu kreativna osovina rumunjske reprezentacije. Hagi je upisao dva pogotka (od kojih je jedan poslao Rumunje na prvenstvo) te jednu asistenciju dok Stanciu sa svoja tri gola dijeli prvo mjesto na listi najboljih strijelaca Tricolora s još dvojicom.

Niti jedan od te dvojice napadača koji su s po tri gola pomogli Rumunjima u kvalifikacijama ne očekuje se u prvoj postavi. Denis Alibec te Valentin Mihaila s klupe će tražiti svoju šansu. Njihova mjesta u prvoj postavi zauzet će George Pușcaș te Denis Drăguș.

Rumunji će vjerojatno s ovom jedanaestoricom na teren izići u prve dvije utakmice u skupini, u ogledima s Ukrajinom i Belgijom. Protiv Slovačke Iordănescu bi se mogao odlučiti na sustav 4-2-3-1. Tada Nedelcearua u postavi mijenja jedan od veznih ili krilnih igrača. Rumunjski strateg mijenjao je često igrače kada bi igrali u ovom sustavu. Stoga ne možemo sa sigurnošću znati hoće li na teren umjesto Nedelcearua ući Dennis Man ili Florinel Coman. Također, umjesto jednog od napadača, Pușcașa ili Drăgușa na teren bi trebao ući Alexandru Cicăldău, veznjak Konyaspora.

Potencijalna postava Rumunjske

Stil igre koji gaji Rumunjska većinom se oslanja na kvalitetnu obranu. Igru iz kvalifikacija probat će preslikati i na EURO. Čvrsta obrana trebat će funkcionirati ponajviše protiv Belgije, utakmici u kojoj će većinu vremena provesti na svojoj polovici. Protiv Ukrajine imat će nešto veći posjed nego protiv Belgijanaca, ali svejedno će se više fokusirati na obranu. Šansu za iskazivanje napadačkog potencijala imat će u posljednjoj, vjerojatno i najvažnijoj utakmici. Protiv Slovačke će igrati u trećem kolu te će tada znati točno što im treba za prolaz. Tada sigurno možemo očekivati nešto ofenzivniju Rumunjsku koja bi u toj utakmici mogla biti bliže svom prosjeku što se tiče posjeda lopte (51,8%).

Mogu li Rumunji nakon 24 godine do prolaska skupine?

Prije 24 godine Rumunji su bili smješteni u tešku skupinu s Njemačkom, Portugalom i Engleskom. Remijem protiv Njemačke na otvaranju te pobjedom protiv Engleske u 89. minuti došli su do četiri boda koja su bila dovoljna za prolaz skupine. To je bio prvi i jedini prolaz u knockout fazu Europskog prvenstva za Tricolore.

Ove godine skupina nije ni približno teška kao 2000. godine. Olakotna okolnost je i što će četiri najbolje trećeplasirane momčadi izboriti svoj nastup u osmini finala. Rumunjima je potrebno da nakon dva kola ne ostanu bez ijednog osvojenog boda ili ako to ne mogu, bar da imaju prihvatljivu gol-razliku uoči posljednjeg kola u skupini. Tada će u posljednjoj, fifty-fifty utakmici protiv Slovačke morati ići na “sve ili ništa” ne bi li kao trećeplasirani izborili svoje mjesto među 16 najboljih momčadi starog kontinenta.

Prođu li skupinu kao treći, njihov put bi trebao tamo i stati. U osmini finala čekao bi ih pobjednik skupine B (hrvatska skupina) ili pobjednik skupine C (Englezi ili Danci). Ako završe kao drugi u grupi, u osmini finala idu na drugoplasiranog iz skupine D u kojoj se nalaze Poljska, Austrija, Francuska i Nizozemska. Reprezentacije su to koje bi u dvoboju s Rumunjima bili favoriti te bi Tricolorima trebalo svojevrsno čudo kako bi izborili plasman u četvrtfinale.

Rumunjska na prvenstvo dolazi s kvalitetno odrađenim kvalifikacijama te prolaznom skupinom, ali i loše odrađenim pripremnim utakmicama. U dvobojima protiv susjedne Bugarske i minijaturnog Lihtenštajna nisu zabili niti jedan gol te su upisali dva remija.

Ne bi u Rumunjskoj ispadanje u skupini okarakterizirali kao neuspjeh, ali nakon 24 godine čekanja, u Njemačkoj imaju lijepu priliku za prolazak grupne faze.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano